Az 50 éve elhunyt Jim Morrisonra emlékezik a világ

Ötven éve, 1971. július 3-án hunyt el Jim Morrison, a legendás Doors együttes énekese, szövegeinek szerzője, egy nemzedék bálványa. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.

Forrás: MTI, MTVA2021. 07. 03. 9:09
null
Jim Morrisonnak egy rövid élet is elég volt a legendává váláshoz Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

James Douglas Morrison a Florida állambeli Melbourne-ben született 1943. december 8-án. Apja az amerikai haditengerészet admirálisa volt, aki konzervatív szellemben nevelte gyermekeit. Jim ötéves korában, családjával az új-mexikói sivatagban autózva szemtanúja lett egy indián munkásokkal telezsúfolt teherautó balesetének, a vérző holttestek láttán érzett életében először igazi félelmet, amit később a Peace Frog című dalban örökített meg.

Apja hivatása miatt a család gyakran költözött, Jim tucatnyi iskolába járt odahaza és külföldön. Középiskolás korában lázadni kezdett az apai szigor ellen, francia szimbolista költőket, Kerouacot és Ginsberget olvasott, szorgalmasan írta naplóját, az érettségire Nietzsche összegyűjtött műveit kérte. Tizenkilenc évesen szakított családjával, a Floridai Egyetemen, majd a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem filmművészet szakán tanult. Tanulmányait inkább csak azért folytatta, hogy ne vigyék el katonának Vietnamba, bohém életet élt, hónapokig csak konzervbabot és LSD-t fogyasztott. Rajongott a sámánizmusért, dalszövegeiben sokszor szerepeltek a hüllők, el is nevezték Gyíkkirálynak.

A rocktörténelem egyik meghatározó zenekarát, a Doorst 1965-ben alapította az egyetemen megismert Ray Manzarek billentyűssel, a formációhoz Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos csatlakozott.

A Doors énekese, motorja, sajátos hangulatú szövegeinek írója és előadója Morrison lett. 1967-ben jelent meg bemutatkozó albumuk, a Light My Fire a slágerlisták élére repítette őket. Morrison sötét líráját eklektikus, pszichedelikus és improvizatív zenével kombinálták, a Doors összesen hét lemezén olyan klasszikus dalok szerepelnek, mint a When The Music's Over, a The End, a Break On Through, a Roadhouse Blues, a Riders On The Storm.

Jim Morrisonnak egy rövid élet is elég volt a legendává váláshoz
Fotó: flickr

Miközben a zenekar sikert sikerre halmozott, az önpusztító életmódot folytató Morrison viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá vált, alkoholizmusa és kábítószer-függősége rosszabbodott. Nem egyszer részegen lépett a színpadra, erőszakos kitörései miatt a rendőrséggel és a klubtulajdonosokkal is meggyűlt a baja. Szerelme és múzsája Pamela Courson volt, akivel 1965-től haláláig viharos és veszekedésektől hangos, nyitott kapcsolatban éltek. Morrison fékezhetetlen nőfaló hírében állt, románc fűzte Patricia Kennealy író-újságíróhoz is, akit kelta pogány szertartás szerint feleségül is vett, de soha nem éltek együtt, igaz, a ceremónia sem számított hivatalosnak.

Morrisont 1969. március 1-jén Floridában egy színpadi botránya után szeméremsértésért letartóztatták. Az együttesnek számos koncertjét le kellett mondania, de biztosította helyüket a listán a már felvett Soft Parade album. A floridai bíróság 1970 októberében fél év börtönre és 500 dollár pénzbüntetésre ítélte, de a fellebbezés után óvadék ellenében szabadlábon maradhatott.

A botrányok és magánéleti mélypontok megviselték, egyre inkább befelé fordult, elhízott, szakállat növesztett, az együttestől és rajongóitól is eltávolodott. Rocksztár helyett költő akart lenni, két kötetet is kiadott, de lesújtotta, hogy ezeket a Doors énekesének szövegeiként emlegették. 1970. december 8-án, 27. születésnapján a stúdióba vonult és több tucat versét mondta magnóra. Ezek alapján született az Amerikai fohász, amelyet halála után, 1978-ban adtak ki a többiek az általuk komponált zenével. Négy nappal később zenélt utoljára a Doors társaságában, a New Orleans-i fellépés katasztrofálisra sikerült. Morrison a koncerten esett szét, a szöveget elfelejtette, leült és percekig némán meredt maga elé, majd magához térve a földön verte szét a mikrofonállványt és kisétált a színpadról. 1971. március 13-án, miután befejezte a Doors utolsó lemeze, az L.A. Woman felvételét, Pamelával egy új kezdet reményében Párizsba költözött. Szakállát leborotválta, lefogyott, de életmódja alapjában nem változott meg.

Barátnője 1971. július 3-án reggel jelentette be telefonon a rendőrségnek, hogy a fürdőkádban holtan találta a 27 éves énekest, aki a hivatalos jelentés szerint szívrohamban vesztette életét.

Mivel Morrison halála körül sok a gyanús körülmény (a hírt csak három nappal később hozták nyilvánosságra, holttestét még családtagjainak és közeli barátainak sem mutatták meg és fel sem boncolták), nem csoda, hogy számtalan összeesküvés-elmélet kelt szárnyra. Ezek között szerepel, hogy az amerikai kormány által megrendezett merénylet áldozata lett; hogy barátnője végzett vele, akit el akart hagyni; öngyilkos lett; véletlenül túladagolta a heroint; megint mások abban hisznek, hogy csak megrendezte halálát és boldogan, magányosan élt tovább.

Morrisont a párizsi Pere-Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra, sírja a mai napig a rajongók zarándokhelye. 1991-ben Oliver Stone The Doors címmel készített nagy sikerű filmet, amelyben Val Kilmer formálta meg a legendás zenészt (a Doors egykori tagjai nem voltak elragadtatva az alkotástól). Morrisonról több életrajzi könyv is megjelent magyarul, versei is több kötetben láttak napvilágot (A zenének vége, Szeretlek és gyűlöllek, Csörgőkígyó-blues).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.