Közönség nélkül ünnepli jubileumát a Drezdai Filharmonikusok

Egyszer biztosan be fogják pótolni egyszer a jubileumi ünnepséget a nagyközönség előtt is.

Forrás: MTI2020. 11. 25. 11:09
null
A zenészek nem hagyják el magukat (a kép illusztráció) Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közönség nélkül ünnepli jubileumát a 150 éves Drezdai Filharmonikusok. Az ünnepi hét helyett Marek Janowski vezényletével ünnepi koncertet tartanak, amelyet vasárnap este élőben közvetítenek a rádióban és online.

A németországi Kultur, MDR Kultur, MDR Klassik rádióadókon és az Arte Concert streamingcsatornán lesz követhető a koncert, amelyen Richard Strauss és Franz Schubert művei hangzanak el.

A zenészek nem hagyják el magukat (a kép illusztráció)
Fotó: pexels

– Öt éve készülünk a jubileumra és szép dolgokat készítettünk elő. Az, hogy ezek többsége nem valósulhat meg úgy, ahogy terveztük, igazán nagy bánatot okoz – mondta Frauke Roth intendáns.

Roth kiemelte, a zenészek nem hagyják el magukat. Bár jelenleg csak rövid távon, hónapról hónapra lehet tervezni, biztosan be fogják pótolni egyszer a jubileumi ünnepséget a publikum és a város előtt is.

„Titi-tá” ülésrend versus online térben és jelen időben

Magyarország kormányának döntése értelmében, a járványhelyzettel kapcsolatos friss intézkedéseknek megfelelően a színház- és koncerttermekben korábban már bevezetett, többé-kevésbé szigorú biztonsági előírások mellett új szabályokkal folytatják működésüket az intézmények. A kultúrafogyasztók és az őket kiszolgálni hivatottak közös érdeke, hogy a nehéz körülmények között se álljon le az életnek ez a szegmense sem.

A közönség, a művészek és az intézmények munkatársainak egészsége és biztonsága közös érdek, fontos tehát a rugalmasság, a kivételes körültekintés, az egymásra figyelés és vigyázás. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a színházak között, lássuk, melyikük, hogyan reagált a megszorításokra. A „titi-tá” ülésrendtől az online térbe költözésen át az átmeneti bezárásig elég széles a skála.

A Nemzeti Színházban már korábban is számos intézkedést vezettek be, hogy biztonságossá tegyék a színházlátogatást. Az életbe lépett rendkívüli jogrend következtében kiadott kormányrendelet alapján valamennyi játszóhelyükön korlátozták az eladható jegyek számát. Nézőtereiken csak minden harmadik szék foglalható el, természetesen – ahogy eddig is – szabályosan viselt maszkban. A Nagyszínpadon az új nézőtéri beosztásnak megfelelő helyekre szóló jegyeket előadás előtt a nézőtéri kollégáktól vehetik át a nézők. Amennyiben ez nem felel meg, az előadás kezdetéig írásban lehet jelezni a [email protected] e-mail címen. A jegy fotója valamint a számlaszámuk megadása szükséges a pénz visszautalásához.

A Müpa az elmúlt időszakban is fokozott figyelmet fordított a távolságtartásra, ám most felhívták a figyelmet, hogy a legfrissebb kormányzati intézkedések alapján az épület minden pontján kötelező a másfél méteres távolság betartása. „November 4-től nézőink az iránymutatásoknak megfelelően egyesével, sakktáblaszerű elosztásban – két hely kihagyásával – foglalhatnak helyet termeinkben. Ez alapján a korábban megváltott, helyre szóló jegyével a szabályoknak megfelelő új nézőtéri ülésrendből következően várhatóan egy másik, az eredeti helye közelében található szabad széket foglalhat majd el” – tudatják a nézőkkel, hangsúlyozva, hogy az együtt érkezők, családtagok sem ülhetnek egymás mellé. A Müpában a jegyértékesítés szünetel, viszont a 2020. december 31-ig tartó időszak előadásaira vonatkozóan új lehetőséget vezettek be: a még nem telt házas produkciók jegyértékesítésének indulásáról értesítés kérhető, ami az előadás napján elővásárlási lehetőséget is jelent egyben. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy csak olyan előadásra lehessen jegyet vásárolni, amely reményeik szerint meg is valósulhat. A már megváltott koncertjeggyel rendelkezőktől azt kérik, hogy kísérjék figyelemmel a Müpa honlapját és közösségi oldalát, ahol minden friss információt megosztanak a tudnivalókról és az aznapi előadásra vonatkozó esetleges teendőkről.

A Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ és a Müpa üzemeltetőjével összhangban hozta meg szabályozásait a koncertek látogatására vonatkozóan a legnagyobb fokú biztonság érdekében. Tájékoztatójukat egy bájos történettel kívánják feldobni. „Azoknak, akik még nem vettek részt a Pannon Filharmonikusok újévi hangversenyén, most elmeséljük, hogy Bogányi Tibor vezető karmester úr mindig bevonja a muzsikálásba a közönséget is. Az eleve oldottabb hangulatú koncerteken a rá jellemző dinamizmussal, humorral »ad hangszert« a nézők kezébe, mi mást, mint két tenyerüket, azaz a tapsot! Az újévi koncertek közönsége profi »titi-tá tapsolóvá« vált így, csodálatos, óriási zenekarrá egyesült a muzsikusokkal minden alkalommal. Most mindenki részt vehet a közös ritmusban! Titi-tá ülésrendet vezettünk be minden koncertünkön, programunkon, azaz a »két szék üres, egy széken ülhetnek« szabályát követjük a legújabb rendelkezéseknek megfelelően.” Mivel a produkciók értékesítése helyre szólóan kezdődött, a kiadott jegyek és bérletek ugyan érvényesek, de ideiglenesen elveszítik helyre szóló jellegüket, a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik az ültető hoszteszek iránymutatásával.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.