A baloldal ismét a ’98-as választási zsákutcába hátrál

Haas György
2001. 11. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben a magyarországi ellenzéki sajtó az osztrák Zur Zeit hetilap által rendezett politikai találkozóról kiemelt helyen tudósított, amelyen több európai politikuson kívül megjelent a hazai jobboldali radikálisok pártja is. A média valójában nem magára a találkozóra kívánt „csapást mérni” (sőt, felszínes híradásokon túl nem is volt rá kíváncsi), hanem tálalásával a jelenlegi polgári kormányt akarta olyan színben feltüntetni, hogy az bizony „sutytyomban” szélsőjobboldali körökkel szimpatizál, sugallván, hogy a polgári erők valószínű győzelme a 2002-es országgyűlési választásokon nem más, mint nemzetiszocialista veszélyek hordozója lehet.
Tulajdonképpen ebben a taktikában már semmi új nincsen, ugyanis a baloldal minden esetben, amikor vesztésre áll, előhúzza az antiszemita kártyát. Erre jó példa volt Kurt Waldheim ország-világ előtti meghurcoltatása is csak azért, mert az osztrák köztársasági elnöki választáson 1986-ban az ENSZ volt főtitkára biztos esélyesként indult Kurt Steyer szocialista politikussal szemben. S miközben a baloldali propaganda igyekezett antiszemita, rasszista tendenciákat hordozó sajtóorgánumnak feltüntetni a Zur Zeitet, hallgat róla, hogy e lap oldalain számos liberális, szociáldemokrata, konzervatív politikus fejti ki interjú formájában nézeteit aktuális politikai kérdésekről. Ezek között megtalálhatók a palesztin nép képviselői is, akik jogosan tesznek említést azon nemzetközi egyezmények megsértéséről, melyeket Izrael ugyan minden esetben aláírt, de nem tartott be.
A koncepciónak megfelelően persze nem maradhatott ki az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ újbóli megtámadása sem, amely párt segítségével sikerült az osztrák szocialistákat – a magyar posztkommunista erők lelkes támogatóit – egy demokratikus választások eredményeként a hatalomból leváltani. Hiába követte az új kormány megalakulását egy éven keresztül minden csütörtökön – sok esetben rombolással összekötött – tüntetés úgymond a náci veszélyre hivatkozva (melyekhez egyébként készségesen asszisztált az SZDSZ és az MSZP holdudvara is), végül nem sikerült az osztrák nép választásokon kifejezett döntését megváltoztatni. Ennek a szélsőjobboldalinak kikiáltott kormánynak az ideje alatt például Grazban új zsinagóga épült, illetve döntés született a második világháború idején Ausztriába hurcolt munkaszolgálatosok kártalanításáról, jóllehet az Osztrák Köztársaság nem volt erre kötelezhető, mivel a náci megszállás nyomán az osztrák államiság akkoriban megszűnt létezni.
A sajtó hallgat arról is, hogy a szélsőjobboldalinak beállított FPÖ főtitkára, Peter Sichrovsky zsidó származású, akit a szocialisták hatalmi érdekeit szolgáló Muzicant „Haider zsidójának” nevezett, amiért őt antiszemitizmus vádjával bíróság elé állították. Az antiszemitizmus hangoztatása úgy tűnik, már megint csak ürügyként szolgál, ugyanis a média egyetlen szót sem szólt akkor, amikor a hetvenes években hatalomra került szocialisták vezető körei tele voltak náci kollaboránsokkal. Így lett belügy- és honvédelmi miniszter az az Otto Rösch, akit még 1945 után is egy újnáci „mozgolódás” résztvevőjeként lepleztek le vagy Leopold Graz – aki Kreisky egyik utódjának volt kiszemelve –, Ausztria külügyminisztere, akit az Országgyűlés elnökének és Bécs polgármesterének jelöltek az SPÖ központjában, jóllehet olyan iskolában végzett, amely a náci ifjúsági káderképzés központja volt. Az 1970-es első Kreisky-kormány földművelésügyi minisztere az a karintiai Öllinger volt, aki mint SS-katona szerzett „elévülhetetlen érdemeket” a náci megszállók szolgálatában. A Hitlerjugend tagja volt Zilk, Bécs volt polgármestere is, aki 1945 után egy kis kitérővel kommunistaként tevékenykedett, majd egy hirtelen váltással az SPÖ-höz váltott át. A Czettel testvérek is régi nemzetiszocialisták voltak, az egyik belügyminiszter volt a hatvanas években, a másik szocialista színekben szakszervezeti vezetőként tevékenykedett.
Az osztrák baloldal képmutatására jellemző volt, hogy amíg titokban befogadta a legkülönbözőbb nácikat, addig Simon Wiesenthalt, a nemzetközi hírű nácivadászt a Gestapo ügynökeként denunciálta, mert nem volt hajlandó a szocialisták hatalmi érdekei szerint cselekedni. Rejtélyes, hogy miért nem tesznek említést arról, miként történhetett meg, hogy Heinrich Gross, aki a nácik vezető orvosaként a fajelmélet jegyében embereket pusztított el, 1945 után bírósági pszichiáter szakértőként az osztrák főváros egyik legnagyobb gyógyintézetének lett a vezetője – éppen szocialista segítséggel. Hiába követelik a részben életben maradt áldozatok vagy halálba küldött gyerekek hozzátartozói a felelősségre vonást, Heinrich Gross, szocialista tagkönyvvel a zsebében, zavartalanul éldegél Bécsben…
A támadás valódi oka sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A magyar baloldalra is jellemző az, hogy érdemi társadalmi mondanivaló hiányában a jobboldallal szemben utolsó kártyáját, a szélsőjobbos veszély állandó felemlegetését tartja melegen. Csakhogy ezt a taktikát már jól ismerik ideát is: az 1998-as választási kampányban az agresszív módon „szélsőjobbozó” Horn Gyulából a választók hamar kiábrándultak, s e szerfölött kétes értékű stratégia már akkor sem hozott győzelmet a szocialistáknak Magyarországon. Valószínűleg jövőre sem lesz másként.

A szerző újságíró (Bécs)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.