Új nagy Ajax nyert a Bernabéuban

Történelmi este volt a keddi Madridban; a Real Madrid számára az Ajaxtól elszenvedett 4-1-es vereséggel érdemben véget ért a 2018—2019-es szezon, pedig még csak március elejét írjuk. A kiesés a BL-ből azt jelenti, hogy egyfelől nincs már lehetőség a sorrendben negyedik európai trófea megszerzésére, másfelől már nincs miért küzdeni a május végéig hátra lévő három hónapban, hiszen korábban a bajnokság és Király-kupa is elúszott.

Ch. Gáll András
2019. 03. 07. 7:06
Champions League - Round of 16 Second Leg - Real Madrid v Ajax Amsterdam
Dusan Tadics élete legjobb teljesítményével lett a mérkőzés embere Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt nem lehet mondani, hogy előzmény nélküli volt a madridi katasztrófa. Az egyik 24 éves. 1995 őszén, abban az évben, amikor pár hónappal korábban Louis van Gaal csikócsapata BL-t nyert, a sorozat rá következő csoportkörében az Ajax oda-vissza megverte a Real Madridot. A másik előzmény alig néhány napos.

Szombat éjjel fél tizenkettőkor, a Barcelonától elszenvedett újabb (1-0-s) vereség felett érzett elkeseredésében Julián Ruíz, az El Mundo kolumnistája már elbúcsúztatta a Madrid edzőjét Solari, ni un minuto más (Solari, egy percet se tovább) című publicisztikájában, amelynek lényege az volt, hogy az argentint azonnal ki kell rúgni, különben a csapat elbukja az Ajax elleni keddi BL-nyolcaddöntőt is.

Ruíz kolléga látnok volt.

A Madrid 117 éves fennállása – amelynek éppen tegnap „ünnepelte” az évfordulóját – legszégyenletesebb kudarcát szenvedte el a 4-1-es vereséggel, amelynek hőse Dusan Tadics volt. A 30 éves szerb előkészítette a marokkói Ziyech és a brazil Neres gólját – közben kétszer is bemutatta a Zidane-cselt –, majd ő maga rúgta a harmadikat, a koronát pedig Lasse Schöne tette fel a nagy műre fantasztikus szabadrúgásgóljával.

Ezekre csak a cserejátékos Asensiónak volt válasza. Közben már az első fél órában sírva ment le a pályáról a sérült Vázquez és Vinícius Junior – utóbbinak be is fejeződött a szezonja –, Kroos ismét pocsék volt – az első gólt ő „hozta össze” –, a Solari által érthetetlenül mellőzött Isco viszonya pedig olyannyira elmérgesedett a trénerrel, hogy nem is a csapatbusszal érkezett meg a kedd esti meccsre a Bernabéuba, hanem egyénileg, a saját kocsijával.

Solari sorsa természetesen megpecsételődött, nem az a kérdés, hogy kirúgják-e, hanem az, hogy mikor. Vétkei közül a legsúlyosabb az, hogy kiutálta a csapatból a három legtöbbet kereső kulcsjátékost, Bale-t, Iscót és Marcelót. Tegnap hajnali fél kettőig ülésezett a válságstáb a Bernabéuban, s a Marca szerint csak azért nem menesztették azonnal az argentint, mert házon belül nincs megfelelő edzői papírral rendelkező tréner.

Dusan Tadics élete legjobb teljesítményével lett a mérkőzés embere
Fotó: Reuters

Az ABC című napilap már szavazást is tart az utódról, a legtöbb voksot Jürgen Klopp kapta, mögötte Guti és a posztot 2010 és 2013 között betöltő José Mourinho a sorrend.

Utóbbi állítólag már tárgyalásban áll Florentino Pérez klubelnökkel, akinek szintén a lemondását követelte kedden a publikum, a La Sexta viszont úgy tudja, az elnök Zinedine Zidane-t igyekszik rábeszélni a visszatérésre, és Mourinho csupán a B terv…

De ne csak a vesztesről írjunk, amelyre még három reménytelen hónap vár a szezon befejezéséig, miközben már csak egy tét van: nehogy kicsússzon a BL-indulást garantáló első négyből… Az Ajax – amely a második selejtezőkörtől rágta át magát idáig a kásahegyen – csodálatos játékát látva az említett 1995-ös gárda sejlik fel.

Az Erik ten Hag által edzett csapatban is hemzsegnek a húsz év körüli zsenijelöltek (De Ligt, De Jong, Neres, Ziyech), de a varázsos éjszakának egy harmincas „öregfiú”, a 61-szeres szerb válogatott, bácskatopolyai születésű Dusan Tadics a felfedezettje. Az ő vezérletével akár idén is megcélozhatja a trófeát az amszterdami csikócsapat.

Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, visszavágók:

Real Madrid–Ajax 1-4 (0-2), továbbjutott: az Ajax 5-3-as összesítéssel; Borussia Dortmund–Tottenham 0-1 (0-0), tj.: Tottenham, kettős győzelemmel (4-0), Porto–Roma 3:1 hosszabbítás után (2:1), továbbjutott: a Porto, Paris SG–Manchester United 1:3 (1:2), továbbjutott: a Manchester United.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.