Bagdy Emőke szerint ezért bírjuk rosszul a járványt

A klinikai szakpszichológus úgy véli, ez az időszak különösen megterhel minket magyarokat, a vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy sokkal kevésbé tűrjük a bizonytalanságot, mint más nemzetek – olvasható a beol.hu cikkében.

Forrás: MW2021. 04. 23. 9:53
Bagdy Emõke
Budapest, 2013. szeptember 25. A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Bagdy Emõke szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa budapesti rendelõjében 2013. szeptember 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Depressziós nemzet a magyar – gyakran halljuk a mindennapokban ezt a kifejezést, de vajon érvényes-e ez különösen most, a járvány időszakában. Ennek jártunk utána Bagdy Emőke segítségével, aki tanácsokat is adott a járvány átvészeléséhez – derül ki a cikkből.

Nehezen bírjuk a feszültséget

Beégett a köztudatba, hogy mi, magyarok, depressziósak vagyunk. Ez magában nem érvényes, mert Kopp Mária „magyar lelkiállapot” vizsgálatai szerint a lelkesedésre való hajlammal együtt jellemez minket. Ha törekvéseink, küzdelmeink nem érnek célba, ha sorra veszteségeket szenvedünk, akkor valóban hajlamosak vagyunk a csúcsról a mélybe zuhanni – idézte fel a Metropolnak Bagdy Emőke a hazai kutatás eredményeit, amelyek azt is igazolták, hogy más európai nemzetekhez képest magasabb a biztonságigényünk és alacsonyabb a bizonytalansági feszültség tűrésünk.

Bagdy Emőke író, egyetemi tanár, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sajátosan ugyanakkor a legindividualistább nemzet is vagyunk. Erősen védjük azt, ami a miénk, hisz a történelem során már oly sokszor voltunk vesztesek, megfosztottak. Most az életünk került veszélybe, egészségünket fenyegeti a vírus. Krízisben élünk.

Tévképzetekhez is vezethet a vírus miatti bizonytalan állapot

A koronavírus derült égből villámcsapásként tört rá az életünkre, és a kezdetek óta sok téves magyarázat született vele kapcsolatban.

A krízis általában hasonlít a földrengéshez. Hirtelen jön, nehezen tudjuk kontrollálni és maradandó károkat okozhat. A pandémia pedig tulajdonképpen egy biológiai krízishelyzet, mintegy a harmadik világháború.

Ekkor felerősödik a Kopp Mária által sokat idézett anómia jelensége is, amikor már nincs, amiben igazán bízhatnánk, mert a vírus mint hatalom nem hagyja magát megfékezni, leigázni. Kétségbeesettségünkben pedig sokszor már a tudomány üzeneteiben sem bízunk. Sőt, egyeseknél még olyan tévképzetek is előjönnek, hogy például a vírus nem létezik, és sajnos vannak a vakcina hatékonyságában kételkedők – mondta Bagdy Emőke.

A megoldás az összefogásban rejlik

Korábban több tanulmány is rávilágított, hogy nekünk, magyaroknak a szabadság a legnagyobb szükségletünk. Ezért is viselnek meg minket különösen a korlátozások.

A járvány ugyanakkor a gyerekekben is komoly törést okoz, hisz azok a szülők, akik korábban mindenhatók voltak, most sorra kudarcba fulladnak, hiába keresik, nem találják a krízisből való kiutat. Igaz, egyedül erre nincs is lehetőség, a megoldás az összefogásban rejlik, abban, hogy betartjuk a szabályokat, felvesszük az oltást és vigyázunk egymásra – jelentette ki a klinikai szakpszichológus.

Szükségünk van a lelki edzésre

Bagdy Emőke szerint ebben a nehéz helyzetben nemcsak a testünk, de a „lelkünk izmait”, azaz a reménységünket is erősíteni kell. A szakember megosztotta azokat a tanácsokat, amelyeket a mindennapokban ő maga is alkalmaz.

  • Sok mozgás, szabad levegő, légző- és mozgásgyakorlatok, a nordic walkingtól a futásig minden mozgás kincset ér.
  • Beosztott idejű monitorhasználat, szünetidőkkel.
  • Derűs és kreatív családi programok az izolációs helyzetekre, a humor, a derű, az optimizmus viszonyulásmódjának gyakorlása.
  • A szeretetkapcsolatok erősítése.
  • Egymás hitének támogatása arra nézve, hogy minden rossznak van vége.
  • Előre tekintő jövőtervezés, egymás segítése és pozitív megerősítése.
  • Segítsük elő az oltás szükségességéről való meggyőzést, legyünk ebben is aktívak. Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs.
  •  

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.