Gőzborotva

Szarka Ágota
2002. 06. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt hold szőlő meszelt falú présházakkal, virágzó, öles derekú, germesdorfi cseresznyefákkal, bőven termő szilvával, körtével, birssel, őszi- és kajszibarackkal. Nem maradt állva egy árva fűszál sem, amerre a szem ellát, miután a Sztalinyec földgyaluk bevégezték küldetésüket, és bőgve-morogva hazaindultak a tszcs gépállomására. Minden a földön feküdt: a szocialista néphatalom így tette magáévá a nagyapám birtokát 1958 egyik ragyogó tavaszi délutánján.
Az volt az életműve. Császári és királyi fővegyészi fizetéséből darabonként vásárolta össze a földeket a ceglédi Öreg-hegyen a két világháború között. Fát ültetett, gyümölcsöt oltott, szőlőt telepített. Készült a nyugdíjasévekre, sokszor mondogatta: ha még egyszer születne, paraszt lenne, mert nekik nem parancsol más, csak az időjárás. Egy ilyen szépen művelt, gondozott kert vagyont ért, jó pénzt hozott a háború utáni években is. A család tudta, hogy előbb-utóbb sor kerül rájuk, ők sem úszhatják meg a kollektivizálást. Nagyapám már nem várta meg az agitátorokat, talán úgy volt vele, hogy éppen eleget látott: egy évvel korábban végleg a boldogabb mezőkre költözött. Nagyanyám nem ellenkezett, aláírt, amikor kellett. Így aztán megmaradt a régi, romantikus küllemű, teraszos ház, s körülötte nyolcszáz négyszögöl. Elég is ez nekünk – válaszolta, ha a szomszédok suttogva rákérdeztek. Nyugtatgatta régi kedves napszámosait, akik ügyes-bajos dolgaikban rendszeresen hozzá fordultak, és haláláig tekintetes asszonynak szólították. Azzal áltatta magát, hogy amit az emberektől elvettek, tulajdonképpen jó célra fordítják a kommunisták, talán iskolákra, óvodákra, ahol tanulhatnak a szegények. (Világ életében demokrata volt – Isten nyugosztalja –, mindig igyekezett a dolgokat a napfényes oldalukról szemlélni.)
Hajnaltájt indult a városból, egyórányi gyalogútra volt a birtok. Ahogy elért a Gyarmati tanyáig, már tudta, hogy valami nagy baj van. Mikor meglátta az értelmetlen, vandál pusztítást, elsírta magát.
A tsz nagy lendülettel vetette bele magát a „felszabadított” terület korszerű művelésébe, hamarosan megkezdődött a nagyüzemi epertelepítés. Mindenki tudta, aki valamit is értett hozzá, hogy ez kész pénzkidobás, nincs elég eső, a talajt sem szereti a szamóca. Be is fuccsolt az ültetvény annak rendje és módja szerint már az első nyáron. Ki kellett szántani az egészet. A következő évben – ki tudja, miért – a dinnyetermesztés mellett döntöttek. Még csőszt is kiparancsoltak, vigyázzon a termésre, hogy el ne lopják. Pedig nemigen volt mit őrizni. Aztán valamelyik szakértő elvtárs kitalálta, hogy itt spárgát kellene termeszteni. A tsz-elnök már a holland kereskedők repülőgépeiről beszélt a gyűléseken, amelyekkel elszállítják majd az öreg-hegyi rekordtermést. Talán ez volt a legnagyobb és legköltségesebb kudarc. Akadt még néhány forradalmi ötletük, de semmi nem sikerült.
Végül belefáradtak, a föld parlagon maradt, gaztengerré változott. Felparcellázták az egészet, és potom pénzért kiárusították: hobbitelkeknek. Pillanatok alatt elkeltek, jutott belőle a bennfentes elvtársaknak is.
Az újdonsült tulajdonosok – ahogyan ezen a vidéken az épelméjű gazdák generációk óta szokták – szőlőt, gyümölcsöst telepítettek az immár gonddal művelt, saját földjeiken. Tizenöt-húsz év kellett hozzá, hogy a táj kezdjen visszaváltozni olyanná, amilyen a Sztalinyecek bevonulása előtt volt.
A nagyapám ültette szőlő a kertünk végében egy zsebkendőnyi területen máig terem. – Ki kellene verni ezeket az öreg tőkéket, nem jók ezek már semmire, csak a gond van velük – mondogatják fejcsóválva a szomszédok apámnak, ha metszeni, permetezni látják. Ő csak legyint rá: – Amíg én élek, maradnak. És a pincében évről évre megtelik a két ötvenliteres, békebeli boroshordó igazi, aranyszínű, illatos ezerjóval és rubinfényű kadarkával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.