Mindörökké Demszky?

2002. 06. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, semmi sem mentheti meg attól Budapestet, hogy immáron negyedszer is a rajtvonalhoz álljon az őszi önkormányzati választásokon a főváros nagy kormányosa, Demszky Gábor. Ez a lépés a jelölt és az SZDSZ számára teljességgel érthető, hiszen fővárosi pozíciói kölcsönöznek még némi súlyt a pártnak a magyar politikai életben. Az SZDSZ mint politikai szervezet komolyságáról amúgy sokat elmondott az a tény, hogy rövid pártelnökségéről egy nyúlfarknyi faxban mondott le a főpolgármester, arra sem méltatva a tagságot, hogy részletesen megindokolja előttük döntését. Budapest szerepe meghatározó a szabad demokraták kiterjedt és magas fogyasztói igényű kliensrendszerének eltartásában is. Így nem kell ahhoz különleges jóstehetség, hogy valószínűsítsük, az önkormányzati választások kampányában is mindent megengednek maguknak a túlélésükért küzdő megélhetési liberálisok. E technika egyik alapeleme, hogy ellenszenves torzképet rajzol a polgári oldalról, majd e torzkép ellen veszik fel hősiesen a küzdelmet. Az sem meglepő, hogy főpolgármester ismételt indulásával kapcsolatban elmaradnak független értelmiségiek változást sürgető, nagy ívű politológiai elemzései. Most hirtelen a váltás eddig élesztgetett mítosza helyett a stabilitásra, az állandóságra helyeződik majd a hangsúly. Budapestre, úgy tűnik, nem vonatkozik Lord Actonnak a hatalom korrumpáló hatásáról felállított tézise, így még gondolatkísérlet szintjén sem merül fel a hivatali idő korlátozásának ötlete.
A jobblétre szenderült NDK-ban járta az a mondás, miszerint a Szovjetuniótól tanulni annyit tesz, hogy győzni tanulni. Nos, e tanulási folyamat annyira sikeres volt, hogy ma már, hála Istennek, egyik ország sem létezik. Így a hazai haladó erőknek új tanítómester, új példakép után kellett nézniük. Az unos-untalan követendő mintaként elénk állított Egyesült Államokat és New Yorkot ebben a kérdésben valamiért nem kell nekünk magyaroknak feltétlenül követnünk. Ahol a szeptember 11-i merénylet utáni mentést és helyreállítást irányító, rendkívül népszerű Rudolph Giulianinak – miután kitöltötte második hivatali ciklusát is – át kellett adnia a polgármesteri széket. A magyarországi baloldal e kettős mérce használatában követi a német szociáldemokratákat, akik az 1998-as szövetségi választásokon a „tizenhat év untig elég!” jelszóval kampányoltak Helmuth Kohl ellen. Ugyanakkor csak úgy sikerült tizennyolc év után az észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnöki székből felállítani Johannes Raut, hogy felfelé buktatták és szövetségi elnököt csináltak belőle. Helmuth Kohl hosszú kormányzását az általa elért eredmények – többek között a német egység helyreállítása – legitimálta.
A magyar főpolgármester tevékenységéről a népszámlálás adatainak tanúsága szerint a főváros lakói mondtak megsemmisítő kritikát, amikor százezres nagyságrendben költöztek ki Budapestről. Amint azt Demszky ifjúkorának oly kedves gondolkodója, Vlagyimir Iljics Lenin megfogalmazta, a polgárok a lábukkal szavaztak. Rendkívül érdekes szociológiai és politológiai vizsgálat tárgya lehetne az a tény, hogy miközben a budapestiek többsége minden alkalommal – szinte függetlenül annak valós teljesítményétől – az aktuális kormány leváltására szavazott, addig a problémáinak jelentős részét okozó vagy gondjait megoldani képtelen fővárosi vezetést mindeddig a helyén hagyta. Ennek egyik oka lehet, hogy a tanácsrendszeren szocializálódott lakosok jelentős része – függetlenül attól, rendelkezik-e az adott kérdésben hatáskörrel – szinte mindenért a kormányt teszi felelőssé. Erre a tévhitre játszott rá Demszky Gábor, amikor – igen ügyesen és hathatós médiatámogatással – kitalálta és táplálta azt a legendát, hogy Budapestet pénzügyileg megfojtja a polgári kormány. Pedig, ha komolyan vennék elveiket a fővárosi szabad demokraták, akkor a folyamatos „Adj pénzt!” felszólítások helyett például a metróhasználók öntevékenységére alapozhatnának. Miként a világkiállítás lemondását is azzal indokolták 1994-ben, hogy közpénzek elszórása helyett az ötlet támogatói finanszírozzák megvalósulását.
Most, 2002 nyarával elérkezett az igazság órája a Fővárosi Közgyűlésben szereplő minden politikai erő számára. A főváros jövője szempontjából az egyik meghatározó kérdés: van-e elegendő bátorsága az MSZP-nek ahhoz, hogy önálló főpolgármester-jelöltet állítson? Hiszen a Budapestet irányító koalíció összezörrenései világosan jelezték, hogy a fővárost irányító két párt klientúrája eltérő, s ebből fakadóan eltérő érdekeket képvisel. Míg Demszky elsődlegesen belvárosi presztízsberuházásokban gondolkodik, s erre tartja vissza a fővárosi költségvetés jelentős részét, addig a szocialisták a bázisuknak számító külső kerületekben inkább az alapvető infrastrukturális beruházásokra költenének. A várost irányító baloldali pártok közötti valós fővárosi erőviszonyok felmérését megnehezíti, hogy – hatalmuk hosszú távú bebetonozása érdekében – 1994-ben egyfordulóssá tették az önkormányzati választásokat. Ez a helyzet csak a SZDSZ számára kedvező, hiszen így látszólag együtt düböröghet a választók tömegeit szállító MSZP-vel.
Május 27-e óta ismét a „szakértelem” kormányoz Magyarországon, így aligha állhatja valami útját, hogy az 1998 tavaszán már megmutatkozó, elsősorban a négyes metróról kötött hírhedten jogellenes szerződés tető alá hozásában megnyilvánuló sikeres együttműködést követően ismét egymásra találjon a nagy árokbetemető és a (Nemzeti-) gödörásó. Csak remélhetjük, hogy a baloldali politikusok nem lenini módszerekkel – proletárdiktatúrával – kívánják feloldani a marxista felfogás szerint másként kezelhetetlen társadalmi megosztottságot. Az új kormány most is, miként az 1994-es aranycsapat, a „nagyon rossz állapotban van a gazdaság” retorikájával igyekszik kampányban tett ígéreteinek nem teljesítését megmagyarázni egykori választóinak. Ha így folyik tovább a baloldali licit arról, hogy mennyit költött el az utolsó hónapokban az Orbán-kormány, akkor lassan kiderül, hogy a huncut polgári erők a 2050-es költségvetést is előre elverték. Teszik ezt annak ellenére, hogy e megalapozatlan sopánkodással már nyolc éve is sikerült aláásni a magyar gazdaságba vetett befektetői hitet. Azt a nagy nehézségek árán felépített bizalmi tőkét, amelyet később az egész közösség jövőjét is kockára tevő módon próbáltak meg a Bokros-csomaggal visszanyerni. Kérdés, hogy a Medgyessy-kormány az általa tragikusnak tartott gazdasági helyzetben milyen forrásokkal hajlandó támogatni az önkormányzati választásokon induló baloldali jelölteket. Az országgyűlési választásokon nyújtott segítség meghálálásán túl e bújtatott célt szolgálná az utóbbi időben felmerült „ellenállói járulék” kifizetése. Vagyis ama baloldali önkormányzatok extra anyagi megtámogatása, amelyek a kellő hangerővel szenvedtek az orbáni diktatúra állítólagos forrásmegvonásától. Bár várhatóan kormányzati ígéretekben nem lesz hiány az önkormányzati választások előtt, Demszky hatalmon maradása szempontjából döntő kérdés, hogy kedvenc beruházásánk támogatására, a négyes metróra ki tud-e harcolni konkrét kormányzati ígéretet. Hiszen a hivatalban lévő főpolgármester eddigi kampányainak is központi eleme volt néhány nagyberuházás teátrális megkezdése.
Amennyiben valóban a Demszky-korszak lezárása a MIÉP célja, akkor az önkormányzati munkában amúgy is nehezen meghatározható radikalizmus emlegetése helyett alapjaiban újra kell gondolnia eddigi taktikáját. Mert akarva-akaratlanul a baloldal jobboldalt megosztó forgatókönyvét hajtja végre teljesen esélytelen főpolgármester-jelöltjének elindításával. Hiszen könynyen lehet – miként az gyakorlatilag az országgyűlési választásokon történt –, pontosan annyi szavazatot von el a polgári oldaltól, amennyi elegendő lehetne a győzelemhez. A polgári erők Schmitt Pál személyében megtalálták azt a jelöltet, aki valóban eséllyel lehet a hivatalban lévő főpolgármester kihívója. Az ismert sportpolitikus herkulesi feladatra vállalkozott, hiszen programjának elfogadtatásán túl le kell küzdenie az MSZP és az SZDSZ által uralt többségi médiában a jobbközép szövetségről gondosan ápolt előítéleteket.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.