Elhalasztják a Cannes-i filmfesztivált a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt két hónappal későbbre, júliusra halasztják a hagyományosan májusban tartandó cannes-i filmfesztivált – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 28. 10:01
BANDERAS, Antonio
Cannes, 2019. május 26. Antonio Banderas spanyol színész a legjobb férfi fõszereplõnek járó Arany Pálmával a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjainak fotózásán 2019. május 25-én. Banderas a Pain And Glory címû filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt már múlt ősszel is jeleztük, a cannes-i nemzetközi filmfesztivál fenntartja magának a lehetőséget a dátumok módosítására az egészségügyi helyzet alakulásának függvényében. Ezért az eredetileg 2021. május 11. és 22. között tervezett fesztivál 2021. július 6. és 17. között lesz- olvasható a közleményben.

Bár a világ egyig legjelentősebb filmes rendezvényét a járvány miatt 2020-ban a megszokott formájában nem tartották meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját közzétették a szervezők.

Antonio Banderas pózol a fotósok tömkelegének
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Október végén egy jelképes három napos minifesztivált is rendeztek végül a Croisette-en, ahol a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás közül négy játékfilmet mutattak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat osztott a vizsgafilmek programjában. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták.

Az A-kategóriás fesztiválok közül az idei első,a Berlinale már jelezte, hogy nem hagyományos módon nem rendezik meg a seregszemlét és a fesztivált márciusra halasztották, a versenyt pedig az interneten rendezik meg a járvány miatt. A nagyközönség számára júniusban rendeznek majd vetítéseket a versenyprogram alkotásaiból.

A tavaly elmaradt cannes-i fesztivál zsűrielnökének felkért Spike Lee amerikai filmrendező egyébként májusban jelezte, hogy 2021-ben is hajlandó elvállalni a zsűrielnöki szerepet.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Az Élősködők rendezője lesz a Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke

A Velencei Filmfesztivál hosszú múltra tekint vissza, és megtiszteltetés számomra, hogy bekapcsolódhatok ebbe a csodálatos filmművészeti hagyományba – fogalmazott a közleményben idézett rendező. „A zsűri elnökeként és mindenekelőtt javíthatatlan filmrajongóként kész vagyok megcsodálni és megtapsolni a fesztivál által kiválasztott összes nagyszerű filmet” – fűzte hozzá.

A filmfesztivál művészeti vezetője, Alberto Barbera olyan rendezőként méltatta a dél-koreai filmest, aki „a mai szerzői film egyik leghitelesebb és legeredetibb hangja világszerte”.

Az 51 éves Bong Dzsun Ho az Élősködők című filmjével elnyerte az Arany Pálma-díjat a 2019-es cannes-i filmfesztiválon, majd 2020-ban négy Oscart is kapott a legjobb eredeti forgatókönyv, nemzetközi film, rendező és a legjobb film kategóriában.

Az Élősködők című szatíra két család, egy szegény és egy gazdag família életén keresztül mutatja be a közöttük húzódó óriási társadalmi szakadékot és az ebből fakadó problémákat.

Ez volt az első nem angol nyelvű alkotás az Oscar-díj történetében, amely elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.

A dél-koreai rendező korábban a Gazdatest, a Snowpiercer – Túlélők viadala és az Okja című filmjeivel is sikert aratott.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.