Vádat emeltek a 36 embert megölő gyújtogató ellen

Gyilkosság gyanújával vádat emelt szerdán a japán ügyészség az ellen a férfi ellen, aki tavaly júliusban felgyújtotta a Kyoto Animation nevű kiotói animációsfilm-stúdiót, 36 ember halálát és további 33 megsebesülését okozva ezzel – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 16. 13:04
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japán történetének egyik legsúlyosabb tömeggyilkosságát elkövető gyújtogató, Aoba Sindzsit májusban tartóztatták le, a férfi – aki maga is súlyosan megégett, és továbbra is kórházi ápolásra szorul – beismerte tettét, de nem mutatott megbánást.

Jóllehet Aobát korábban kezelték mentális betegséggel, a Kyodo japán hírügynökség megjegyzi, hogy a jelenleg zajló orvosszakértői vizsgálatok vélhetően beszámíthatónak fogják találni. A nyomozás már korábban megállapította, hogy tettét nem hirtelen felindulásból követte el, erre utal az is, hogy benzint vásárolt a gyújtogatáshoz. Saját bevallása szerint azért használt benzint, mert remélte, hogy ezzel a módszerrel sokakat meg tud ölni.

A 42 éves férfi pszichológiai vizsgálata több hónapig tartott, a tárgyaláson pedig vélhetően előkerül majd felelősségre vonhatóságának mértéke.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Aobát a támadást követően a helyszínen fogták el a rendőrök. A férfi akkor azt mondta: azért borította lángba az épületet, mert az animációs filmjeiről külföldön is ismert Kyoto Animation ellopta az egyik regényét. A vállalat többször hirdetett regénypályázatot, a győztes pályaművekből rendszerint anime készül. A stúdió közölte: Aoba nevével valóban benyújtottak egy munkát, amelyet azonban nem használtak fel.

Az utóbbi csaknem két évtizedben ez volt a legsúlyosabb tűzeset japánban, ahol 2001-ben 44 ember lelte halálát egy tokiói tűzben.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Börtönbüntetésre ítéltek egy tüntetésen gyújtogató holland turistát

A 31 éves, meg nem nevezett vádlott és tettestársa, egy szintén meg nem nevezett boltvezető elismerte bűnösségét a gyújtogatást illetően – közölte az RTHK hongkongi műsorszolgáltató. A két férfit azzal vádolták, hogy felgyújtott egy szeméttárolót egy tüntetés során fél évvel ezelőtt, ami gyakran előfordult a tavalyi hongkongi kormányellenes megmozdulásokon.

Hongkongban tavaly júniustól decemberig hatalmas tömegek vonultak utcára a kínai befolyás növelése ellen tiltakozva. A csaknem napi rendszerességű megmozdulások gyakran erőszakba torkollottak. 2019 júniusa óta több mint 9 ezer embert vettek őrizetbe Hongkongban.

A Kína által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is léptetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére más országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.