Zárt kapuk mögött egyedül futva döntöttek világcsúcsot + videó

Csütörtökön este Oslóban formabontó atlétikai versenyt rendeztek, zárt kapuk mögött a Lehetetlen Játékokat, amelyen a házigazdák klasszisa, Karsten Warholm nem ismert lehetetlent: egyedül futva megdöntötte egy ritkán rendezett versenyszám, a 300 méteres gátfutás világcsúcsát.

2020. 06. 12. 10:12
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 éves Karsten Warholm kétségkívül a mai atlétika egyik legnagyobb sztárja, a 2017-es londoni és a 2019-es dohai világbajnokságon is ő nyerte a férfi 400 méteres gátfutást, emellett ő a versenyszám regnáló Európa-bajnoka, a 2018-as berlini Eb-n sem tudták legyőzni. A 2019-es glasgow-i fedett pályás Eb-n pedig a 400 méteres síkfutást nyerte meg. Csütörtökön Oslóban a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött megrendezett Lehetetlen Játékokon (Impossible Games) egy ritkán rendezett versenyszámban, a 300 méteres gátfutásban nagy kísérletre vállalkozott: egyedül futva megdönteni a brit Chris Rawlinson 2002 óta tartott 34,48 másodperces világcsúcsát.

Azt azért jegyezzük meg, hogy Warholm két éve Tamperében fedett pályán 34,26-ot futott ebben a számban, vagyis tulajdonképpen eddig is az övé volt a legjobb eredmény, de mégis Rawlinson szabadtéri eredményét tartották számon világcsúcsként. Ám most már nincs vita, mert Warholm csütörtökön 33,78 másodpercnél állította meg az órát! Íme:

Férfi rúdugrásban verseny is volt, de a világcsúcsot 618 centivel tartó svéd Armand Duplantis és a korábban 616 centivel rekorder francia Renaud Lavillenie összecsapása is igencsak furára sikeredett. Duplantis 586 centiig jutott, és ezzel nyert is, Lavillenie neve mellé 581 cm került. Ám a francia ezt néhány nappal ezelőtt otthon a kertjében teljesítette (!), s most hozták nyilvánosságra, Lavillenie otthonról követte figyelemmel az oslói történéseket. Duplantis azért nem egyedül versenyzett Oslóban, de a két norvég ellenfele nem tudott lépést tartani vele.

Virtuális versenyt hozott a férfi 2000 méteres síkfutás is: a három Ingebrigtsen testvér – Jakob, Filip és Henrik – megmérkőzött a kenyai fővárosban, Nairobiban futó kenyai atléták csapatával; és Jakob Ingebrigtsen 4:50,01 perces Európa-csúccsal győzött.

A régi kontinensrekordot a brit Steve Cram tartotta 4:51,39-cel, amit még 1985-ben futott, mégpedig Budapesten a Népstadionban, és az eredménye akkor világcsúcs is volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.