Csillag a szószéken

A magyar gazdaság biztató állapota sem zavarja Csillag Istvánt, az egykori Medgyessy-kabinet szabad demokrata miniszterét, hogy szokásához híven az Orbán-kormányt kóstolgassa.

2020. 02. 08. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság biztató állapota (lásd például fentebbi vezércikk) sem zavarja Csillag Istvánt, az egykori Medgyessy-kabinet szabad demokrata miniszterét, hogy szokásához híven az Orbán-kormányt kóstolgassa. Minapi írásában (Fordított Széchenyi, Népszava) például ekképp kesereg: „Az önkényesen elbeszélt történeti múltban élő és bennünket is a múltba kényszerítő kormánynak kedvenc hőse gróf Széchenyi István, holott Széchenyi gróf mindannak épp a fordítottja, az ellentéte volt, mint amit Orbánék eddig tettek, ma cselekednek és amit maguk után hátrahagynak”.

Elmondom, nekem sem Széchenyi jut az eszembe, ha Csillag miniszter munkásságára gondolok. Hanem, mondjuk, az a tőle hallott, meghökkentő bölcselet, mely szerint akkor javul az ország versenyképessége, ha „csökken az állam”. Vagy az a sajátos indoklás, amely még a Szeged és Hódmezővásárhely közötti, az első Orbán-kormány idején megkezdett útszélesítés leállításakor hangzott el miniszter úrtól: „Nincs politikai haszon abban, ha Vásárhelynek kétszer két sávot építünk, mert itt hetvenszázaléknyian szavaznak a Fideszre.”

Ismert, az autópálya-trükközéséről elhíresült gazdasági ember 2004-ben összerúgta a port Medgyessy Péter egykori kormányfővel, ezért kellett távoznia a bársonyszékből. Igaz, kárpótlásként hamarosan két pénzintézet – az Eximbank és a Mehib – vezetője lett. (Itt sem kellett nélkülöznie, nagyjából 4,2 millió forintot vihetett haza havonta, Audi A6-ost kapott az ülepe alá, s nélkülözhetetlen munkáját elnöki titkárság segítette.)

Mint látjuk, ma sem tétlen. Észt oszt, igét hirdet. Tenyérbe mászik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.