Történelmet írt egy ausztrál vasárnap a Hősök terén

Amint az borítékolható volt, a vasárnapi, budapesti zárószakasz érdemben már nem változtatott a Tour de Hongrie-n a megkülönböztető mezek sorsán, a lényegi kérdésekre a szombati királyetapon választ kaphattunk a kékestetői befutónál. A magyar kerékpáros körversenyt az ausztrál Damien Howson (Team BikeExchange) nyerte meg.

Magyar Nemzet
2021. 05. 16. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengetegen lehetettek a szemtanúi a helyszínen vagy a televíziós készülékek előtt a 42. Tour de Hongrie vasárnapi zárószakaszának, amelyre egy budapesti körpályán került sor. A magyar körverseny legutóbb 2017-ben járt fővárosunkban. A Hősök tere és a Városliget környékén kijelölt 92 kilométeres versenytávon már nem tartalékoltak a versenyzők, már az első körön 52 kilométer/órás átlagsebességgel száguldott végig a 117 főből álló mezőny. Az első körben a magyar bajnoki trikós Filutás Viktor és a válogatottban tekerő Rózsa Balázs próbálkozott szökéssel, majd a második kör elején Fetter Erik próbált meg ellépni három társával.

A szökés ellenére várható volt, hogy a sprinterek csapatai az utolsó körre „begyűjtik” az összes szökevényt, és így is történt. Rengeteg kerékpáros szurkoló várta a végső sprintet az Andrássy úton és a Hősök terén. A Trek–Segafredo csapata szervezte meg a legjobban a sprintet, s a belga Edward Theuns csaknem egy kerékpárhossznyi előnnyel szerezte meg az első helyet, a budapesti szakaszgyőzelmet.

Ahogyan az várható volt, az utolsó etap már nem változtatott a megkülönböztető mezek sorsán, a szombati kékestetői befutón elsőként célba érkező, és az összetettben is élre álló Damien Howson (Team BikeExchange) lett az idei Tour de Hongrie összetett győztese, ő vihette haza a sárga mezt. A körverseny több mint kilenc évtizedes történetében először diadalmaskodott ausztrál kerékpáros. A legjobb sprinternek járó zöld mezt a német Phil Bauhaus (Bahrain–Victorius), a legjobb hegyi menőt illető piros mezt a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) szerezte meg, míg a Tour de Hongrie fehér trikósa, a legjobb hazai kerekes Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) lett.

A 42. Tour de Hongrie végeredménye:

1. Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 18:07:10

2. Ben Hermans (belga, Israel Start–Up Nation) 16 mp h.

3. Antonio Tiberi (olasz, TREK–Segafredo) 24 mp h.

...

23. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 1:32 p h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.