Tizenkilenc évesen megeszi reggelire Alabát, Marcelót, Lucas Hernandezt

Pillanatnyilag Alphonso Davies az egyik legkeresettebb árucikk a futball világpiacán. Történelmileg pár pillanat alatt az ismeretlenségből beküzdötte magát a Bayern München kezdőcsapatába, a csodálatos David Alabát beállósba szorítva, s ma – alig túl a tizenkilencedik születésnapján – már a Real Madrid célkeresztjében van. Ára minimum ötvenmillió euró.

Ch. Gáll András
2020. 05. 28. 15:06
Davies, Alphonso; Ilsanker, Stefan
München, 2020. május 23. Alphonso Davies, a Bayern München (k) és Stefan Ilsanker, az Eintracht Frankfurt játékosa (b) az elsõ osztályú német labdarúgó-bajnokság 2020. május 23-i mérkõzésén Münchenben. A koronavírus-járvány miatt a mérkõzést zárt kapuk mögött játsszák. MTI/EPA/Reuters/Andreas Gebert Fotó: Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LABDARÚGÁS

Az öltöző egy nejlonzsák, amibe belegyömöszölik a srácok az utcai ruhájukat, és ott hagyják az árnyékban a „pálya” mellett. Most éppen egy kecske szagolgatja... És hogy a pálya miért van idézőjelbe téve? Mert nem más, mint a mezőn egy mészcsíkkal körbehatárolt téglalap, a két végén három gerendából ácsolt kapukkal, természetesen háló nélkül.

A költői elnevezésű „Children Better Way Parkban” vagyunk, Accrától, Ghána fővárosától 44 kilométerre, a Buduburam menekülttáborban. A „stadion” neve Pupu Park, nehezen lehetne összekeverni a Wembley-vel vagy akár a Puskás Arénával. Innen indult jó másfél évtizeddel ezelőtt Alphonso Davies, napjaink egyik legkeresettebb fiatal labdarúgója karrierje

„Mindnyájan büszkék vagyunk rá. Már akkor, ötéves korában kitűnt közölünk a gyorsaságával”, emlékezik barátjára a húszéves Aloysius Kleah, aki tizenöt évvel ezelőtt együtt rúgta a labdát (és a port) a kis Alphonsóval.

Itt, a Buduburam menekülttáborban született Alphonso Davies 2000. november 2-án. Akkoriban 50 000 lakosa volt a tábornak, ma sem sokkal kevesebb.

Alphonso ma már nem emlékszik azokra az időkre, az ember memóriája már csak olyan, hogy kitörli a kellemetlen élményeket. A család pedig nem szívesen beszél azokról az időkről.

A Davies família Libériából származik, abból az országból, ahol 1986 és 2003 között negyedmillió halálos áldozatot követelt a kegyetlen polgárháború. Ezért menekültek el Daviesék – Debeah és Victoria – szülőhazájukból a szomszédos Ghánába, s találtak átmeneti otthonra a Buduburam hullámlemezből összeeszkábált, nyomorúságos kunyhóinak egyikében. Itt jött világra a kis Alphonso tizenkilenc és fél éve. ötéves volt a kissrác, amikor a család felkerekedett, és meg sem állt Edmontonig. Itt, Kanadában is a futball maradt a kis Alphonso szenvedélye, és olyan tehetséges volt, hogy még nem volt tizenöt éves, amikor a Vancouver Whitecaps MLS-klub leszerződtette. Hamarosan bekerült az első csapatba, és tizenöt évesen a liga történetének második legfiatalabb bemutatkozója lett 2015-ben, s minden idők legfiatalabb gólszerzője. Merthogy akkor még javában balszélsőt játszott, s a Bayern München is ebben a minőségében szerződtette 2018-ban, tízmillió euróért.

A kunyhó, amelyben Daviesék laktak az Accra melletti táborban, még ma is megvan. Alig nagyobb egy furgonnál. A falak furnérlemezből készültek, az ablak csirkeketrec dróthálója. A tető hullámlemez, szikladarabokkal rögzítve, nehogy a szél lefújja. Innen indult el a család Kanadába, az ismeretlenbe.

Davies ma már akkora hősnek számít Ghánában, hogy a közelmúltban Martin Gyambrah professzor, az accrai testnevelési egyetem tanára elment a buduburami táborba, hogy feltérképezze a játékos múltját. „Erre azért van szükség, mert Alphonso minden ghánai kisfiú példaképe, mindenki az ő példáját követve törne ki a szegénységből – állítja a professzor, aki kiderítette, hogy a Davies família a tizenkét „kerületre” osztott tábor 2-es zónájából származik. – A futball roppant népszerű az országunkban, az emberek nyomon követik a Bundesliga és az FC Bayern mérkőzéseit, s mindez Alphonsónak köszönhető. Magam is kapcsolatban állok a müncheni Nemzetközi Futball Intézettel. Az üzenet világos. Ha nagyon akarod, meg tudod valósítani a céljaidat és az álmaidat. Alphonso is ezt az utat járta be.„

Alighogy megérkeztek Daviesék Edmontonba, Alphonso lement a helyi csapat edzésére. Nem volt se cipője, se dressze, de kapott mindkettőt, és az edzés végén a tréner csak ennyit mondott neki: „Gratulálok. Mostantól ez a te csapatod.”

A ballábas Davis hamarosan az Edmonton Strikers sztárja lett, később ezzel párhuzamosan a Nicholas Junior High Soccer Academy csapatában is játszott három évig, s minden évben megnyerték a területi bajnokságot. Az akkor tízéves Alphonso a foci mellett két öccsére is vigyázott, amíg a szülei dolgoztak. „Nem volt más választásom, gyorsan felnőttem, nemigen volt gyerekkorom” – emlékezik az edmontoni időkre.

A Vancouver Whitecaps 2015-ben szerződtette. „Sokat segített, hogy felnőttebb voltam a koromnál” – mondja. A szülei először nem akarták elengedni az Edmontontól 1000 kilométerre fekvő kikötővárosba, de miután az apja megeskette, hogy nem keveredik rossz társaságba, a szülők beadták a derekukat. Innen egyenes út vezetett a Bayernhez, ahová 2018-ban került. Amikor 2019 tavaszán berúgta első Bayern-gólját a Mainznak, az apja felhívta Edmontonból. „Oh, hát már a Bayernben játszol?” „De Apa, már fél éve itt játszom!” – válaszolta Alphonso. Persze mindketten hülyéskedtek... Mindenesetre első felnőtt Bayern-gólja emlékére Alphonso küldött egy Robben-mezt az apjának. Hogy miért nem a sajátját? „Mert Robben rengeteg gólt lőtt. Nekem még sokat kell fejlődnöm.”

Az lehet, de ma már ott tartunk, hogy Alphonso Daviest a világ legjobb balbekkjei közé sorolják. Pedig balszélsőnek hozták két éve, és Kanadában is ebben a minőségében tett szert hírnévre. 2015-ben ő volt az első, 2000 után született játékosa az MLS-nek a Vancouver Whitecaps csapatában. 15 éves, 8 hónapos és 15 napos korában. És amikor 2018-ban a Bayern megannyi rivális elől elhappolta Alphonsót, az „új Arjen Robbenként” kezdték emlegetni a srácot. Aki addigra már a kanadai válogatottban is bemutatkozott tizenhat és fél évesen, 2017. június 14-én, Curaçao ellen, egy héttel az után, hogy megkapta a libériai mellé a kanadai állampolgárságot is. Hamarosan ő lett a kanadai válogatott történetének legfiatalabb gólszerzője, amikor kettőt rúgott Francia Guayanának.

Hivatalosan 2019 januárjában igazolta le a Bayern, de akkor a szélső poszton Serge Gnabry, Kingsley Coman és még Franck Ribéry is előtte volt a sorban. Január 21-én mutatkozott be az első csapatban, s az idény végéig hatszor kapott játéklehetőséget, mindannyiszor csereként. A kispadról beszállva szerezte első gólját is 2019. március 17-én, a Mainz elleni 6-1-es győzelem közben. Vízválasztó volt ez a mérkőzés. De nem a gól miatt. Davies a balhátvéd helyére szállt be az utolsó 31 percre.

Megtalálták a srác igazi helyét. Amiben az is közrejátszott, hogy egyrészt Alaba megsérült, másrészt Nicklas Süle és a 80 millió euróért vásárolt világbajnok, Lucas Hernandez is kidőlt a sorból. Amikor a félig filippinó, félig nigériai származású, de osztrák állampolgár Alaba felépült, beállt a védelem közepére, Davies pedig kihagyhatatlan lett a balhátvéd posztjáról.

Amióta Hansi Flick az edző, mind a 18 mérkőzésen a kezdő tizenegy tagja volt Davies. „Mindig is tudtam, hogy Alphonso be fog válni balbekkben – állítja Flick. – Fantasztikusan gyors, ha felmegy támadni, mindig visszaér, remekül olvassa a futballt, és a passzjátéka is elsőrangú.”

Kedden, a Borussia Dortmund ellen idegenben 1-0-ra megnyert csúcsrangadón Davies bizonyult a mezőny egyik legjobbjának. Amikor lefutotta és leszerelte a rettegett norvég gólvágót, kortársát, a nála négy hónappal idősebb Erling Braut Hålandot, a világ csak ámult.

Klubtársa, is az ámuldozók egyike. „Óriási szíve van a srácnak, és micsoda energia lakozik benne! – nyilatkozta a Dortmund-meccs után. – Ő a mi Kengyelfutó Gyalogkakukkunk. Sokszor szándékosan távol helyezkedik az ellenfél csatárától, csak azért, hogy az illető hamis biztonságérzetbe ringassa magát. Hiszen a védője messze van, úgysem ér oda időben. Aztán Alphonso felgyorsít, és mégis ott van, aztán már messze jár a labdával. A Gyalogkakukk ellopta a labdát!”

S bár nem is olyan régen ötéves szerződést írt alá a Bayernnel, mindig van az a pénz, amiért eladhatják. A Real Madrid elnökének, Florentino Péreznek nagyon fáj a foga a balhátvédre. Marcelo már 32 éves. És Davies lenne az ideális utód. Az elkövetkező tizenöt évre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.