időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

The Weeknd és Zayn Malik kifakadása véget vet a Grammy körüli korrupciónak

Forrás: hirado.hu
2021.05.03. 17:47
The Weeknd és Zayn Malik kifakadása véget vet a Grammy körüli korrupciónak

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia: megszünteti az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi.

A 2022 januárjában kezdődő jövő évi jelölésekről az akadémia több mint tizenegyezer tagja fog dönteni azon 15-30 tagú, iparági képviselőket tömörítő bizottságok helyett, amelyek összetételét soha nem hozták nyilvánosságra.

A lemezakadémiát tavaly a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval, amikor egyetlen jelölést sem kapott After Hours című világsikerű albuma, amely az egyik legkeresettebb volt a rajongók körében világszerte.

„A Grammy-díjakat korrupció övezi. Tartoztok nekem, rajongóimnak és az iparág átláthatóságának” – írta akkor Twitter-bejegyzésében.

A lemezakadémiát tavaly a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval
Fotó: Reuters

A lemezakadémia által pénteken kiadott közlemény szerint a „változások jelentősek”, és azokat azért vezették be, hogy „biztosítsák a Grammy-díjak szabályainak és irányelveinek átláthatóságát és igazságosságát.”

A Grammy-díjak odaítélésnek folyamatát már 2019-ben bírálat érte, amikor az akadémia volt vezérigazgatója, Deborah Dugan azt állította, hogy a szervezet egyes tagjai a lemezakadémia szavazásán barátaikat és kollégáikat juttatták előnyhöz. Akkor a lemezakadémia valótlannak, félrevezetőnek és tévesnek nevezte Dugan állításait.

A One Direction fiúbanda egykori tagja, Zayn Malik márciusában felszólította a szervezetet, hogy oszlassa fel a titkos bizottságokat. „Nyomást gyakorlok és harcolok az átláthatóság és mindenki részvétele érdekében. Biztosítani kell, hogy díjazzuk és ünnepeljük mindenki kreatív kiválóságát” – írta az idei Grammy-díjak átadása előtti Twitter-üzenetében.

A lemezakadémia azt is bejelentette, hogy két új kategóriában is díjazni fogja a zenészeket, ezzel 86-ra emelve az évente odaítélt Grammy-díjak számát.

Rekordmélységben az Oscar-gála nézettsége

Több mint nézőinek felét elvesztette a Los Angeles-i Oscar-díjátadó gála a tavalyihoz képest: a helyi idő szerint vasárnap este élőben közvetített műsort alig tízmillióan nézték az Amerikai Egyesült Államokban.

A Variety.com filmes szaklap a Nielsen közvéleménykutató előzetes adatai alapján számolt be az Oscar-gála nézettségéről. Az összehasonlítás szerint tavaly 23,6 millióan követték az eseményt a tévében, idén viszont csak 9,85 millió nézője volt. Ez 58 százalékos visszaesést jelent.

Az Oscar-gála a Super Bowl sportesemény után hagyományosan az év egyik legnézettebb showműsora az Egyesült Államokban.

A koronavírus-járvány alatt azonban sok díjátadó műsor nézettsége csökkent. A Grammy-díjátadó nézőinek száma március közepén 51 százalékkal esett vissza, a február végi Golden Globe-díjátadóé pedig 62 százalékkal.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.