Mátyás és a nyolc vitéz

Kő András
2002. 07. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, jó Budavárában, ahol Mátyás, az igazságos uralkodott a nemzet nagy örömére, szóval abban a korban, és véletlenül sem a maiban, amikor a jó elnyerte jutalmát, a rossz pedig büntetését, rendezett a király egy nagy vívóversenyt, amelyen mindenféle jeles kardforgató megmutathatta tudományát.
A díj nem volt akármi: egy drágalátos aranyszelence, amelyet még olasz földről hozott magával Beatrix nápolyi királyné, és becses tárgyai között emlegetett. Jöttek ám a vitézek, még az ország távoli csücskéből is felkeresték Budavárát, mert hát a szelence értéke sokakat csábított, csalogatott, hogy a játék szabályai szerint megmérkőzhessenek egymással.
Gyűlt a nép és csak ámuldozott nagy Budavárában, ahol az ifjak szép sorjában bemutatkoztak, s hullott a gyengébbje: no nem a porba, egyszerűen csak visszavonulót kellett fújnia annak, aki alulmaradt az erősebbel, ügyesebbel szemben. Hét álló napig folyt a tusa, tartott a tánc, az ünnep, a vigadalom, mert az ilyen vívóversenyek során a mulatság is helyénvaló volt. A hetedik nap végére aztán maradtak a kardforgatók nyolcan, a nyolc legjobb, hogy ők most már a királyi pár előtt bizonyítsák: nem akármilyen kezekben van az ország.
A szabályok szerint a nyolc vitézt párokba osztották, s aki kudarcot vallott, már nem mérkőzhetett tovább. Estig folyt a pengevillogtatás, ekkor járult a legeslegjobb vitéz Beatrix királyné elé, és kapta meg nagy pompával az aranyszelencét.
Történt másnap reggel, hogy a győztes – nagy titokban – beállított Buda leghíresebb aranyműveséhez, hogy az aranyszelencét pénzzé tegye. De azt is kikotyogta, hogy a nyolc vitéz megegyezett: bármelyikük nyeri is a viadalt, az aranyszelencéért kapott pénzt egyenlő arányban osztják szét egymás között. Így esett, hogy Beatrix olasz aranyszelencéje visszakerült Mátyás kezébe, ugyanis nem kell mondanunk, hogy az aranyműves – álruhában – maga a király volt.
Hej, szörnyű haragra gerjedt Mátyás a vitézek csalárdsága miatt és avégett, mert pénzért eladták a becsvágyukat. Mindjárt megparancsolta, hogy mind a nyolc vitéznek a feje vétessék. Volt ám nagy sírás-rívás, könyörgés meg mindenféle, hogy a nagy király kegyelmezzen meg a vétkeseknek. Látta Mátyás, hogy a vitézek őszinte bűnbánatba estek, és megbocsátott valamennyinek. De ettől az órától kezdve ez a nyolc vitéz úgy védte Budavárát és a hazát, mint még senki sem. Milyen jó, hogy napjainkban hasonló esetek már nem fordulnak elő; az ország boldogulása leng (vitéz) kormánypárti politikusaink előtt, akik egyéni becsvágyukat, a közjóért viselt dolgaikat, közösségi álmaikat (,,Merjünk nagyok lenni!” – Széchenyi; és nem a kicsivel barátkoznak…) sohasem helyeznék előbbre a hatalomnál és a pénznél. Emerson tévedett, amikor azt állította: az emberek ösztönösen is akarják a hatalmat vagy a pénzt. Hogy aztán a hatalom az a kábítószer, aminek egyes politikusok rabjaivá válnak, ez rosszindulatú, aljas rágalom. Minthogy koholmány és vádaskodás az is, hogy a politika sosem volt az erkölcs arénája, hanem mindig is az érdekek küzdőtere.
Aki nem hiszi, járjon utána.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.