Nagy bukás a végére a Ferrari World élménypark közelében

Nagyot tévedett, aki azt hitte, hogy eseménytelen lesz az Egyesült Arab Emírségek kerékpáros körversenyének szombati záró szakasza, mert a sík terepen nagy bukás borzolta a kedélyeket. S éppen az összetettben második helyen álló Adam Yates (Ineos–Grenadiers) járta meg. A körversenyt a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) nyerte meg, Valter Attila (Groupama–FDJ) pedig csapata legjobbjaként a 39. helyen zárt.

Magyar Nemzet
2021. 02. 27. 14:31
null
Fotó: FerrariFabio Forrás: Facebook/UAE Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első World Tour-versenyén, az UAE Touron a szombati 147 kilométeres záró szakaszon Abu-Dzabiban volt a rajt, oda is kellett visszatérni, többek között a Ferrari World élménypark érintésével, végig sík terepen. A nyugalmat azonban megzavarta az oldalszél, ami kettévágta a mezőnyt, s ugyan 44,5 km-rel a vége előtt újra összeálltak a kerekesek, nem sokkal később nagy bukás történt a bolyban. Akkor, amikor jó néhányan beszélgettek, vagyis nem volt nagy a tempó, dominó effektussal dőltek el többen. A legrosszabbul Adam Yates (Ineos–Grenadiers) járt, az összetett versenyben második helyen álló brit versenyző az arcára esett az aszfalton. Ám megmutatta, hogy kemény fiú, összeszedte magát, s menet közben az orvosi autóból ellátták.

Persze több társával lemaradt a főmezőnytől, ám a többiek sportszerűen bevárták őket, visszavették a tempót. A céltól 22 km-re elhaladtak az Abu-Dzabi Louvre múzeum előtt – mert ilyen már nem csak Párizsban található: az Egyesült Arab Emírségekben gyakorlatilag bármire van pénz.

Például egy profi kerékpároscsapatra is, s az UAE Team Emirates kapitánya nem más, mint a szlovén Tadej Pogacar, a Tour de France címvédője volt, aki ezen a versenyen is diadalmaskodott. A második szakasz után az élre állt, a harmadikat, hegyi befutóval meg is nyerte, a záró etap előtt 35 másodperc volt az előnye Yates előtt. Pénteken először még azt hihette, hogy 45 másodperccel vezet, de tíz másodpercre megbüntették, mert aznap a sprintbefutó előtt egyik csapattársa némi lökdösődéssel csinált neki utat. A bűnös, a honfitárs Jan Polanc is ugyanilyen büntetést kapott, s emellett mindkét versenyzőt kétszáz svájci frank befizetésére kötelezték – ez azért nem döntötte anyagi csődbe a csapatot.

A záró szakaszt az ausztrál Caleb Ewan (Lotto Soudal) nyerte meg, az összetettben Pogacar és Yates mögött pedig a portugál Joao Almeida (Deceuninck–Quick Step) végzett. a 39. lett 17:19 perc hátránnyal, és ha azt nézzük, hogy új csapatában, a Groupama–FDJ versenyzői közül ő zárt a legelőrébb, akkor azt mondhatjuk, hogy 22 évesen remekül sikerült a debütálása a végül 125 fős mezőnyben, nagy sztárok egész sorát előzte meg. Mögötte végzett például a hétszeres Grand Tour-győztes, ezúttal 47. brit Chris Froome (Israel Start–Up Nation) is. Említsük meg azt is, hogy honfitársunk a 26 éven aluliak külön rangsorolásában a 12. lett. Valter a tervek szerint márciusban a katalán, majd áprilisban az alpesi körversenyen szerepel, mielőtt májusban újra rajthoz áll a Giro d’Italián, amelyen tavaly 27. lett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.