A hely szelleme

Tisztelgés a Közi Horváth József Népfőiskolának otthont adó Agyagosszergény előtt.

2020. 11. 24. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minapi közlemény, miszerint a Közi Horváth József Népfőiskola és a Charta XXI. Egyesület levélíró pályázatot hirdet Trianon 100. évfordulóján a Kárpát-medencében élő, 18. évüket betöltött személyek számára, az újságnak legföljebb egy mínuszos hírt ér vagy még annyit sem. Hogy én most mégis egy jegyzetet kanyarítok a témában, annak oka: tisztelegni kívánok a népfőiskolának otthont adó Agyagosszergény előtt.

Az ezerlelkes nyugat-magyarországi falucska intézménye már tizedik éve ír ki közösségi pályázatokat a legkülönbözőbb témákban. Indulásukkor elhatározták, céljuk az általános és szakműveltséget fejlesztő rendezvények szervezése mellett a keresztény- és a magyarságtudat erősítése – ebbe illeszkednek bele a térségi, országos, illetve Kárpát-medencei pályázatok.

Hogy honnan az elképesztő ambíció? Szalai Viktor népfőiskola-alapítót hallgatva alighanem az intézmény névadójától, a falu szülöttjétől, néhai Közi Horváth Józseftől. Az 1903-ban született római katolikus lelkipásztor és országgyűlési képviselő igazi hazafiként élt. Bátorságát példázza, hogy az 1944-es német megszállás ellen az Országgyűlésben egyetlenként emelte fel szavát, s ugyanezt tette a kommunisták hatalomra jutása után is. 1948-ban hagyta el az országot, ám a forradalom bukása után is minden fórumon felhívta a figyelmet a megtorlás szörnyűségeire. Idegen földön halt meg 1988 májusában, végső nyugalomra szülőfalujában talált négy évre rá. Ars poeticája így szól: „Meggyőződésem, hogy az eszmék igazsága nem attól függ, hogy pillanatnyilag hányan képviseljük azokat. Hisszük, hogy a mi igazságaink örök keresztény és magyar igazságok.”

És ez már nem mínuszos hír.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.