Suttogó propaganda

Németh György
2002. 05. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hiszem, ha nem hallom. Történt a választások első fordulójának másnapján Budapest Zugló kerületében, a Nagy Lajos király útja egyik kocsmájában, amely kiváló terepként ismerszik a kommunista-szocialista múltunk tárgyi világának tanulmányozásához, lévén annak rekvizitumaiból képzett dizájnja, hogy ádáz vita zajlott a választások tétjéről-eredményéről, amúgy Budapest-reprezentatívan a szocialista többség és a polgári kisebbség között. A vita alapjában békés mederben folydogált, mégiscsak kultúrnemzet volnánk.
Ez önmagában nem ok a megörökítésre. Azonban szocialista részről valami olyan is elhangzott, amitől – gyermekeimtől csent kifejezéssel – lementem hídba. Történt pedig, hogy az egyik szocialista hívő, aki civilben s ahogy mondta, a dzsí – ezen a GE-t, teljes nevén a General Electricet, a világ legnagyobb multinacionális cégét kell érteni, amely a hajdani Tungsramot vásárolta meg – alkalmazásában áll, a következőt adta elő: a dzsí jócskán emelte volna alkalmazottai bérét, de ezt az Orbán-kormány kifogásolta, s csak az infláció mértékéig engedélyezte, s azzal fenyegetett, ha ennél magasabb lesz az emelés, visszavonja a cég adókedvezményeit. A dzsí dúlt-fúlt magában, de mit tehetett volna, engedelmeskedett, s béremelés helyett, pusztán kínjában, a gyárudvar lekövezésére költött.
Ez volt a pont, amikor elviselhetetlenné vált kívülállónak lenni, beleszóltam, s néhány ravasz kérdéssel próbálkoztam: az igen tisztelt MSZP-hívő szerint a magyar kormánynak valóban vannak eszközei arra, hogy beleszóljon egy magáncég bérpolitikájába, leszámítva a minimálbér jogszabályi előírását? S ha igen, milyen cél által vezéreltetve szólna bele, hogy az ország polgárai kevesebbet keressenek? Az igen tisztelt MSZP-hívő véletlenül nem a fazont keveri a szocialista időszak bértömeg- és bérszínvonal-gazdálkodásával? De ha az Orbán-kormány alacsonyan kívánja tudni a béreket, s megátalkodottságában ezt a világ legnagyobb multinacionális cégére kényszeríti, amelynek forgalma jóval meghaladja Magyarország GDP-jét, zsebre rakhatná az egészet, akkor vajon miért emelte drasztikusan a minimálbéreket két év alatt több mint két és félszeresére? Nincs olyan munkaadó, aki magától egy fillér béremelést is szívesen adna – erre csak a félelem kényszeríti. Félelem a munkaerő elvesztésétől. A béremeléssel célja a munkaerő megtartása. Válasz persze nem jött, válasznak tekinthető válasz legalábbis. A dolgot még sem tudom elintézni annyival, hogy nagy az Isten állatkertje, a hülyeségnek nincs határa stb. Az MSZP-hívő, tanúsítom, a világ dolgaiban tájékozott volt, átlagosan legalábbis.
Honnan szedhette vajon ezt a csinos okfejtést? Ilyet – biztos vagyok benne – a Népszabadságtól a Népszaváig, a 168 Órától a Beszélőig lap le nem ír, ilyen e periodikákban nem olvasható, kereskedelmi televízió vagy rádió sem vetemedik ilyesmire. A kisujjból mégsem szopható ennyi rosszindulatú tájékozatlanság.
Csak a suttogó propagandára tudok gondolni. Az ilyen okfejtéseket valakik lejárató célzattal kitalálják és tudatosan terjesztik; fajankó, aki elhiggye, akad elég. Ha valakinek jobb ötlete van, kérem, vegye a fáradságot, és közölje e sorok írójával.

A szerző a BKÁE gazdaságpolitika tanszék oktatója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.