Uralkodók és trónkövetelők

Nem árt a megfelelő helyi értéken kezelni az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) esélylatolgatásait. Tavaly kőbe vésték, hogy a Paris SG férficsapata nyeri a Bajnokok Ligáját, aztán Nikola Karabatic és társai még a négyes döntőig sem jutottak el. A hét végén induló női BL-sorozat előtt a zsinórban háromszoros győztes Győr vezeti az erősorrendet, a Ferencváros viszont nem szerepel az első négy között. Ki tudja, milyen dacot vált ki a fővárosi zöld-fehérekből a szakírók prognózisa.

2019. 10. 05. 13:00
null
Anne Mette Hansen, a bajnok dán üdvöskéje a siófoki Tomori mellett kapura lő Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs még egy olyan csapatsportág, amelyben hosszú évek óta úgy dominálna egy magyar szereplő, mint női kézilabdában a Győri Audi ETO. A világválogatott erősségű magyar együttes a legutóbbi hét kiírásból ötöt megnyert a Bajnokok Ligájában, az előző három szezonban szakadatlanul uralta a mezőnyt.

Nehéz versenyezni velük: a francia beálló, Beatrice Edwige, a montenegrói jobbátlövő, Katarina Bulatovic, a norvég jobbátlövő, Amanda Kurtovic, az irányítóként és átlövőként is bevethető francia Estelle Nze Minko leigazolásával az eddiginél is erősebb lett a keret, még úgy is, hogy Nycke Groot és Nora Mörk eligazolt. Az ETO a mezőny legtapasztaltabb csapata, az EHF listáján a Győrt az előző idényben ezüstérmes orosz Rosztov-Don, a montenegrói Buducnost Podgorica, a román Valcea és a francia Metz követi.

Anne Mette Hansen, a bajnok dán üdvöskéje a siófoki Tomori mellett kapura lő
Fotó: Mirkó István

A Fradit nem sorolja a szakportál a legjobb négy csapat közé. Az FTC még nem járt a budapesti Final Fourban (FF), de ezúttal is nagyon elszántan készül. Ma a norvég Vipers otthonában kezd (tv: Sport 1, 18.45), a szintén FF-résztvevő francia Metz és a horvát Podravka Koprivnica ellen folytatja a csoportban. Nem panaszkodhat a sorsolásra a Győr: a címvédő vasárnap este a svéd Sävehofot fogadja (tv: Sport 1, 18.45), majd a szlovák Most és a szlovén Ljubljana ellen folytatja a szereplését.

A Bajnokok Ligájában mind a négy csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahová a csapatok magukkal viszik a továbbjutott ellenfeleikkel szemben megszerzett pontjaikat. A két középdöntő-csoport első négy-négy helyezettje játssza majd a negyeddöntőt. A két magyar csapat nem került azonos ágra, vagyis legkorábban a negyeddöntőben találkozhatnak.

A fővárosi zöld-fehérek inkább a május 9–10-i négyes döntőben kerülnének szembe a címvédővel.

Norvég a norvégok ellen

A norvég válogatottal világbajnoki ezüstérmes Emilie Christensen nyáron igazolt a Ferencvároshoz. Sikerélménye még nem volt a Vipers ellen, de készséggel segített a szakmai stábnak a BL-rajt előtt. – Nagyon erős csapattal játszunk, talán az esélyeinket növeli, hogy náluk sérülés miatt hiányzik Katrine Lunde, az irányító Henny Reistad, valamint a nyáron igazolt Heidi Löke is. Christensen még csak tanulgatja a magyart, holland csapattársa, Danick Snelder tolmácsolja neki a taktikai utasításokat. – Az alapszavakat, köztük a visszát már értem, ez utóbbi lesz az egyik legfontosabb a Vipers ellen is. Nagyon gyors, rengeteget futó csapattal játszunk a Bajnokok Ligája-csoportkör első fordulójában. Kulcskérdés lesz a gyors visszarendeződés – mondta lapunknak a Fradi norvég irányítója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.