Milliárdok, hullámok hátán

Zichy László
2000. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincnyolcmilliárd. Még sokaknak visszacseng a gyakran elhangzott összeg, amit az ország a tavaszi nagy árvíz idején védelemre költött vagy most az újjáépítésre fordítani kényszerül. Ennyi tehát a közvetlen kár, amely a nemzetet érte, és rövidíti a költségvetésből másra költhető összeget. Hány önkormányzat kényszerült számolgatni, mennyivel rövidült saját költségvetése, és kalkulált minden minisztérium, mi marad el, hol kell lespórolni a Tiszán elúszott milliárdokat! És számolt az egész nép is. Hiszen az ország szeme előtt zajlott az árvízi védekezés. Mindenki látta a tengerré válni vágyó és emberfeletti munkával mégis hetekig korlátok közt tartott Tiszát. Tévénézők milliói nézték naponta a gátakon harcoló ezreket, az otthonukért küzdő férfiakat, javakat mentő asszonyokat. Egy ország figyelte szívszorongva nappal a rádióhíreket, este pedig a Híradót. S a nemzet, amelyről mindig azt mondják, milyen széthúzó, múlt évben belvíz, aztán ciánszennyezés, aztán ólomiszap után most az árvízkor ismét együtt mozdult. Gyűltek a segélyek, jöttek önkéntesek. Mindenki tudta, hogy menni kell segíteni. Mindenki érezte, mit jelent a házakat elöntő víz, és mi történik, ha átszakad a gát. Most mindenki felmérhette, mennyit ér 38 milliárd.Az árvíz elmúlt. Elmúlt a veszedelem. Legalábbis a Tiszán. Megszűnt a mindennapi rettegés, mi lesz ha... veszélyérzetünk alábbhagyott. Már hátradőlhetünk a karosszékeken, és nyugodtan újságot böngészhetünk. Én is ezt teszem, bár fülemben még veszély neszel, szemem még pásztázza az árnyakat. De már megváltozott az aktualitás.Olvasom a CW Bank veszteségeit. Nyolcvanmilliárd forint a kézen-közön, az ismeretlen hazai és internacionalista szálakon elúszott tőke. És lassanként eszmélni kezdek. Hiszen ha tudom, hogy mennyi 38 milliárd, és tudom, hogy néhány milliárdos a Tiszán lefolyt cián- és ólomszennyezés okozta kár, akkor már azt is tudom, hogy csupán a nemzeti bank bécsi leánybankján éppen kétszer annyi úszott el, mint amit elvitt az árvíz, az ólomszennyezés és a cián. És lassan felrémlenek a múltból más veszteségek is. A Postabank eltűnt 150 milliárdja négyszeresen fedezte volna a tiszai árvizet. Az előző koalíció alkotmányellenesnek ítélt döntése a közművekről két és félszer ennyit vett ki az önkormányzatok zsebéből, azt is most fizethetjük vissza.S nem is beszéltem még a vodkagyárról, szeszcsempészekről, olajszőkítésről. Hiszen ezeknek sok száz milliárdjai csak most kerülnek apránként az olvasó elé. Folytassam? Agrobank, Reálbank, 50 milliárdnyi eltűnt kárpótlási jegy. Mind-mind időnként, de visszatérően felbukkanó adat. Lassan összegezni kezdem a veszteségeket, a kézen-közön, de nem véletlenül eltűnt milliárdokat. És óhatatlanul felrémlik, vajon az utóbbi tíz évben mit lehetett volna ebből felépíteni?Vajon hány dunai hidat, hány száz kilométer autópályát, hány kórházat mosott el a rendszerváltozás árvize? És biztosan el kell fogadnunk kézlegyintve, hogy elvitte a víz?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.