Budapest minden értelemben romváros

Szabó Béla István
2002. 10. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csöndes utcánkból kimegyek, jobbra, majd balra fordulok, s máris beleütközöm a háború nyomaiba. Nem, nem a most folyó választási harc díszletei köszöntenek, hanem egy valódié, az 58 évvel ezelőtti második világháborúé. A nagy szürke ház homlokzata golyó lyuggatta, látni, egykor melyik ablakra lőtt a német (?), orosz (?), magyar (?) vitéz vagy martalóc. Talált a lövő? Megmenekült a célba vett? Nem tudni, de ha katonakorúak voltak, akkor már sírba vagy a vénségbe vannak bezárva. Az épület falait a tízes-húszas években húzhatták fel, negyed századot ha állt büszkén, díszes polgárházként, s immár több mint kétszer annyi időt megsebezve.
Különlegesség? Valami háborús skanzen múzeumba szállítását váró kijelölt objektuma? Nem, nem ritkaság. Közönséges, átlagos fővárosi épület. Ötvenhat forradalmának nagyobb romemlékeit hamar eltüntette a kádári „konszolidáció”, de nem jutott másra figyelem s erő.
Schmitt Pál főpolgármester-jelölt főhadiszállása a Belváros szívében, forgalmas helyen van. A Deák Ferenc utcában dolgozik a csapat. A ház valami „projekt” része, irodaház lesz (meg a fél utca is), ha sikerül kiadni a helyiségeket. Most néhány hétre bérbe vette a volt könyvesboltot a kampánytörzs.
Nézzük meg a homlokzatra kifüggesztett kedvcsináló, felújítás előtti látványtervet – mintha más épületet szemlélnénk. A képen díszeket látni, gipszgirlandokat, építészeti tagozatokat a homlokzaton. A friss festés most sima, kopasz falakra került. A háború után közvetlenül a házakat csak koldusmódra állították helyre: éppen csak lakhatóvá tették. Ez akkoriban érthető volt, az ideiglenesség, az az elképzelés, hogy majd tíz-húsz év múlva, a következő felújításkor a dolgok normális rendje szerint széppé is teszik a lakógépeket.
A normális idők nem jöttek el. Következett először a rákosista kommunizmus, a város részben tudatos elhanyagolása, a régi részek pusztulásának tudomásulvétele, ’56, a második ruszki ostrom, megtorlás vérrel, megtorlás butítással, majd az atomháborús metróépítés (hogy legyen hová futniuk az internacionalista hősöknek), meg a lakótelepek első nemzedéke. A lakótelepek második hulláma csak elodázta, de meg nem oldotta a lakhatás gondjait. A „badibilderes”, „fölkokszolt” város erőt nem, csak formás dagadást kapott területben, lakosságban. Nem lehet itt minden tünetet és kórokot felsorolni, de a végső mérleg kétségbeejtő. Gondoljunk bele: milyenné torzul a romokat, lőtt sebeket megszokó nép lelki alkata?
Jött a rendszerváltozás, a helyhatóságokban is. A gyorsan összerakott önkormányzati törvény tele van máig helyre nem hozott logikai és szakmai hibákkal, napi hatalmi érdekeket tükröző paragrafusokkal. A főváros a kurucos magyar választói lelkületnek megfelelően (kormány-)ellenzéki lett, s ennek következtében az irányító szabad demokraták itt álltak neki kiépíteni a parlamenti hatalomhoz vezető út kiindulópontját. Részben sikerrel. Politikai értelemben máig egyetlen autonóm bázisuk a Városháza.
Tizenkét éve tart a Demszky-korszak, s lehet: még négy év következik. Pedig az eltelt idő mérlege tragikus. Az igazsághoz tartozik, hogy az első menetre nem voltunk felkészülve. Többes szám első személyben mondom, mert magam is a ’90-es Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es tagja voltam, amíg azután a zöldek sorába nem léptem. Demszky hirtelen, kényszerből került a lista élére: valójában parlamenti szerepre készült, mikor is megfelelő jelölt hiányában be kellett ugrania a vezető helyre. (Emlékezzünk: akkoriban még nem a nép által közvetlenül, hanem a közgyűlésben választottak főpolgármestert.) Nem azt mondom, hogy az esélytelenség tudatával indultunk neki a küzdelemnek, hiszen az országos választások eredményei igen kedvezők voltak, de valahogy senki nem tudott mit kezdeni a dologgal. Más pártokban sem. A rendszerváltozás a szimbolikus, nagy ügyekről szólt: államformáról, nemzetről, címerről. Itt pedig a hétköznapok kerültek elő, nyomorító lakásviszonyok, kátyú, szemétdíj, kórházi meg könyvtári ellátás. Az élet.
A bajok gyökere az első évekig nyúlik vissza, de a fő gond az, hogy a jelenlegi városatyáknak és -anyáknak máig sem sikerült szilárd várospolitikai elképzelést kialakítani. Nézzük például a bevételeket, az elkölthető jövedelem forrását.
Ma Magyarországon a legbiztosabb pénz a szerencsejáték-iparból érkezik az államkasszába. Ne a lottózó háziasszonyokra tessék gondolni, hanem a játékautomaták feneketlen gyomrába páncélos százasokat dobáló kocsmai népre. Ez hozza a legnagyobb jövedelmet. Jó, van mit elkölteni a költségvetésnek, de még nem sokan látják az erkölcsi (tehát anyagi!) kárt, amit okozott. Talán valamikor 1992 táján történt, hogy a közgyűlési képviselőket váratlanul zárt ülésre hívták össze. Nagy volt a titkolózás, még a kormányzó SZDSZ-frakció sem tudott semmit – legalábbis a köznép nem. A háromszor ellenőrzött, zárt ülésteremben azután Demszky kamaszosan fulladozó hangon előadta a nagy ötletet: Budapest főváros, mint olyan, maga pályázzék a kaszinójogért. Tudniillik – már pontosan nem emlékszem a jogviszonyokra, de valahogy úgy volt, hogy – korlátozandó a szerencsejátékokat, licenceket lehetett cégeknek elnyerni. Mint minden korlátos üzlet, ez is hatalmas pénzcsináló gépnek látszott. A város sorsáért magát felelősnek érző főpolgármester részeltetni akarta a jóból a város közönségét. Baj ez? Senki nem gondolta/gondolhatta végig, miről is van szó, csak akik előkészítették.
Végül nem a közgyűlés akarata, hanem az Antall-kormány cselei tüntették el a lehetőséget. Az üzlet persze beindult – sajnos a nevezett kormány sem értette meg, hogy az aranypapírba méreg van csomagolva. A kilencvenes évek első felében a hét végi izraeli charterjáratokon tömegével érkeztek a szenvedélyes játékosok – akkoriban országukban még tiltott dolog volt a szerencsejáték. Más honfitársaik az üzlet kiépítéséhez fontos tőkét hozták. Természetesen a „know-how” is megérkezett: a mosodai tudás. A pénzmosodai. Nem véletlenül játszódik sok amerikai gengszterfilm kulcsjelenete játékkaszinóban: igen egyszerű itt törvényesíteni a „talált” pénzt. Még csak különösebb összejátszás sem szükséges a cégekkel: a fontos a lehetőség. A fertőzés – ne féljünk a szótól – a környezetre is átterjedt. Egészen biztosan öszszefüggés van a fényes rulettező intézmények és a füst- és hónaljszagú játéktermek tömeges léte között. A „nyerő” életszemlélet romboló, Magyarország rosszabbodó híre egyebek mellett az Európában páratlanul sok kaszinónak is köszönhető – volt. Mert a Fidesz-kormány lépett: jelentősen csökkent a számuk. Pesten is: de egy ott virít Schmitt kampányirodája mellett. Szimbolikus szomszédság: egy háború verte házból irányított győztes kampány után az erkölcsi romokat kell eltávolítani.
Gondoljunk vissza Demszky javaslatára: számszakilag végiggondolt volt, amit javasolt, de etikailag, s főleg társaslélektanilag biztosan nem. Ez jellemző politikájára: az erkölcsi értékek, a lélektani mozzanatok figyelmen kívül hagyása, semmibevétele. Nagyok a károk: városunk/városom romlása hibák sorozatának eredménye.
A város nem csak téglából, kőből, betonból épül, nem csak házakból, utakból, terekből áll – lakosainak lelke élteti. Nem elég vakolni és cserepezni: a város polgárainak lelki épülése fontos.
Budapest romváros. A vakolatba lőtt golyók nyomai és a polgárok gyűrt arcára rosszkedv véste lövészárkok mind eltüntethetők. Kezdjünk bele mindahányan!
A szerző a Fővárosi Közgyűlés volt képviselője (1990–94)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.