Ideje van a szólásnak

György Attila
2002. 07. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfrissebb, nyilvánosságra hozott népszámlálási adatok szerint az elmúlt tíz év alatt a romániai magyar lakosság lélekszáma közel kétszázezerrel csökkent. Kétszázezer ember annyi, mint négyszer Csíkszereda lakossága vagy a Székelyföld egynegyede. A romániai magyarság lélekszáma most másfél millió, a fogyás üteme kétszerese a román lakosságénak. Mindez békeidőben példátlan eredmény. A több mint tragikus számsort Markó Béla különösebb megrázkódtatás nélkül kommentálta, mondván, „a helyzetet orvosolni kell” és hogy annak „gazdasági-társadalmi okai vannak”.
Okos megállapítás.
Tíz év alatt az RMDSZ nevével fémjelzett romániai magyar politizálás kézzelfogható eredménye: a románság számbeli gyarapodása a Székelyföldön, a jövőbe vetett hit megfogyatkozása, az érdekképviselet elsikkadása, az erkölcsi züllöttség pártkövetelménynyé való avanzsálása és a hatalomvágy önálló célként való kiteljesedése. Többek között ezek azon társadalmi okok, amelyek a kétszázezer emberrel való megfogyatkozáshoz vezettek.
Markó Béla és az RMDSZ vezérkara ebből semmiféle következtetést nem von le – testvéri és baráti pártjához, az MSZP-hez hasonlóan nem a „múlt”, hanem a jelen, egész pontosan: a jelen gyümölcsei érdeklik. Holott, ha így folytatódik, újabb tíz év után tárgytalan lesz bármiféle parlamenti, képviseleti stratégiában gondolkodni az erdélyi magyarságnak: számaránya ugyanis nem teszi már lehetővé a parlamenti képviseletet. Magyar politikai államtitkár nyilatkozik arról (nem is olyan burkoltan), hogy a státustörvény kedvezőtlen és egészségtelen, talán bizony vissza is kéne vonni – az RMDSZ vezetősége pedig bólogat s a cotroceni, bukaresti hőségre panaszkodik. Miért is tenne mást, hiszen a státustörvény Markóék szerint a magyar és a román kormány ügye, amelybe az RMDSZ-nek beleszólása nem lehet? Miért is lenne egy román pártnak? Az RMDSZ pedig régóta az, nem pedig a hajdan meghirdetett magyar érdekképviselet.
Hogyan történhetett ez meg tíz év alatt? Hogyan züllik és korrumpálódik egy erdélyi magyar érdekképviselet gátlástalan, elvtelen és minden ideológiát kiszolgáló román populista párttá?
A válasz valami olyasmi, amelynek ma nem Erdélyben, hanem Magyarországon van különös jelentősége: és ez az erkölcsi tisztaság megléte vagy elvesztése. Erdélyben, a romániai magyar politikai életben – nyolc évtől errefele – az erkölcsileg tiszta, feddhetetlen és morális embereket kiszorították az egység nevében monopolizált és intézményesített érdekképviseletből.
Az anyaországi és az erdélyi történet és forgatókönyv – még szereplőik habitusát tekintve is – olyannyira kísértetiesen hasonló, hogy nehéz nem gondolni elvtársi tapasztalatcserék hosszú sorára. Bár az is lehet, csupán a közös múlt és közös tapasztalat szül azonos fegyverviselési szokásokat. Erdélyben az RMDSZ-ből viszonylag egyszerűen és gyorsan sikerült eltávolítani a helyi Szűrös Mátyást Király Károly személyében, sikerült teljesen hiteltelenné tenni Szőcs Gézát, nevetségessé Katona Ádámot, kihúzni a talajt az autonómiapárti Csapó szenátorék alól, szélre szorítani és bedarálni a belső ellenzéknek számító Reform Tömörülést, nem utolsósorban: sikerült diabolizálni és közveszélyesnek kikiáltani az erdélyi magyarság élő lelkiismeretét, Tőkés László püspököt. Mindezt úgy, ahogyan ez az anyaországban is történt: a megvásárolt, illetve még az előző hatalomtól hűséges emberekkel öröklött média segítségével. Az előző nyolc év alatt még a viszonylag egészséges lelki-szellemi immunrendszerrel rendelkező székelységet is sikerült megmérgezni a szinte minden hullámhosszon dömpingáradatként érkező propagandával. A lelki elsekélyesedés, a kiábrándultság, a központosított irányítású rémképfestés megtette hatását, s ez a hatás e kétszázezres emberveszteségben mérhető le. Akik megmenthették volna, megmenthetnék a helyzetet, undorodva és kissé meghasonulva fordultak, fordulnak el a politikai porondtól: mert ilyen eszközök ellen harcolni rangon aluli és méltánytalan.
Ezek az eszközök pedig saját, testreszabott fegyverei annak a romániai magyar politikai vezérkarnak, amelynek soraiban, a csúcsvezetésben ma is találunk aktív (!) titkosszolgálati tisztet, hajdani szerkesztőségi párttitkárt, besúgót, korrupt ügyvédet és gátlástalan maffiózót egyaránt. Ezért fontos és ezért van üzenete mindkét irányban a Magyarországon történteknek. Ezért fordult a D–209-es ügy kapcsán újra az erdélyi magyarok figyelő tekintete Budapest felé: mert ott is megrendülni látszott az erkölcsi tartás, amely eddig a maradék hitet tartotta magyarságunkban. Ezért olyan fájdalmasan szép gesztus Pokorni lemondása, a maga kétségbeesett haszontalanságával együtt: mert példát mutat, hogy meg lehet és meg kell tenni a megtisztulás felé vezető lépéseket.
Ami Magyarországon a napokban történik, nagy lecke Erdély számára is és valamelyest kicövekeli az elkövetkezendő évtizedek útját a politikai életben. Ami Erdélyben történt az elmúlt tíz év politikai életében, intő példa az anyaország számára: hogy erkölcsi megtisztulás nélkül nincs élet, csak állandó kiszolgáltatottság és vészes fogyatkozás. Ma Magyarországon a sor, Magyarországon van ideje van a szólásnak. Kimondatlan ne maradjon, mert közös sorsot veszélyeztetünk vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.