Világvégék

www.mtvsz.hu
2000. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oly korban élek, midőn évente legalább ötször-hatszor kellene megszűnnöm létezésemben, ha legalább annyira lehetne hinni a próféciáknak, mint az időjárást jelentőknek. Legutóbb valami bolygóegyüttállás borzolta a mindegy-miben-hívők kedélyeit. Tájfunok, aszályok, földrengések, ufók várhatók – sokkoltak ekképp. Meg is ijedtem egy pillanatra, de rögvest eszméltem, mert egy sokkalta közelebbi vész fenyegetett: három debella zsebtolvaj a trolin. Egy ismerősöm szavajárása ötlött eszembe, amit a nőkkel kapcsolatban emlegetett volt szívesen: mutasd nekik a csillagokat, és vedd el a pénzüket.Ha tovább olvastam volna a mindenféle kozmikus gügyeséggel riogató cikket, akkor bizony a földön két lábon állók, s a táskákban, zsebekben két kézzel kotorászók – karöltve a hisztériakeltőkkel – örömest be is váltották volna e kolduskirálytükörbe illő tanítást. Szerencsémre maradt időm az odébb furakodásra, talán épp annyi, hogy a nagyon negatív égitestrandevú erővonalai föloldódtak ezalatt.Tavaly is megúsztam az asztrológusok rémálmát, a „nagy keresztet”, meg a vele párhuzamban támadó, világvégárnyékot vető napfogyatkozást. Túléltem a télire végtelenre hízott, s a Földhöz szinte hozzádörgölődző Hold delejes közelségét. Két esztendővel korábban sem hullott ránk a Hale-Bopp üstökös, csak első megfigyelőik és keresztapáik lettek állástalan csillagászok. De elmaradt a globális felmelegedés, meg a ki tudja, hányadik jégkorszak, a Magyarországot fenyegető, a Gellért-hegyet (boszorkányostul, seprőstül) elnyeletésre ítélő hatalmas földrengésekről nem is beszélve.Jött helyettük árvíz, ciánátok oly menynyiségben, hogy már-már megtelt a Kárpát-medencei néplavór. Mind alattomban támadtak. Míg az eget fürkésztük, átdübörgött rajtunk a nagyon is közeli valóság. Mert nem kell ahhoz Armageddon, hogy megrogyjon lábunk alatt a talaj. Elég ahhoz egy aljas kis buzgár az omladozó gát még nyugodt felén, elég egy ügyes zsebes, aki megfoszt havibérünktől, s elhozza számunkra a magánvilágvéget, elég egy hanyag vállalat Tatai-tó nagyságú szennyvíztározójának szivárgása. Sok ilyen kis huncutságból lőn a dicstelen hanyatlás. Mert az égiek nem oly kegyesek, hogy egyetlen üstökössel megoldják az önpusztító emberiség baját. Főjön, akinek főni kell a saját levében, a saját poklában. Gondolhatják – ahány elszalasztott világvége, annyi újabb és újabb esély adatik az emberiség magára találására. Mert nagyon elveszhetett útkereséseiben, ha ennyire várja a világvégét, ahol láblóbálva leülhet, és kihalhat kénye-kedve szerint...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.