Együtt örül a NOB az aranyérmes meleg műugróval

Tom Daley negyedik nekifutásra olimpiai bajnok lett. A pályafutása persze nem önmagában ezért érdekes a nemzetközi sajtónak, hanem mert a brit műugró büszke meleg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezető hírként tálalja a történetét.

2021. 07. 27. 0:52
null
Thomas Daley és Matty Lee az olimpiai aranyéremmel Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Tom Daley negyedik nekifutásra olimpiai bajnok lett. A pályafutása persze nem önmagában ezért érdekes a nemzetközi sajtónak, hanem mert a brit műugró büszke meleg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezető hírként tálalja a történetét.

Tom Daley közismert és kiváló műugró. 2008-ban robbant be a köztudatba, amikor csupán 14 évesen, minden idők legfiatalabb műugrójaként megnyerte az Európa-bajnokságot Eindhovenben. A pekingi olimpiára ennek megfelelően sztárként érkezett, de kisebb csalódásra be kellett érnie egy hetedik (egyéni) és egy nyolcadik (szinkronugrás) hellyel.

A londoni olimpián már esélyesként számoltak vele, éppen ezért nem volt maradéktalanul elégedett a toronyugrásban szerzett bronzéremmel. Rio de Janeiróban szinkronban lett harmadik, ami egyenesen már csalódásként élt meg, fel is akart hagyni a versenysporttal. Nem tette, s Tokióban, ugyancsak szinkronugrásban, megszerezte a hőn áhított aranyérmet.

Ez eddig egy kiváló sportember életútja. Érdekes, de nem egyedi történet.

Csípős fűszer hozzá, hogy Tom Daley bevallottan, sőt büszkén meleg. Férje, sőt fia is van – béranyától. Ez már, azt gondolnánk, végképp privát szféra, annál inkább, mert ellenérzésre is ingerelhet, de nem, ettől sztori a sztori.

– Hihetetlen, hogy nyertem, különösen Rio után, amikor nagyon csalódott voltam, mert azt gondoltam ott volt a legtöbb esélyem az aranyéremre. Ám a férjem azt mondta, nem érhet így véget a pályafutásom, a fiunk látni akarja, amint olimpiai bajnok leszek – nyilatkozta hétfői sikere után.

Ezek azok a könnyfakasztó szavak, amelyek miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezető hírnek tette meg Tom Daley győzelmét. A NOB választása eshetett volna a két tizenhárom éves küzdelmére gördeszkában, vagy akár a hősiesen, sérülten az elődöntőig menetelt Márton Annára, netán a 46 évesen a fiatalokkal még mindig versenyre kelt üzbég tornásznőre, Okszana Csuszovityinára, de nem, az olimpiai mozgalomnak a meleg Tom Daley-re mindenkinél nagyobb szüksége van.

Talán, csak hogy felkészülhessünk az olimpiák történetének első transznemű sportolójának bemutatkozására. Laurel (Gavin) Hubbard már most nagyobb figyelmet érdemel, mint számos valóban korszakos nagyság.

Úgy tartják, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság konzervatív szervezet. Mégis azt látjuk, a gender bedarálja az olimpiai mozgalmat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.