A felzúdulás hatására visszaállították a Harcosok klubja eredeti befejezését Kínában

Visszaállította a Harcosok klubja című 1999-es amerikai kultfilm eredeti befejezését a kínai Tencent streamingszolgáltató, miután óriási felháborodást váltott ki az új zárójelenet, amire a régit cserélték.

Forrás: MTI2022. 02. 08. 9:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Fincher filmje eredetileg úgy fejeződik be, hogy az Edward Norton alakította narrátor megöli elképzelt alteregóját, Tyler Durdent, akit Brad Pitt játszott, mielőtt felrobbannak a város épületei, hogy újraalakítsák a társadalmat – írta a BBC hírportálja.

A kínai verzióban ehelyett egy felirat jelent meg, hogy a hatóságok győztek. 

A változtatás heves vitát váltott ki, melyben a mozifilmek cenzúrájával vádolták Kínát.

A Tencent legfrissebb verziójában a kivágott 12 percből mintegy 11-et állítottak vissza, csak a meztelenséget ábrázoló jelenetek maradtak ki.

A Tencent a múlt hónapban tette elérhetővé a filmet, melynek végén – az eredetivel ellentétben – felirat jelent meg a képernyőn: 

A Tyler által hagyott nyomon keresztül a rendőrség gyorsan felderítette az egész tervet, letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását.

Hozzátették, hogy Tylert – eredetileg a narrátor képzeletének szüleményét – elmegyógyintézetbe küldték kezelésre, majd kiengedték.

Számos kínai néző, akik korábban kalózverziókban már látták az alkotást, felháborodott. Emberi jogi aktivisták haragját is kiváltotta a cenzúra.

Chuck Palaniuk, akinek 1996-ban íródott regénye alapján készült a film, a cenzúrázott változat megjelenésekor azt írta a Twitteren: 

Szuper, csodálatos! Kínában mindenkinek jár a boldog befejezés!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.