Zöldkártya és a trükkös rablók

Solymosi Frigyes
2002. 01. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy az autótolvajok milyen fantáziával vannak megáldva, az szinte elképesztő. Rájöttek, hogy az autófeltörés, a zár tönkretétele hosszadalmas, fáradságos munka, és költségekkel is jár. Kifizetődőbb, ha valamilyen módon kicsalják a vezetőt az autóból, és ők ülnek be a helyére, mint az autó új tulajdonosai. Ez az erő- és eszközkímélő módszer olyan méreteket öltött, hogy a rendőrség – mindnyájunk örömére – még a nyáron létrehozta a „trükkös” tolvajok elfogására szakosodott kommandót. Egy ország kísérte figyelemmel ténykedésüket. Sokan meglehetősen szkeptikusak voltak, mondván: a rendőröknek rendkívül ügyeseknek kell lenniük, ha sikert akarnak elérni. Éppen ezen elmélkedtünk mi is egy kirándulásról balatoni szálláshelyünkre hazatérőben, amikor a keskeny parti úton szembetalálkoztunk egy rendőrbrigáddal, amely megállásra intett bennünket. Abban az utcában, ahol az előző, csaknem harminc évben egyetlen rendőrt se láttunk. Ennek lehet a következménye, hogy a „gyűjtögető” életmódot folytatók minden télen összeszedik a balatoni házakban hagyott értékeket, biztosítva ezáltal a berendezések állandó felújítását. Unokámat egészen fölvidította a rendkívüli esemény. – Nagyapa, most aztán elkapnak a trükkös rendőrök! – Lelkesedését növelte, hogy a rendőrök fiatal, jóvágású, megnyerő külsejű, szimpatikus fiatalemberek voltak.
– Kérem az igazolványait! – jött az első felszólítás. Magabiztos nyugalommal nyújtottam ki papírjaimat az ablakon keresztül. Semmi baj nem lehet – gondoltam –, hiszen minden rendben van. – Tessék, doktor úr, kiszállni a kocsiból – hangzott el meglepetésemre a kérés. Nem szeretem, ha ilyenkor doktor úrnak szólítanak, az mindig pluszköltséggel jár. A hivatalos közegekben ilyenkor könnyen beugrik a kép, hogy a doktorok csak hálapénzben részesülő orvosok és jól kereső ügyvédek lehetnek. Hátramentem, ahol az őrmester úr diszkréten közölte velem:
– Baj van, egy hete lejárt a zöldkártyája. – A fene egye meg – mondtam magamban.
Gyorsan végiggondoltam: mit tudnék felhozni mentségemre, hogyan tudnám megúszni a büntetést? Eszembe jutottak feleségem intelmei: Mosolyogj, ha megnyerő akarsz lenni. Talán el kellene mondanom, hogy egyetemista koromban a szegedi Dózsa labdarúgócsapatában játszottam? Vagy talán politikai vonzalmaimat kellene vele finoman közölnöm? Na de mi van akkor, ha a másik oldal híve, hiszen nemrég értesültünk, hogy Doszpot úr az MSZP-ben folytatja tevékenységét! Talán érdemes lenne megemlítenem, hogy nem vagyok orvos? Igaz, hogy az embereket igyekeztem a múlt rendszerből örökölt politikai „betegségükből” kigyógyítani, de hát ezért nem járt hálapénz. Miközben így tépelődtem, megszólalt a rend őre: – Mit csináljak most magával? – Hát engedjen el, biztos úr, holnap megszerzem a zöldkártyát. – Mintha nem is hallotta volna: újra elhangzott a na, de mit csináljak most magával? Én meg némi színesítéssel ismételgettem: – Engedjen el, biztos úr. – Ez a bonyolult társalgás folyt még egy pár percig, az eredmény: nem engedett el.
Meglehetősen letargikus hangulatban ültem be a kocsiba. Mindig lehangol, elszomorít, ha valami szabálytalanságon rajtakapnak, és ráadásul még meg is büntetnek. Az ember úgy érzi, bekerült a büntetett előéletűek közé. „Mondtam, hogy mosolyogj – jegyezte meg azonnal feleségem. – Hiába beszél neked az ember.” Bánatunk azonban elmúlt, amikor este a rádióból értesültünk, hogy valahol Budapest környékén három külföldi állampolgárságú trükkös tolvajt elkapott a kommandó. Az egyiket Németországban már régóta körözik. Na végre, mondtam családomnak, láthatjátok, hogy a rendőrség nemcsak a zöldkártya érvényesítését elmulasztó „kisstílű bűnözők” iránt mutat érdeklődést, hanem a nagyhalak iránt is. Az új kommandó csak beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Most majd trükközhetnek a fiúk a börtönben! Nagyon reméltem, hogy a hírről a német újságok is beszámolnak, hiszen számtalan alkalommal német turisták voltak a rablók áldozatai.
A következő hetekben különös gondossággal olvastuk a lapokat, kíváncsian vártuk, milyen büntetésben részesülnek a tolvajok. Figyelembe véve az én vétkemet és büntetésemet, na meg a jó hírünket veszélyeztető rablásokat, reménykedtem, hogy néhány évet csak rásóznak a tolvajokra. Abban is bíztam, hogy a kommandóscsoportot is megjutalmazzák jó munkájáért. Feleségem figyelmeztetett, hogy ne reménykedjek a gyors ítéletben, hiszen a saját tyúkperünk is lassan a tizedik évfordulójához közeledik, miért gondolom, hogy máshol a bíróságok gyorsabban dolgoznak.
Hát egyikünknek sem lett igaza. A Magyar Nemzetben olvasott tudósítás szerint a Buda környéki bíróság meglepően gyorsan döntött, és az elfogott vendégmunkásokat szabadlábra helyezte. A „szigorú ítélettől” fellelkesülve azóta már újra aktívan tevékenykednek az autóutakon, növelve jó hírünket a turisták előtt, kompenzálva a pozitív országkép kialakításán fáradozók munkáját. Mondanom se kell, hogy a hír meglehetősen sokkoló volt, és hallatán – népiesen mondva – se köpni, se nyelni nem tudtunk. Saját ügyem alapján próbáltam elképzelni, hogyan zajlott le a tárgyalás. A bírónő bizonyára megkérdezte a trükkös urakat: na, most mit csináljak magukkal? A bandavezér, aki nem volt doktor (!), és korábban valószínűleg a tiranai Dózsa labdarúgócsapatában játszott, hivatkozva nehéz gyerekkorára, megnyerő mosollyal és tört magyarsággal válaszolta: – Engedjen el bennünket! – A bírónő újból és újból feltette a kérdést: – Na, de mit csináljak most magukkal? – A válasz mindig ugyanaz volt: – Engedjen el bennünket. – Mit tehetett volna a bírónő? Hát elengedte őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.