Kiknek és miért kell bocsánatot kérniük?

Solymosi Frigyes
2002. 07. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozás után meglehetősen sok szó esik az értelmiség szerepéről, aktivitásáról, munkájáról. Érdekes jellegzetesség, hogy ezekben a tanulmányokban sohasem azzal foglalkozunk, hogy az elitebb réteg hogyan tevékenykedik saját szakterületén, kikerült-e már abból a bénultságából, amelyben a rendszerváltozás előtt volt. Akkor – mint köztudott – nehéz helyzetben dolgoztak a humán értelmiségiek, a társadalomkutatók, akik kénytelenek voltak az ideológiai elvárásoknak a legszűkebb szakmai munkájukban is megfelelni. Őszintén remélem, hogy ’90 után ők is fellélegeztek, és – visszanyerve teljes alkotói szabadságukat – új tudományos művekkel erősítették hazánk nemzetközi hírnevét. Olykor azonban felmerül bennem a kérdés, hogy azoknak az egyetemi oktatóknak, akadémiai kutatóknak, akiket nap mint nap látunk a televízió képernyőjén, akik különböző sajtótermékekben elképesztő mennyiségű tanulmányt, aktuálpolitikai eszmefuttatást közölnek, van-e erejük és idejük, hogy időnként saját szakterületükön is érdemlegeset alkossanak? Míg korábban a diktatúra korlátozta szabadságukat, most a demokrácia nyújtotta óriási lehetőségek és kihívások akadályozhatják kibontakozásukat. Hiszen ahogyan egy kémikus dolgozatgyűjteményét nem gyarapítják a hétvégeken hobbiból, a politika iránti érdeklődésből írott publicisztikák, feltételezem, hogy hasonló a helyzet a filozófusoknál, a történészeknél is.
Amiért azonban tollat fogtam, az nem ez, hanem Molnár Tamásnak a Magyar Nemzet június 26-án közzétett Már bekapcsolták a kihallgatólámpákat című eszmefuttatása, mely számos figyelemre méltó gondolatot és javaslatot tartalmaz a most születő polgári mozgalmak számára. Gondjaim azzal az állításával vannak, mely szerint „a magyar értelmiségnek bocsánatot kell kérnie – ha bűnös volt, ha nem – saját népétől az elfuserált rendszerváltozásért, amiért tevékenyen részt vállalt az ortodox kommunisták hatalomátmentésében, ismételt feltámasztásában. Bocsánatot kell kérnie az elszalasztott lehetőségekért, a zsákutcáért, az önzésekért, az önpusztító egoizmusáért. Fejet és térdet kell hajtani, önvizsgálatot kell tartani.”
Mint a magyar értelmiség egyik tagja meglehetősen kellemetlenül éreztem magam ezeknek a kemény kijelentéseknek az olvastán. Mostanában meglehetősen ránk jár a rúd. Nemrégiben filozófus akadémikusunk sorolta be a jobbközép kormányt támogató értelmiséget a másodosztályú kategóriába (Magyar Hírlap, március 16., április 15.), most pedig kiderül, hogy még bűneink is vannak.
Sajnos, a közírók egy része hajlamos arra, hogy az értelmiséget egy homogén közegnek tekintse és ne vegye figyelembe eltérő filozófiájukat, szellemiségüket, múltjukat és céljaikat. A pontatlan fogalmazás egy természetkutató számára elfogadhatatlan, hiszen ebből temérdek félreértés keletkezhet. Mint mindnyájan tudjuk, az állampárt céljainak, politikájának, a marxizmus-leninizmus tanainak terjesztésében az értelmiség tekintélyes hada tevékenykedett. Jórészük a rendszer összeomlása után megszabadult kötelékeitől, sokan változtattak nézetrendszerükön is. Többségük azonban megtartotta baloldali kötődését és aktívan – vagy kevésbé aktívan – változatlanul a baloldali mozgalmakat támogatja. Ennek egyik oka lehet az egyéni érdek, hiszen megnyugtatóbb számukra, ha régi párttársaik vannak kormányon, különösen akkor, ha néhányukat, sokukat(?) még a hatalomba is bevonják. A baloldali gondolkodók másik csoportját képezik azok, akik annak idején távol tartották magukat az MSZMP-től, az eszme hirdetésétől, akik tisztában vannak azzal, hogy az MSZP valójában nem egy nyugati értelemben vett szociáldemokrata párt, s 12 év alatt sem tudott igazából megújulni. Sőt ehelyett (amire korábban senki nem számított) a régi vezető kádereit állítja csatasorba, akiknek bizony kisebb-nagyobb(!) folt is van a múltjukon. Ez a helyzet némelyekben szégyenérzetet, gyötrődést kelt, és szeretnék, ha az MSZP megtisztulna és megszabadulna a baloldal és az ország hírnevét rontó politikusaitól. Ez tükröződik például Ungvári Rudolf Magyar szégyen című írásában (Népszabadság, június 26). Politikai hozzáállásukon azonban nem kívánnak változtatni, mert – mint írják – taszítják őket a jobbközépről, jobboldalról elhangzó nézetek. Na, de milyen alapon vonhatná emiatt bárki is őket felelősségre, amikor ők egy baloldali szociálliberális irányzatot képviselő kormány hívei? Amikor ők abban hisznek, hogy a fent ismertetett gondok ellenére csak az MSZP-vel együtt tudnak eredményesen szembeszegülni az ország számára általuk veszélyesnek minősített jobboldali politikával.
Az tagadhatatlan, hogy az SZDSZ holdudvarához tartozó, a médiában kivételezett helyzetben lévő értelmiségieknek elévülhetetlen „érdemeik” vannak abban, hogy az MDF vezette első polgári koalíció 1990–’94 között elveszítette népszerűségét, és szerepük van az Orbán-kormány lejáratásában is. Ugyanakkor militáns közíróik sajátos hangvételű írásai, a külföldi médiában tett nyilatkozatai, a fasiszta veszély rémképének állandó emlegetése, az európai viszonylatban kimondottan békés, valójában gyűlölködéstől, szélsőséges nézetektől mentes nép gyengeségeinek felnagyítása elnyerte itthon „jutalmát”. A választók ezért pártjukat, az SZDSZ-t büntették, amit jól tükröz népszerűségének ’90 óta tapasztalt állandó csökkenése s az ez év áprilisában elért 5,5 százalékos választási „eredmény”, azaz mélypont. A magyar nép nem „vevő” erre a hangnemre!
Ennek az eszmefuttatásnak logikus következménye, hogy az „elfuserált rendszerváltozásért” valójában mi, konzervatív, kereszténydemokrata és nemzeti liberalizmus elveit valló értelmiségiek vagyunk a felelősök. A végső konklúzió levonása előtt azonban itt is alapos finomítások és elemzések szükségesek. Érdemes külön tárgyalni az egyes kormányzati ciklusokat.
A rendszerváltozás során új demokratikus országunk alapjainak lerakásában számos kiváló értelmiség vett részt a konzervatív oldalról is. Pártjaikba beözönlöttek azok az emberek is (az értelmiségi szó valószínűleg nem mindegyikre alkalmazható), akik korábban távol tartották magukat az MSZMP-től vagy legfeljebb kisebb funkciót viseltek. A többpártrendszer, az új pártok megalakulása azonban sokuk számára kiugrási lehetőséget kínált, míg mások vélt vétkeikért akartak vezekelni, maguknak bocsánatot adni. A pártok alapszervezeteinek megfelelő grádicsait elfoglaló ezen polgárok nem túlságosan lelkesedtek az alkotó, a magasan kvalifikált értelmiségek csatlakozásáért, akik veszélyeztethették elért pozícióikat, politikai karrierjüket. Igaz, az értelmiség sem tolongott, hiszen a felajánlkozás nem tartozik az elitek tulajdonságai közé.
Azért, hogy ’94-ben a kormányzás az MSZP kezébe került, aligha tehető felelőssé a párton kívüli jobboldali értelmiség. Legfeljebb azért, hogy nem kényszerítette a koalíciós pártokat, hogy vegyék figyelembe véleményüket, hogy ne csak a párttagságukra (Szabó Iván klasszikussá vált mondása szerint a „borzalmas párttagságra”) támaszkodjanak. Túlzás nélkül állítató, hogy ha az Antall–Boross kormánynak lett volna ideje és ereje, hogy aktivizálja a velük szimpatizáló konzervatív értelmiséget, ha tettek volna bármit is holdudvaruk megteremtéséért, nem szenvedett volna olyan nagy vereséget (ha egyáltalán) a ’94-es választáskor.
De menjünk tovább! Felelőssé tehető-e ez az értelmiségi réteg a polgári pártok belső harcaiért, szétbomlásukért, azért, mert politikusaik képtelenek voltak elviselni, hogy a párton belül ne az ő irányvonaluk érvényesüljön s ne az ő kezükbe kerüljön, illetve maradjon a hatalom? Azért, hogy az utóbbi cél elérése érdekében ’94 után az MDF-nek és az KDNP-nek sikerült magukat csaknem jelentéktelen politikai erővé degradálniuk? Mindezek bizony nagymértékben hozzájárultak korábbi szavazóik egy részének elvesztéséhez, az utódpárt, az MSZP erősödéséhez. Annak a nézetnek az elhitetéséhez, hogy valójában ők képezik azt az egységes, tapasztalatokban gazdag szakértői csapatot, mely nélkül az ország ebek harmincadjára kerül.
Itt érdemes röviden kitérni a kisgazdapártra is. Ami ebben a pártban az elmúlt évtizedben történt, az minden képzeletet felülmúl. Ma már a párt ismert személyiségei mind szakítottak Torgyán Józseffel, büszkén hirdetik önálló gondolataikat, politikai nézeteiket. Jól emlékezünk azonban a hűségnyilatkozatokra, az elnököt övező, a Rákosi-korszakra emlékeztetető személyi kultuszra, a „kézcsókokra”. Az, hogy egy hatalommániás ügyvéd hogyan tudta egy nagy múltú párt tagságát, közöttük számos értelmiséget, egyetemi tanárt (!), alattvalói szintre kényszeríteni, dróton rángatni, az bizony alig érthető. Az ő felelősségük a jelenlegi politikai változásért azonban aligha tagadható.
Alapvetően megváltozott a helyzet az 1994–98-as időszakban. Ennek döntő eleme volt, hogy a Fidesz vezetői felismerték a jobbközépen kínálkozó politikai űrt és kiszakadva az SZDSZ „ifjúsági csapatának” szerepköréből, élére álltak az elgyengült polgári oldalnak. A Fidesz, valamint a polgári pártok között nagy nehezen létrejött összefogás nélkül lehetetlen lett volna ’98-ban a baloldalt legyőzni. Ebben a győzelemben azonban már benne volt az értelmiség munkája is. Ekkor már megalakultak az aktív, véleményüket bátran hangoztató nagy létszámú értelmiségi csoportok: a Professzorok Batthyány Köre, a Nemzeti Egységmozgalom, a Polgári Együttműködés és nem utolsósorban a csak tizenkét tagú Nemzeti Kör. Ezek a legszorosabb együttműködésben állottak a Fidesz vezető politikusaival s – többek között – elősegítették a fent említett összefogást is.
Hogy a polgári kormány számos előrevivő intézkedése, sikeres építő munkája és a pozitív előrejelzések ellenére sem tudta az ország irányítását megtartani, az támogatóik számára sokkolóként hatott. A történethez tartozik, hogy a Fidesz és a különböző értelmiségi körök között a ’98 előtt felépített kapcsolat a választási győzelem után meglehetősen formálissá vált. Senki nem vádolhat bennünket, hogy ennek a sajtóban és minden más fórumon nem adtunk hangot. Sajnos még azon kevesek is csak a legnagyobb nehézség és mindenféle „szervezés” után tudták eljuttatni észrevételeiket a Fidesz vezetőihez, a kormány tagjaihoz, akik ’98 előtt minden lehetséges eszközzel segítették őket, akik ’98 előtt a legfontosabb tanácsadó testületeikben is benne voltak. Hogy politikusainknak ez a hozzáállása hány értelmiséginek vette el a kedvét az őket segítő, valóban önzetlen „társadalmi” munkától, milyen ellenérzéseket keltett a bizonytalankodók táborában, nem lehet tudni. A Fidesz politikájának elemzői – feltehetően az Orbán-kormány várt győzelme fényében – már arról cikkeztek, hogy a Fidesznek valójában nincs is szüksége értelmiségi holdudvarokra. Mindezek ellenére ezek az értelmiségi körök változatlanul kiálltak a Fidesz vezette polgári koalíció mellett.
A Molnár Tamás által a bevezetésben idézett állapot kialakulása sok tényező együttes hatásának a következménye. Ez alapos, mélyreható analízist kíván. Ahogyan azonban a pártok sikereiben a politikusok játszanak döntő és meghatározó szerepet, méltánytalan és igazságtalan az áprilisi politikai változásért az értelmiséget megkövezni, vezeklésre, bűnbánatra késztetni. Különösen akkor nem, amikor a politika nem vagy alig igényelte tanácsaikat.
A szerző akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.