Az MSZP elmaradt generációváltása

Torba Tamás
2002. 01. 15. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét évvel a rendszerváltás után az újságok címlapjáról az MSZP jelenlegi vezetői, azaz Horn Gyula, Kovács László és Medgyessy Péter urak fényképei mosolyognak ránk. (Utóbbi ugyan nem párttag, de a miniszterelnök-jelölt talán mégsem kívülálló pártpolitikai szemszögből.) Az említett triumvirátus hivatott megtestesíteni mindazon értékeket, amelyeket korunk legnagyobb létszámú, legnagyobb szavazóbázissal rendelkező baloldali pártja hirdet. Ők képviselik mindazt, amelyre – vélhetőleg a párt vezetésének véleménye szerint is – a magyar társadalomnak, a lakosság többségének, a gazdasági élet résztvevőinek szüksége van egy jobb jövő, a folyamatos fejlődés biztosítása érdekében.
Ők az MSZP választási üzenetének hordozói – 2002-ben.
Hm…
Nem áll szándékomban kritizálni a Magyar Szocialista Párt választási programját, kétségbe vonni Medgyessy Péter szakértelmét a pénzvilág útvesztőiben, vitatni Horn Gyula pártvezetői kvalitásait, megkérdőjelezni Kovács László diplomáciai érzékét.
A másról akarok beszélni.
Az 1990 tavaszán választási győztes MDF vezetője, néhai Antall József az egyik vele folytatott tévébeszélgetésben említette: világosan látja, hogy az MDF vezette kormány „vágóhídra megy”, hiszen ép ésszel elképzelhetetlennek tűnt számára, hogy az előző rendszer által hátrahagyott örökség kezeléséből pozitívan lehet „kijönni”. Antall József jóslata beigazolódott, a ’94-es választásokat a baloldal – alapvetően az MSZP – nagy fölénnyel nyerte meg. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy ez a győzelem döntően nem az MSZP érdeme, hanem szinte törvényszerűen következett be. Nem véletlenül jelentette ki Horn Gyula 1990-ben, hogy négy év múlva az MSZP-nek áll a zászló – kijelentésével nem kockáztatott sokat.
1990–94 között az MSZP fiatalított. Új arcok tűntek fel, akik ’94-ben be is kerültek a kormányba (Bokros Lajos, Suchman Tamás és mások). A feltűnő új arcok azonban elég hamar ki is kerültek a miniszteri és egyéb vezetői posztokból, és a ’98-as kampányt ismét a „régi gárda” vezette. Ők vívták meg a választási csatát, ahol a történet fellendülésről, sikeres válságkezelésről, az életszínvonal emelkedéséről, a NATO-ba való belépésről, a szárnyaló értéktőzsdéről, a közeli EU-tagságról szólt. Mondhatnánk – a kormánypártok kezében volt minden adu, őket támogatta a pénzvilág is, az életszínvonal emelkedésétől volt hangos az ország.
Azután döbbenetes esemény történt. A régi gárda vesztett.
Véleményem szerint az MSZP máig nem elemezte végig a vereség okait, avagy nem nézett szembe azokkal. Egyszerű azt állítani, hogy a választást nem az MSZP, hanem az SZDSZ vesztette el, nem célravezető, hiszen szövetségesek voltak.
Mindenesetre, úgy tűnik, hogy a vereség okainak elemzése során elmaradt a személyes felelősség megállapítása, és előtérbe került a kis hazánkban oly előszeretettel használt műveltető/szenvedő szerkezet, ahol a mondatnak nincs cselekvő alanya (a választásokat nem „elvesztettük”, hanem „számunkra kedvezőtlen eredménnyel végződtek”).
Az elmúlt négy évben az MSZP-nek ismét lehetősége nyílt (volna) a generációváltás lebonyolítására. Az élet jó néhány területén – különösen a reklám, a marketing, a kommunikáció és a média figyelmének középpontjában álló politika tartozik ide, de beszélhetünk sportról, vállalatvezetésről – egy új üzenethez új arcok kell hogy tartozzanak. Az MSZP vezetői szerint ez a megállapítás nyilvánvalóan téves.
Lehet, hogy igazuk van. Egyelőre ugyanis nem igazán találom az MSZP választókhoz intézett üzenetét (se régit, se újat).
Akkor viszont a régi gárda is jó lesz.
Másik – sportból vett – általában igaznak tekintett állítás: Győztes csapaton ne változtass!
És a vesztesen?
1998. A Horn-kormányban Medgyessy Péter pénzügyminiszteri, Kovács László külügyminiszteri, Horn Gyula miniszterelnöki posztot töltött be.
Most ki milyen szerepet vállal?
A választ – a demokrácia szabályaiból következően – a magyar polgárok választása alapján lehet majd megadni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.