Elkészült Kóbor János emlékszobra

Bátaszékre kerül az alkotás, ahol az énekes gyermekkorát élte.

Forrás: Origo2022. 10. 23. 9:18
Borítókép: Kóbor János énekes (Forrás: MTI/Mohai Balázs)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton került végső helyére az a féldombormű Kóbor Jánosról Bátaszéken, ahol az Omega frontembere gyermekkorát élte, amit Túri-Török Tibor muzeológus, Podmaniczky-díjas szobrász készített – olvasható az Origo cikkében.

Szombaton délben emlékeztek meg Kóbor Jánosról a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban, majd 13:00 órakor a Sóház utca 1. szám alatti háznál – amely nagyszüleinek háza – volt. A szobor avatására rengeteg embert vártak. 

Fotó: Bors

A Bors megkereste Túri-Török Tibor szobrászt, aki elmondta, ő készítette az összes féldomborművet, amelyeket egy vándorkiállításon is megnézhettek a kíváncsi rajongók. 

„Trunkos Andrásnak, az Omega menedzserének van egy vándorkiállítása. Oda készítettem én a zenészeknek féldomborműveket. Kóbor Jánosról 3 db készült. Készült egy szemüveges változat, ami sztereotíp volt Kóbornál és készült egy szemüveg nélküli változat is. Szentesen volt egy állomása a vándorkiállításnak, ahol otthagytak egy róla készült szobrot” – mesélte a szobrász, aki azt is hozzátette, hogy ebben az esetben gyorsan kellett cselekedni.

A felkérés, hogy elhelyeznénk a szobrot, hirtelen jött. Egy lelkes társaság kérte el, majd Csornán egy műköves felragasztotta egy márványtáblára és ellátta a megfelelő szöveggel. A ház, ahol nevelkedett idegen tulajdonban van jelenleg, de hozzájárult a szobor elhelyezéséhez.

„Ahhoz, hogy sokáig megőrizze állapotát, spanyol művészkerámiából készült, amely ritkaságszámba menő anyag. Redukciós eljárással van bronzozva” - árulta el.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Kóbor János énekes (Forrás: MTI/Mohai Balázs)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.