Médiaegyensúly – Lovas István

Kerényi Imre
2002. 05. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazópolgár a nagyvárosban ül a képernyő előtt, és nézi a képernyőn Lovas Istvánt.
Lovas István kisportolt jelenség. Csupa erő és izom. Még ülve is férfias. Fel s alá jár – bajnok Pázmán. Félelmetes. A tornából felmentett értelmiségi bámul rá. Tán még egy ökröt is agyon tudna ütni. Hölgyeink bálványozzák. Gyermekeink is. Tudod, kedves Mészáros Tamás a szoclib lágerből, kellenek bálványok. A politikai médiában is. Te jó vagy a magad lágy köreiben. De nekünk kevés vagy. Kizárólag kritikai energiákat árasztasz, és nem rendelkezel az elragadni tudás képességével. Nekünk ezért belőled kevesebb kell, a Lovasokból meg a Philipekből pedig több. Ez nem vélemény. Ez mérhető tény. Szíveskedj megnézni a nézettségi mutatókat! Főként azt a mutatót, mely azt mutatja, hány néző nézi elejétől végig Lovas egyetlen műsorát, s ugyanazon a csatornán hány a te számtalan szereplésedet – Richelieu bíboros. Kenyéradó gazdáid is gondosan figyeljék e mutatókat! Lovas élvezi az erőt és annak játékait. A farkasszemet nézést. A kíméletlen küzdelmet. A csatát. Lovas leírása Hemingway tollát igényli. Lovas harcos. Bozótharcra kiképezett szabadságharcos.
Lovas István rossz politikus és csapnivaló diplomata. Táborának sokat árt. Isten óvja a jobboldalt, hogy demokráciája olyan legyen, amilyenre ő formázná. A politika a kompromisszumok megszövésének művészete, Lovas pedig maga a kérlelhetetlen Saint Just. Éppen ezért nélkülözhetetlen a politikai médiában. És sztár. Lovas a felderítő. Újságírói munkásságának kilencven százaléka idézet és általa gyűjtött tény. Ezek segítségével ellenőrzi a Magyarországon működő külföldi tudósítókat. Feltárja és bizonyítja részrehajlásukat. Feltárja a médiaközvetítők csúsztatásait. És mert a nyelveket jobban bírja, mint ellenfelei, feltárja a fordítási hibákat. A bírált személyek hörögnek. A bírálót és politikai érdekszféráját feljelentik Brüsszeltől Washingtonig. E téren korábban Moszkva és a Pravda című lap volt a divat. A Pravdát a megjelenés napján gondosan kijegyzetelték, másnap lehúzták a klozeton. Magyar szempontból a The New York Times sem érdemel többet. Mínusz a kijegyzetelés. A bíráltaknak könnyebb volt kontroll nélkül. Például Lovas nélkül. Az idilli állapotnak azonban Magyarországon vége. Drága Népszabadság! Neked is tűrnöd kell a kritikát. Az egyik pénteken Révész Sándor és Te következel. Szokjál hozzá Te is, hogy ebben az országban médiapolifónia keletkezett. Az eddig támadhatatlan szólisták egyikéről-másikáról bizony kiderül, hogy csupán a rágalomária kardalosai.
Lovas nekiront a budapesti USA-nagykövetnek. Összeveti működését az indiai, a párizsi és az izraeli USA-nagykövetek működésével. És kiderül, hogy N. G. Brinker magánakciózott. Rabbiját nem úgy hívják véletlenül, hogy Landeszmann? Ez a szép fekete asszony miért sértette vérig Szent István Magyarországát azzal, hogy csípőből leantiszemitázta? És rögtön ezután miért szaladt el a Köztársaság térre teázni? És egyáltalán. Miért viselkedik ez a szép fekete asszony ugyanúgy, mint korábban ebben a városban szovjet nagykövetként a papírarcú Andropov viselkedett? Magyar kedvencei pedig miért keringőznek vele ugyanúgy, mint főnökeik tangóztak korábban Andropovval? Egyedül nem megy? Gyarmaton élünk? Bennszülöttek vagyunk ismét? Van itt megszálló hadsereg? És tessék mondani: lövetés is lesz vagy csak dollárcincálás, posztosztogatás és értékfosztogatás? A lövetés jobb volt. Lovas István és mi az ezeregyszáz éves magyar államiság hordozói és büszke örökösei vagyunk.
Vagyunk ilyenek sokan a két táborban. A két politikai elitben is. Mi nem kedveljük a külföldbe kapaszkodó belföldi hatalmasságokat. Rosszak a tapasztalataink. Megvetjük Kun Bélát. Szálasit és Rákosit. Elítéljük Kádárt. Mi nem akarjuk, hogy Kádár örökösei médiájuk segítségével folyamatosan gyepálják Kádár szerencsétlen gyermekeit és unokáit. Akik a nagyvárosokban ülnek a képernyő előtt és bámulják a homogenizált képernyőt. Kádár legitimációs válsággal küszködő örökösei, valamint Kádár szerencsétlen gyermekei és unokái a nagyvárosokban nézzék az Alkotás utcai, a Kossuth téri, a várbéli és a csíksomlyói képeket is. És vessék azokat össze a városligeti képekkel. Két Magyarország van. Pont. Lovas István hetente egyszer látható a Magyar ATV-n. Ez kevés. Köreinkben úgy hírlik, Kovács pártelnök be akarná tiltani a péntek esti Sajtóklubot. Eszébe ne jusson! Gondoljon arra, hogy a Lovas-féléket Aczél György komolyan vette. Csoórit, Kósát, Krassót, Bódyt és Csengeyt Aczél meghívta bablevesre. A bablevest ma úgy hívják: média. Ha hazánkban ötmillió mozgássérült élne, a parlament megszavazna számukra egy tévécsatornát. Hasonlóképpen a minimálisan ötmillió jobboldali érzelmű állampolgár is – kritikus tömeg – igényt tart egy égi és földi sugárzású, közpénzekből finanszírozott közszolgálati tévécsatornára. A magyar1 jelű feltőkésítve megfelel. De ez még nem elég.
Magyarországon a választási eredményeknek megfelelő médiaegyensúly törvényes megteremtése elodázhatatlan politikai feladat.
(Folytatása következik: 3. Aczél Endre)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.