Kilencven évre titkosították Fülöp herceg végrendeletét – Mit rejtegethetett?

A királynő ügyvédje és a főügyész eredetileg azt szerette volna, ha Fülöp végakaratát 125 évre titkosítják.

Forrás: borsonline.hu2021. 09. 18. 17:48
FLP herceg
Brighton, 2021. prilis 13. Flp edinburghi hercegnek, II. Erzsbet brit kirlyn frjnek a fotja az riskivettn a Brighton - Everton bajnoki labdarg-mrkzs kezdete eltt 2021. prilis 12-n. A 99 ves herceg 2021. prilis 9-n hunyt el. MTI/EPA/Glyn Kirk Fotó: Glyn Kirk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a napokban született csecsemők többsége sem tudhatja meg, mi állhatott az idén áprilisban, 99 éves korában elhunyt edinburgh-i herceg végrendeletében – írja online felületén a Bors.

Fülöp herceg végakaratának titokban kell maradnia, hogy megvédje a királynő méltóságát és jogállását

– közölte Sir Andrew McFarlane, a brit Legfelsőbb Bíróság családügyi osztályának elnöke, miután csütörtöki ítéletében elrendelte, hogy kilencven évre titkosítsák II. Erzsébet néhai férjének végrendeletét, amelybe 2111 után is, kizárólag egyedi kérés elbírálása után engedhetnek majd személyes betekintést.

Több mint egy évszázada hagyomány, hogy a brit királyi család magas rangú tagjainak halála után a bíróságot felkérik a végrendeletük lezárására. Így azok nem nyitottak nyilvános ellenőrzésre úgy, ahogyan az a többi brit állampolgár esetében szokásos lenne.

A média érdeklődése e tekintetben kereskedelmi jellegű. A végrendelet közzététele nagy nyilvánosságot vonzana, ami ellentétes az uralkodó méltóságának fenntartására irányuló céllal

– állapította meg Sir Andrew, aki leszögezte, hogy ő sem láthatta Fülöp végakaratát, kivéve a végrehajtás dátumát és a kinevezett végrehajtó kilétét ismeri. A királynő ügyvédje és a főügyész egyaránt azt szerette volna, ha Fülöp végakaratát 125 évre titkosítják, a bíró szerint azonban a kilencven év arányos és éppen elegendő lesz.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: MTI/EPA/Glyn Kirk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.