Tizenkét év után két csapatunk is kijuthat az olimpiára

Vívásban két sorsdöntő olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyt is rendeznek a hét végén: Kazanyban lezárul a női tőrcsapatok hadakozása a kvótákért, Varsóban pedig a férfikardozók lépnek pástra.

2020. 02. 21. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vívásban két sorsdöntő olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyt is rendeznek a hét végén: Kazanyban lezárul a női tőrcsapatok hadakozása a kvótákért, Varsóban pedig a férfikardozók lépnek pástra. Mindkét együttesünk tizenkét év szünet után juthat ki az ötkarikás játékokra.

A tokiói olimpián a vívás csapatversenyeiben minden fegyvernemben nyolc együttes indulhat: a kvalifikációs ranglista első négy helyezettje, valamint a rangsor alapján a kontinensek (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) legjobbjai. Amennyiben utóbbiak közül valamelyik nincs az első tizenhatban, akkor a kvótája átszáll arra a legjobb csapatra, kontinenstől függetlenül, amelyik éppen lemaradna a játékokról.

Női tőrben a hét végi utolsó, kazanyi világkupa előtt a ranglista alapján Oroszország, Olaszország, és Franciaország helye százszázalékos az első négyben, a negyedik Egyesült Államokat papíron Japán még behozhatja, ám erre kicsi az esély, és számunkra lényegtelen. Jelen állás szerint az amerikai kvótát Kanada, az ázsiait Japán, az afrikait Egyiptom kapja. Az európai helyért három válogatott verseng: Magyarország, Lengyelország és Németország, és mi állunk a befutó helyen. S ez így is marad, amennyiben az orosz városban riválisaink nem jutnak be elődöntőbe – ami az eddigi négy olimpiai kvalifikációs világkupa egyikén sem sikerült nekik. Így a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású négyesünknek nagyon jók az esélyei a tokiói kvótára. No persze nem bánnánk, ha csapatunk ezen a versenyen is megelőzné nagy ellenfeleit, miként az előző két vk-állomáson tette, s a mieinknek van egy bravúros negyedik helyük is. Ha a lányok révbe érnek, akkor női tőrcsapatunk tizenkét év után, a 2008-as pekingi olimpia után lesz ott újra az ötkarikás játékokon.

Ugyanez a helyzet számunkra férfikardban is. Együttesünk a 2012-es londoni játékokra nem tudta kvalifikálni magát, négy éve Rio de Janeiróban pedig az akkor még érvényben levő rotációs elv miatt a szakágban csak egyéniben rendeztek versenyt. Amit nyert meg, megvédve londoni címét. Csapatunk a jelenlegi kvalifikációban a dél-koreaiak mögött a második helyen áll, s ugyan a hét végi varsói viadal után még Padovában és Budapesten is pástra kell lépnie, a tokiói kvótája 99 százalékosnak tekinthető. A lengyel fővárosban a Szilágyi, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összetételű négyesfogat azonban matematikailag is bebiztosíthatja a tokiói indulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.