Kobzó szaktárs

Szarka Ágota
2001. 11. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kék munkásköpenyében is ordítóan kirítt a többiek közül az alacsony, köpcös, negyvenes éveiben járó férfi . Más volt gondosan fésült frizurája, mások voltak a gesztusai, másként beszélt, mint a gyár forgácsoló műhelyében dolgozó munkások. Áradt belőle a szorongás. Mint a kutyák közé tévedt nyúl, úgy szaladgált a tágas csarnok munkapadjai között, igyekezett megfelelni, elvegyülni, jó benyomást kelteni. A földművelésügyi minisztérium egykori osztálytanácsosa – Vörösvári István méltóságos úr – tulajdonképpen boldog volt. Rákosiék hatalomra kerülése után éveken át kitelepítettként hányódott poros alföldi tanyákon, s bár mindenéből kiforgatták, abban az időben – az ötvenes évek végén – úgy látszott, talán eltűnik homlokáról a Káin-bélyeg. Új életet kezdhetett a valaha nagyhírű mezőváros gépgyárában. Felvették szerszámkiadó segédmunkásnak.
– Vörösvári! Mozogjon már! Jöjjön ide! – intette magához reggeliszünetben a brigádvezető, aki a munkások között igazi tekintélynek számított. Nemcsak a műhelyben, de a kocsmában is ő volt az úr, vaskos, sokszor életveszélyes tréfáiról legendákat meséltek. A gyár vezetése tehetetlen volt vele szemben, miként a pártvezetés is. Tudták, hogy az emberek tűzbe mennek érte, és túl közel volt még ’56. Az egykori osztálytanácsos szolgálatkészen sietett a brigádvezetőhöz. Nem fogott gyanút, pedig a szeme sarkából látta, hogy többen abbahagyták az evést, az arcokon várakozásteli vigyor.
– Látja azt az embert, ott a túloldalon, az ajtó mellett? Az a Kobzó Jóska. Menjen oda, és kérjen tőle egy huszonkettes fúrót. Mondja meg, hogy nekem lesz. De igyekezzen, mert nem érek rá – adta ki az utasítást zord arckifejezéssel a brigádvezető. Vörösvári kapkodta lábait. A szikár, rókaképű, idősödő munkás nem vett tudomást róla, mikor megállt előtte. Az aktatáskájában matatott.
– Elnézést, de a brigádvezető szaktársnak egy huszonkettes fúróra lenne szüksége. Ha tudna egyet kölcsönözni… – szólította meg.
– Nincs énnekem semmiféle fúróm, mit szórakozik velem – válaszolta foghegyről a rókaképű, de továbbra sem nézett fel. Vörösvári tanácstalanul topogott. A csarnokban eközben egyre nagyobb lett a csönd.
– Kobzó szaktárs, én azt az utasítást kaptam…
A férfi, mint akit darázs csípett, úgy kapta fel a fejét.
– Mi vagyok én neked? Kobzó? – bődült el bíborra vált arccal. – Engem Vetenainak hívnak, te rohadt reakciós! Erre ráfázol, te szemét, a magadfajtát annak idején mind ki kellett volna irtani – üvöltötte túlharsogva a szűnni nem akaró, elégedett röhögést. Átkokat szórva viharzott ki a műhelyből, a vaskapu dörrenve csapódott be utána. Vörösvári megsemmisülve bámult. Megfordult körülötte a világ, az orrában érezte a börtönszagot. Pár napja dolgozott a gyárban, nem tudhatta, hogy Vetenai az ötvenes évek elején a helyi padláslesöprők lelkes, városszerte rettegett és gyűlölt vezetője volt. Ott született – ráadásul „kulák” családban –, ismert mindenkit, előle egy cső kukorica sem maradhatott rejtve. Az „aranyidők” elmúltával a régi dicsőségből egy munkapad maradt a forgácsoló sarkában, s magas elvtársi kapcsolatainak védelmet nyújtó, ám egyre foszladozó mítosza.
Az esetből nem lett ügy, „Kobzó Jóskának” több esze volt annál, hogy árulkodjon. Nem akarta, hogy még a pártvezetés is a háta mögött rajta röhögjön. Kidühöngte magát, aztán folytatta végtelen vezeklését: beállt a munkába. Vörösvári és Vetenai is a gyárból ment nyugdíjba. Vetenai a megvetés széttörhetetlen glóriájával a feje körül, Vörösvári pártonkívüli osztályvezetőként. Végül, ha keservesen is, de majdnem visszakapaszkodott oda, ahonnan annak idején letaszították. Egy év múlva elvitte a szíve: a kitelepítés, az ifjúkori éhezések kóros falánkságba kergették. A kacsasült és a körte volt élete nagy szenvedélye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.