Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Elkészült Kóbor János emlékszobra

Forrás: Origo
2022.10.23. 09:18 2022.10.23. 09:21
Elkészült Kóbor János emlékszobra

Szombaton került végső helyére az a féldombormű Kóbor Jánosról Bátaszéken, ahol az Omega frontembere gyermekkorát élte, amit Túri-Török Tibor muzeológus, Podmaniczky-díjas szobrász készített – olvasható az Origo cikkében.

Szombaton délben emlékeztek meg Kóbor Jánosról a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban, majd 13:00 órakor a Sóház utca 1. szám alatti háznál – amely nagyszüleinek háza – volt. A szobor avatására rengeteg embert vártak. 

Fotó: Bors

A Bors megkereste Túri-Török Tibor szobrászt, aki elmondta, ő készítette az összes féldomborművet, amelyeket egy vándorkiállításon is megnézhettek a kíváncsi rajongók. 

„Trunkos Andrásnak, az Omega menedzserének van egy vándorkiállítása. Oda készítettem én a zenészeknek féldomborműveket. Kóbor Jánosról 3 db készült. Készült egy szemüveges változat, ami sztereotíp volt Kóbornál és készült egy szemüveg nélküli változat is. Szentesen volt egy állomása a vándorkiállításnak, ahol otthagytak egy róla készült szobrot” – mesélte a szobrász, aki azt is hozzátette, hogy ebben az esetben gyorsan kellett cselekedni.

A felkérés, hogy elhelyeznénk a szobrot, hirtelen jött. Egy lelkes társaság kérte el, majd Csornán egy műköves felragasztotta egy márványtáblára és ellátta a megfelelő szöveggel. A ház, ahol nevelkedett idegen tulajdonban van jelenleg, de hozzájárult a szobor elhelyezéséhez.

„Ahhoz, hogy sokáig megőrizze állapotát, spanyol művészkerámiából készült, amely ritkaságszámba menő anyag. Redukciós eljárással van bronzozva” - árulta el.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Kóbor János énekes (Forrás: MTI/Mohai Balázs)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.