Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann kap Oscar-életműdíjat

A filmakadémia 12. kormányzói díjátadó ceremóniája 2022. január 15-én lesz a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

Forrás: MTI2021. 06. 25. 17:55
null
Samuel L. Jackson több mint 100 filmben szerepelt Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Samuel L. Jackson amerikai színész, Elaine May amerikai író-rendező és Liv Ullmann norvég színésznő Oscar-életműdíjat kap, Danny Glover amerikai színészt pedig Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki jövő januárban az amerikai filmakadémia – jelentette be csütörtökön a testület.

„Nagy öröm számunkra, hogy négy olyan művésznek adhatjuk át az idei Kormányzói-díjakat, akik óriási hatással voltak mind a filmiparra, mint a társadalomra” – írta közleményében David Rubin, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke.

Jackson, aki Nick Furyt alakította a Bosszúállók-filmekben és egyéb Marvel mozikban, több mint 100 filmben szerepelt. A Quentin Tarantino 1994-es klasszikusában, a Ponyvaregényben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Ullmann rendszeresen forgatott Ingmar Bergman svéd filmrendezővel. Játszott egyebek között a Personában, a Szenvedélyben és a Suttogások, sikolyokban. A legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték az 1971-es Kivándorlók és az 1976-os Szemben önmagunkkal című filmekért.

Samuel L. Jackson több mint 100 filmben szerepelt
Fotó: Flickr

May-t a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára jelölték az 1978-as Ép testben épp, hogy élek és az 1998-as A nemzet színe-java című komédiákért. Pályafutása elején Mike Nicholsszal alkottak sikeres komikus duót.

Az egyebek között a Halálos fegyver-filmekből ismert Glover az igazságszolgáltatás és az emberi jogok védelmének szószólójaként érdemelte ki a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A színész jelenleg az UNICEF jószolgálati nagykövete.

A filmakadémia 12. kormányzói díjátadó ceremóniája 2022. január 15-én lesz a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

A 94. Oscar-gálát március 27-én tartják.

Előzetest kapott a Harry és Meghan meneküléséről szóló film

Mióta a sussexi pár hátat fordított királyi kötelezettségeinek és Amerikába költözött, áll a bál a család életében. Noha Harry és Meghan egy boldogabb és nyugodtabb élet reményében hagyták el az országot, hétről hétre dobálnak polgárpukkasztó bombákat a palotára, kezdve a botrányos Oprah Winfrey interjúval, amit Harry herceg magánakciója követett, amikor is nemcsak a királyi családban való életét kritizálta, hanem édesapja, Károly herceg neveltetési módszereit is.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.