Valter Attila nagyot ment a Girón, kilencedikként ért célba!

Egy napig viselhette csak az éllovast megillető rózsaszín trikót a holland Wilco Kelderman (Sunweb), mert szombaton az utolsó előtti, 20. szakaszon csapattársa, az ausztrál Jai Hindley elvette tőle. Az etapot a brit Tao Geoghegan Hart (Ineos–Grenadiers) nyerte meg, az viszont még nagy kérdés, hogy vasárnap a milánói időfutam után kit koronáznak meg. Szombaton Valter Attila (CCC) nagyot ment a kőkemény, hegyi befutós szakaszon: a kilencedik helyen ért célba!

2020. 10. 24. 16:40
Valter Attila
A Girón még a CCC színeiben indul Fotó: Komka Péter Forrás: MT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány beleszólt a Giro d’Italia programjába, az utolsó előtti, szombati 20. szakaszra a mezőny nem tekerhetett át francia területre az ottani járványügyi előírások miatt. Így az útvonalból kikerült a 2744 méter magas Colle dell’Agnello határhágó, valamint Franciaországban a Col d’Izoard (2360 méter) és a Montgenevre (1854 méter), helyette a versenyzőknek Olaszországban maradva az Alba és Sestriere közötti 190 kilométeres etapon háromszor kellett felkapaszkodni Sestriere-be (2035 méter), de két különböző irányból. Az első, hosszú mászás második kategóriásnak számított (31,8 km, átlagban négy százalékos meredekséggel), a másik kettő azonban első kategóriásnak (6,9 km, 7,2 százalék). Ez a szakasz sem volt tehát könnyű, a módosítás ellenére a legerősebb, ötcsillagos besorolást kapta meg, ám Sestrierébe azért „kényelmesebb” út vezet, mint a Colle dell’Agnellóra és a Col d’Izoard-ra.

Az idei Girón két szakasszal a vége előtt elképesztően szoros állást rögzíthettünk az összetett verseny élcsoportjában, hiszen az első három helyezett tizenöt másodpercen belül volt egymáshoz képest: 1. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 80:29:19, 2. Jai Hindley (ausztrál) Team Sunweb 12 mp hátrány, 3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos–Grenadiers 15 mp h, 4. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren 1:19 perc h., 5. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick Step 2:16 p h., 6. Jakob Fuglsang (dán, Astana) 3:59 p h, 7. Patrick Konrad (osztrák, Bora–Hansgrohe) 5:40, 8. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 5:47 – így nézett ki az első nyolc sorrendje. Almeida, aki a 3. szakasz után felvehette az élen állót megillető rózsaszín trikót, és csak a 18. után került le róla – amikor a csütörtöki királyetapon a 2758 méteres Stelvióra felfelé kapaszkodva megrogyott –, még ott maradt a dobogóra esélyesek között. A Giro vasárnap egyéni időfutamversennyel zárul, és ebben igen jó a portugál. (CCC) a 29. helyről várhatta a szombati napot.

A szakasz a csütörtöki királyetapot idézte, amelyen Kelderman úgy szerezte meg a rózsaszín trikót, hogy ötödik lett, de a Stelvión neki is komoly gondjai adódtak, bő két perccel kapott ki Hindley-től és Geoghean Harttól. Nos, Kelderman a sestriere-i második hegymenetben is lemaradt két nagy ellenfelétől, 29 kilométerrel a vége előtt virtuálisan már Hindley-n volt a rózsaszín trikó! Azt pedig nagyon jó volt látni, hogy az egyre inkább szétszakadozó mezőnyben Valter Attila (CCC) a rózsaszín trikós holland szűk csoportjában tekert, amely tizenhat kilométerrel a vége előtt negyven másodperccel volt lemaradva Hindley-éktől.

7,4 kilométerrel a vége előtt jött egy részhajrá, amit Hindley nyert meg, az időjóváírással egy másodperccel növelt az előnyét Geoghean Hart előtt, Kelderman pedig már 1:45 perccel volt lemaradva. 3,9 kilométer volt hátra, amikor a csoportjából Almedia meglépett. Legelöl Hindley próbálta lerázni Geoghean Hartot, a brit azonban nem hagyta magát. Harmadikként ott volt velük az ausztrál Rohan Dennis (Ineos–Grnadiers) is, hogy a csapattársának segítsen. A végére aztán, miként két nappal korábban, most is Hindley és Geoghean Hart maradt, és annyi a különbség, hogy ezúttal Geoghean Harté lett a szakaszgyőzelem, és itt ő nyert az időjóváírással. Az összetettben Hindley vezet, de úgy, hogy neki és Geoghean Hartnak is 85:22:07 óra az ideje! S hogy miért az ausztrál viseli a rózsaszín trikót? Ilyenkor megnézik az időfutamok eredményeit, már volt kettő, ahol századmásodperceket is mérnek – s ezek most Hindley-nek kedveztek. A harmadik helyen Kelderman lemaradása 1:32 perc.

Ami viszont számunkra a legfontosabb: a kőkemény, hegyi befutós szakaszon Valter Attila (CCC) a kilencedik helyen ért célba, megelőzve többek között a kétszeres Giro d’Italia-győztes Vincenzo Nibalit is. Honfitársunk az összetettben két helyet előrelépve a 27., ám ez szinte most lényegtelen a bravúros top 10-es helyezése mellett. A Giro rajtja előtt Valter Attila azt mondta, hogy valamelyik szakaszon szeretne az első tízben végezni, és ez a vége felé össze is jött neki.

Giro d’Italia, 20. szakasz, Alba-Sestriere, 190 km:

1. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos–Grenadiers) 4:52:45 óra

2. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) azonos idővel

3. Rohan Dennis (ausztrál, Ineos–Grenadiers) 25 másodperc hátrány

4. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 1:01 perc hátrány

...7. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 1:35 p h.

8. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) azonos idővel

9. Valter Attila (CCC) 1:48 p h.

...11. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 2:02 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Hindley 85:22:07 óra

2. Geoghegan Hart azonos idővel

3. Kelderman 1:32 perc hátrány

4. Bilbao 2:51 p h.

5. Almeida 3:14 p h.

...27. Valter 1:29:32 óra

A 103. Giro d’Italia vasárnap Milánóban 15,7 kilométeres egyéni időfutammal zárul.

Vuelta: továbbra is Roglic vezet

A spanyol körverseny, a Vuelta a España szombati ötödik szakaszát, a Huesca és Sabinánigo közötti 184,4 kilométeres etapot szökés után a belga Tim Wellens (Lotto Soudal) nyerte meg. Az összetett élcsoportjában nem történt változás. Az élcsoport: 1. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) 20:52:31 óra, 2. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 5 mp h., 3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos–Grenadiers) 13 mp h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.