Veterán olimpiai ezüstérmesünk 18. Európa-bajnokságán indul

A már negyvenesztendős Ungvári Miklós szeretne tatamira lépni pályafutása ötödik olimpiáján, Tokióban is.

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2021. 04. 08. 19:07
UNGVÁRI Miklós
Budapest, 2018. augusztus 11. A gyõztes Ungvári Miklós a budapesti olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Prix-verseny 73 kilogrammos súlycsoportjának döntõje után a Papp László Budapest Sportarénában 2018. augusztus 11-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy fős csapatot nevezett be a Magyar Judoszövetség a május 16-án pénteken rajtoló háromnapos lisszaboni cselgáncs Eb-re. Nem indul két Európa-bajnoknőnk, a kétszeres kontinensbajnok Csernoviczki Éva (48 kg) és az 57 kg-ban címvédő ahogyan nem lesz ott a portugál fővárosban az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi (63 kg) sem, aki törökországi karanténja miatt marad le a viadalról. A tokiói olimpiai indulásra pályázó válogatottjaink közül a 2020 legjobb európai junior dzsúdósának választott Sipőcz Richárd (+100 kg) a hírek szerint ott lesz ugyan Lisszabonban, hogy átvehesse a rangos elismerést, de a koronavírus-fertőzése után még nincs olyan állapotban, hogy versenyezhessen. Az olimpiai kvalifikációban Szabó Frigyes (73 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg) sem gyarapíthatja pontjainak számát az Eb-n.

Ugyanakkor válogatottunkból többen jó formában lépnek majd tatamira Lisszabonban. Például a férfiaknál a 90 kg-ban világbajnoki ezüstérmes aki a világranglistán néhány napja ugrott előre a harmadik helyre az antalyai Grand Slam-versenyen kiharcolt ezüstérmével. Az MTK Budapest klasszisának van már kontinensbajnoki ezüstje és bronza is, az arany még hiányzik neki. Most sem lesz könnyű dolga, hiszen a súlycsoportjában a világranglista legjobb nyolc helyezettjéből hét ott lesz Lisszabonban – csak azért nem nyolc, mert a kubai Silva Morales értelemszerűen nem indulhat az Európa-bajnokságon.

Ugyancsak remek formában várja a jövő pénteket Pupp Réka (52 kg), az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoknője ebben az évben egy World Masters-ötödik hely mellett két Grand Slam-bronzérmet is jegyez, így szinte biztosan ott lehet majd a tokiói olimpián. Önbizalom-növelőnek jól jönne egy jó Eb-szereplés, erre hetedik kiemeltként esélye is nyílhat a paksi versenyzőnek.

Néhány napja Törökországban Grand Slam-bronzérmet nyert Ungvári Attila, aki ezzel visszakerült az olimpiai kvótások közé, igaz, egyelőre kontinentális szabadkártyával. Az Eb-n indul bátyja, a már negyvenesztendős Ungvári Miklós is, akinek három Európa-bajnoki címe mellett három ezüst- és egy bronzérme is van a kontinenstornákról. Az idei lesz Ungvári Miklós tizennyolcadik (!) felnőtt Európa-bajnoksága, ezzel alighanem a csúcstartók között szerepel. Ám ennél is komolyabb tervei vannak, szeretne tatamira lépni pályafutásának ötödik olimpiáján is, ehhez jól jönne egy jó lisszaboni szereplés. Ungvári Miklós 2012-ben, Londonban ezüstérmes volt az ötkarikás játékokon.

Ungvári Miklós megcélozta a tokiói olimpiát is
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A 100 kilósoknál Cirjenics Miklós hajszálra van a tokiói indulók csoportjától súlycsoportjában, s három versenye maradt javítani. Az Atomerőmű SE riói olimpikonja nagyon elszánt, meg akarja ragadni a lehetőséget. Ugyanígy van ezzel a női 70 kg-ban Gercsák Szabina is, a DVTK versenyzőjének is érmeket kellene gyűjteni a hátralévő olimpiai kvalifikációs eseményeken. Rajtuk kívül elsősorban fiatalok kapnak lehetőséget az Európa-bajnokságon, ők már a következő olimpiai ciklusra, Párizsra gyűjtik a tapasztalatokat.

A kvalifikációs ranglista jelenlegi állása alapján hat versenyzőnk lehet ott a tokiói olimpián: Tóth Krisztián, Ungvári Attila, Csernoviczki Éva, Pupp Réka, Karakas Hedvig és Özbas Szofi.

A magyar Eb-csapat:

férfiak:

73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE)

81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)

90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest)

100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)

nők:

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)

57 kg: Kármán Andrea (UTE)

63 kg: Varga Brigitta (KSI SE)

70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.