Átadták a filmakadémia kormányzói díjait

Samuel L. Jackson, Elanie May, Liv Ullmann és Danny Glover kapta idén az amerikai filmakadémia kormányzóinak díjait pénteken Los Angelesben.

Forrás: MTI2022. 03. 26. 17:47
JACKSON, Samuel L.; WASHINGTON, Denzel
Los Angeles, 2022. március 26. Denzel Washington amerikai színész (j) átadja a tiszteletbeli Oscar-életmûdíjat Samuel L. Jackson amerikai színésznek az amerikai filmakadémia kormányzói díjainak kiosztó ünnepségén Los Angelesben 2022. március 25-én. MTI/AP/Invision/Chris Pizzello Fotó: Chris Pizzello Forrás: MTI/AP

Samuel L. Jackson, Elanie May, Liv Ullmann és Danny Glover kapta idén az amerikai filmakadémia kormányzóinak díjait pénteken Los Angelesben.

Az Oscar-hétvégét hangulatos díjátadó vezette be péntek este: a ceremónián Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann tiszteletbeli Oscar-díjat, Danny Glover pedig a Jean Hersholt Humanitárius Díjat vehette át az amerikai filmakadémia kormányzóinak gáláján.

A hollywoodi Ray Dolby bálteremben rendezett, szokásosnál kisebb közönséggel megtartott díjátadót nem közvetítette a televízió. Eredetileg januárban, a Fairmont Century Plaza szállodában rendezték volna meg a díjátadó gálavacsorát, de a koronavírus-járvány emelkedő esetszámai miatt a március végi időpontra halasztották.

A 89 éves Elaine May forgatókönyvíró-rendezőt, legendás komikát Bill Murray köszöntötte.

Valószínűleg a legszebb, legintelligensebb nő, akivel valaha dolgoztam

- mondta a színész.

Mayt kétszer jelölték forgatókönyvírói Oscarra: 1979-ben az Ép testben épp, hogy élek című vígjátékért, 1999-ben pedig A nemzet színe-java című drámáért, amit Mike Nichols rendezett.

A jobb lábán járógipszet viselő Samuel L. Jacksonnak Denzel Washington adta át a tiszteletbeli Oscar-életműdíjat.

Felidézte, hogy barátja 152 filmben szerepelt, filmjei világszerte több mint 27 milliárd dollárért váltottak jegyet a mozikban, és feleségével együtt komoly szerepet vállaltak jótékonysági tevékenységekben is.

Fotó: Chris Pizzello

Becsben fogom tartani ezt a szobrot

- mutatta fel a 73 éves Jackson a tiszteletbeli Oscarját azon csodálkozva, hogy

egy dadogós kisgyerek a Tennessee állambeli Chattanoogából idáig eljutott.

Mint hozzáfűzte: megtiszteltetés és kiváltság volt, hogy szórakoztathatta a közönséget.

Fotó: David Swanson

A norvég színész-rendező Liv Ullmant John Lithgow méltatta az estén.

Gyakran mondják, hogy Ingmar Bergman svéd rendezőnek köszönhette a karrierjét. Pedig Bergmant soha nem nevezték volna az egyik legnagyobb filmkészítőnek Liv Ullmann nélkül

- fogalmazott Lithgow, aki a Broadway-n szerepelt együtt a színésznővel.

Fotó: Chris Pizzello

Danny Glovert, a Halálos fegyver-filmek sztárját Alfre Woodard köszöntötte a Jean Hersholt Humanitárius Díjat átadva.

Méltatásában kiemelte, hogy a 75 éves színész sok éven át dolgozott aktivistaként, küzdött a polgári jogokért, és az ENSZ jószolgálati nagykövete, valamint az UNICEF nagykövete is volt.

A 94. Oscar-díjátadó gálát vasárnap este rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

Borítókép: Denzel Washington amerikai színész (j) átadja a tiszteletbeli Oscar-életműdíjat Samuel L. Jackson amerikai színésznek az amerikai filmakadémia kormányzói díjainak kiosztó ünnepségén Los Angelesben 2022. március 25-én. (Fotó: MTI/AP/Invision /Chris Pizzello)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.