És a Reichstag?

A Deutsche Welle magyarországi riportja pár napnyi babéraratás után csúnyán orra bukott.

2021. 03. 17. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúnyát bukott a Deutsche Welle magyarországi riportja. A német közszolgálati médium a kormány budapesti építkezéseiről készített, leleplezőnek szánt anyaga azt sugallta, a felújítás alatt álló budai Vár és a Kossuth tér az orbáni nacionalizmust bizonyítja, hiszen az 1944-es állapotokat rekonstruálja. Ráadásul az építkezések miatt a környék lassan élhetetlenné válik. Emellett Magyarországon ma zsidóüldözés zajlik. Erre erősített rá két megszólaló, V. Naszályi Márta, a kerület ellenzéki polgármestere és Ungváry Krisztián „független” történész.

Polgármester asszonyt régóta zavarja a Vár környékének helyreállítása.

„Úgy tűnik, hogy a nemzeti kastélyprogram leginkább urizálásról, wellnessről és divatvadászatról szól” – írta a közösségi oldalán. Vagyis jobb lett volna, ha az évszázados ingatlankincseket meghagyják úgy, ahogyan volt, az ostrom utáni romos állapotában, csontvázakkal, üszkösen, gazosan. Bár lehet, hogy Márta asszonyt csak az zavarja, hogy a megújult Vár mint nemzeti szimbólum hitében erősíti meg a magyar embert.

A Budavári Lakosok Szövetsége levélben tiltakozott a szerkesztőségnél: épp annak az országnak a médiája hazudja ezt, amely felrobbantotta Duna-hídjainkat, ostromba hajszolta fővárosunkat? A ­Deutsche Welle utólag elnézést kért a történelmi összefüggések „félreérthető” bemutatása miatt. Bocs.

Hogy a német világháborús felelősség lelkifurdalása vagy az Orbán-kormány mószerolására szakosodott magyar ellenzék adta-e az ötletet a riporthoz (esetleg mindkettő), nem tudjuk. Az egész mindenesetre pár napnyi babéraratás után csúnyán orra bukott. Majdnem azt írtam: égett, mint a Reichstag.

Amelyet egyébként szintén restauráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.