Pangó Argentínó

Sebeők János
2002. 01. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félnünk kell-e a pillangótól? A pillangótól, melynek – a Lorenz-féle káoszelmélet szerint – Gábriel arkangyal szárnyainál is hatalmasabb érvényű szárnya vagyon? Profetikus pillepillanatkép a jövőből, Peking fölött egy pilleszárny megrebben, s a következmény: tornádó Texasban. A káoszelmélet szerint csekély ok aránytalanul nagy következményhez is vezethet, avagy olyan ez, mint a lavina: egyszer lenn, másszor fenn. Íme, a neokaotikus korszak terroristái: a pillangószárny és a hópehely. Elintézik akár az egész világot is, ha kell. S elméletileg bekövetkezhető tevékenységük, a Szodomára hullott kénesőéhez hasonlóképp, nem minden tanulság nélkül való.
A csekély ok nyomán támadt végzetes következmény felelősségre int. Int a Gólemtől, int Homonculustól – ki kotyvaszt, kontárkodik –, no meg a keleti bölcselet lényegét idézi: minden mindennel összefügg. Jó hinni a nagy hatalmú pillangóban. Ha nagy hatalmúak a pillangók, nem egyedüli az ember. Magányunk – az ékkő – oldódik akkor a kékítő vízben. Hihetjük, hogy a kis dolgoknak is lehetnek nagy következményei, hihetjük, hogy a sehonnai kis hószem, a sehonnai kis pille – akár Tóth Árpád óriási tűzvészről álmodó gyufalángja – még viszi valamire. Az apokalipszisben úgymond karriert csinál. Ha minden mindennel összefügg, akkor valahol csak-csak jegyezve vagyunk, tetteink nem abszolúte jelentéktelenek, fohászaink meghallgattatnak. A világ akkor: háló, s rezegjünk bármit, meghallja a vízipók-csodapók. Hogy mellesleg a prédájává leszünk? Uraim, semmi se tökéletes.
Az eredetileg meteorológiai modellek alkotta káoszelmélet, jelzem, azóta pillangóként kiröpült a levegő palackjából, s ma már kétségkívül piaci értéke lett, immár közgazdasági Nobel-díjak nyüzsgik körül. A múlt század – értsd: huszadik század – vége felé, amikor még magasan röpültek a repülőgépek, és mindenki a nagy dátumváltástól rettegett, a múlt század vége felé, amikor az antiállam mint internet, már-már elérkezni tűnt, és soha nem látott közelségbe került a szellem materializációja, hisz a szellemi tőke a virtuális tér által valós pénzt fialt, a múlt század vége felé, ebben a végletekig turbósult és informálódott korban sok pánikbeteg hitte, hogy a spekulatív tőke, a forró pénz egyik napról a másikra romba döntheti a világgazdaságot. Az 1997-es kis csőd, a délkelet-ázsiai, orosz és brazil pillangóválságok mind-mind egy majdani, apokaliptikus léptékű világgazdasági válság előképének tűntek. Agymogulok hirdették, hogy a nagy világgazdasági válság, akárcsak a Los Angeles-i várva nem várt „big one” földrengés, előbb vagy utóbb, de feltétlenül bekövetkezik. Mindez párhuzamosan az Új Gazdaság válságrezisztens voltába vetett hittel. Mindenki a pillangóra várt, valamíg hirdették, hogy ez már bizony bogár.
Azóta okosabbak és öregebbek lettünk. Immár bokánkig ér a huszonegyedik század, s úgy tűnik, hogy a múlt századiak által várt pillangó elérkezett, csak épp nem Szodoma, hanem Ninive küldte. Vagyis a megrebbent szárnynak nemhogy megrettentő, de még az arányos okság elvéből eredőnél is kisebb következménye van. Németország egyesülése a hetvenes években harmadik világháborúhoz vezetett volna. Argentína gazdasági összeomlása a kilencvenes évek végén súlyos gazdasági világválsághoz vezetett volna. És most – néma csönd. A Titanic elsüllyedt, s mi jéghegyként úszunk tovább. Business as usual. A tőzsdék nem érezték meg Argentína „veszését”. A dot com lufi kipukkadása után olybá tűnik, a káoszt is maga alá temeti a rend. Immár nem hihető, hogy minden mindennel összefügg, s mindennek méltó következménye lesz. A globalizáció rémálmából és álmából egy nagy zárthelyi dolgozatra ébredünk. Mi írjuk, s a fal adja a másikat. Szomorú függetlenségek, vad autonómiák mindenhol. Következmény nélkül megtörténhet szinte minden. Ez azt jelenti, hogy a lavina mégiscsak gödörben végzi. Ez azt jelenti, hogy egyedül vagyunk. A valóságban a halálozási rovat híreit olvasva nem rendülünk meg, nem hatnak ránk lesújtóan a közülünk eltávozott ismeretlen nevek. Országok is odaveszhetnek, elpusztulhatnak visszhang nélkül.
Részvétet csak a részvétel kelthet. Az emberiségszabású történelemben részt venni márpedig fölötte kevés esemény képes. Azt, hogy mi megy eseményszámba, hogy mi válhat kollektív sorsélménnyé, emberemlékezet óta a hatalmi viszonyok döntik el. Így lehet ma paradoxmód Afganisztán nagyobb ország Argentínánál. Hogy elfogják-e Oszama bin Ladent, jelenleg a hatalmi viszonyok okán az emberiségszabású történelem része. Az viszont, hogy meddig süllyed Banglades, hogy a globális fölmelegedés nyomán elönti-e az ár, s hogy amúgy most miként is állnak egymással épp a tuszik és a hutuk, avagy kicsoda is most az új argentin elnök, s a viszonylagos jómódért mi miatt kell szenvedniük az argentinoknak – magánügy. Ki-ki ül a maga zilált kis cellájában, és küszködjék bármennyire is, semmi reménye, hogy lobot vessen a világra, hogy tornádót indítson valahol messze, vagy könnyet fakasszon egész közel.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.