időjárás -3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Ez a fiatal nő felelős azért, hogy Alec Baldwin megölte az operatőrt

Forrás: Ripost.hu
2021.10.26. 09:24 2021.10.26. 09:37
Ez a fiatal nő felelős azért, hogy Alec Baldwin megölte az operatőrt

Bár a rendőrségi nyomozás még javában zajlik, az eddig napvilágot látott információk alapján elég egyértelmű, hogy a fegyverszakértő felelőtlensége miatt halt meg egy operatőr a Rust című film forgatásán. A mindössze 24 éves Hannah Gutierrez-Reed felelt a westernben használt fegyverekért, de a munkáját már a tragédia előtt is több kritika érte – derül ki a Ripost.hu cikkéből.

A stábtagok közül sokan féltették a biztonságukat, mert Hannah rendszeresen lóbálta a pisztolyokat munka közben, illetve a kellékként használt fegyverekkel lőttek célba két felvétel között. Valószínűleg így történt az is, hogy élestöltények voltak abban a pisztolyban, amivel Alec Baldwin agyonlőtte Halyna Hutchinst és megsebesítette a rendezőt. A pisztoly ugyanis arra az állványra volt téve, ahol a töltetlen példányokat tárolták, vagyis nemhogy éles-, de még vaktöltény sem lehetett volna a tárban.

Gutierrez-Reednek ez volt a második filmforgatása, és az előző munkája közben is akadtak vele gondok. A The Old Way című Nicolas Cage western munkálatai közben töltött fegyvert nyomott egy 11 éves gyerek kezébe, és ott is úgy töltötte meg a pisztolyokat, hogy közben ráfogta valamelyik stábtagra.

Egy korábbi interjúban pedig ő maga mondta azt, hogy még tapasztalatlan fegyverszakértő, és nagy falat neki egy filmforgatás, de örül neki, hogy így is lehetőséget kapott.

A tragédia elsődleges felelőse tehát Gutierrez-Reed lesz feltehetően, de Baldwin is hibázott. Ő is megszegte azt az aranyszabályt, hogy a ravaszt nem húzzuk meg úgy, hogy egy másik emberre irányítjuk a fegyver csövét, még akkor sem, ha töltetlennek hisszük. Emellett nem kérte a fegyver ellenőrzését a jelenet előtt, elhitte, hogy nincs éleslőszer benne. Valamint felelős producerként az ő áldása is kellett ahhoz, hogy Reed az alkalmatlansága ellenére is megkapja az állást. A gyártásért felelő stábtagként pedig akkor is vizsgálnák a felelősségét, ha nem az ő kezében sült volna el a halálos fegyver.