Össztűz az adatvédelmi biztosra

2002. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszor osztják ki az idén egy internetes szavazás alapján a Nagy Testvér-díjat azoknak, akik a múlt évben a legtöbbet tették a magánélet megsértéséért, a magánszférába való beavatkozásért. A jelölteket és az indoklásokat egy független – van-e, aki e kifejezést nem ismeri? – zsűri állította össze. Az állami szervek kategóriájában – nem tévedés (!) – az adatvédelmi biztos vezet a listán. Kinek és mit ártott vajon Péterfalvi Attila, hogy a szabadságjogok védelmezői számára ő lett az első számú közellenség?
Hosszú és a magánélet védelmét, adatvédelmet érintő kérdések szempontjából mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött. A tavaly novemberi díjátadó óta sok millió adatunk fordult meg az adatkeresőknél és adatzabrálóknál. Kezdjük rögtön a választási kampánnyal. Decemberben a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje több millió személynek küldött politikai lózungjaival teli, névre szóló levelet. A párt hivatalos állítása szerint az adatbázis a telefonkönyvből származott. Apró bökkenőt csak az jelentett, hogy a címzettek közül többen már meghaltak, és olyanok is kaptak levelet, akiknek titkos a számuk, vagy egyáltalán nincs vezetékes telefonjuk. Az adatvédelmi biztos a hozzá érkező nagyszámú panasz miatt vizsgálatot folytatott, amelyben megállapította, hogy a szocialisták által felállított adatbázisok törvénysértők, és felszólította a pártot, hogy semmisítse meg az adatbázist. (A jogosulatlan adatkezelés a büntető törvénykönyv szerint bűncselekmény, amely akár szabadságvesztéssel is büntethető.) Az adatvédelmi biztos szakszerűségét és hozzáértését is vitató vodkavigéc-pártigazgató végül ugyan sajtótájékoztatón nyilvánosan megnyomta az adatokat tartalmazó program törlőgombját, de mint a későbbi tudósításokból kiderült, az új kormányt propagáló gardenpartira is ezeknek az adatoknak az alapján küldtek meghívót.
Nem sokkal az új Országgyűlés megalakulása után megkezdte ámokfutását a szabad demokraták „emblematikus figurája” által vezetett vizsgálóbizottság, amely a politikai bosszúvágytól lihegve, vérben forgó szemmel kezdte meg a kutakodást a demokratikus kormányok tisztségviselőinek múltjában. Az eredmény itt sem maradt el: nap mint nap újabb és újabb nevek jelentek meg a sajtótermékek címlapjain, függetlenül attól, hogy az iratokban fellelt személy az állambiztonsági szolgálattal miként került kapcsolatba. Megfigyelt és megfigyelő, jelentést író és célszemély egymás mellett szerepelt a híradásokban. A szabad madarak piszkával belepettek nem győztek mosakodni. Az adatvédelmi biztos fellépése ekkor sem maradt el. Péterfalvi a nyár közepén ajánlásban állapította meg, hogy a vizsgálóbizottság működése komoly aggályokat vet fel, a bizottság elnökét felszólította arra, hogy a testületet térítse vissza az alkotmányosság keretei közé. Válaszul az elnök raportra hívta a biztost, akinek szakmai álláspontját sem e többórás meghallgatáson, sem másutt érdemben nem támadta vagy cáfolta senki. Éppen ellenkezőleg: egy konferencián a hazai adatvédelem legnagyobbjai, Sólyom László jogászprofesszor és Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos is egyetértéséről biztosította Péterfalvit. A bizottsági ülésről tudósító hírlapíró is csak egy alpárian személyeskedő elmeművet tudott összekavarni a témáról. Mindössze egy jogászból lett keresztes vitéz próbálta meg kiforgatni a biztosi ajánlást, minden visszhang nélkül. Ez már sok volt a múltfeltárás lobogó mécsesének, s a bizottság munkájáról szóló összefoglalót konkrét személyek megnevezése nélkül nyújtotta be a házelnöknek. Azok, akiket igaztalanul megvádolt és beszennyezett, még nem nyújtották be kártérítési igényüket.
Benyújtották azonban azok, akiknek ezzel sem sikerült lejáratniuk az adatvédelmi biztost. A hazai napilapválaszték nem túl széles palettájának bal szélén helyet foglaló újság írócskája címlapsztorit kanyarított az országgyűlési biztosok hivatalának működéséből. Ez a hír vezethet oda, hogy a fentiek ellenére többeknek Péterfalvi az őrizetére bízott szabadságjogok eltiprója.
Miről van szó? Az országgyűlési biztosok hivatala idén januárban új székházba költözött. A házban társbérletben dolgozik a hivatal és az OTP. Erre való hivatkozással a hivatalban sok helyen – tegyük hozzá, teljesen értelmetlenül – kamerákat szereltek föl, hogy a hivatal működésének biztonságát szavatolják. (Azt, hogy egy kamera nem a megfelelő biztonsági intézkedés, úgy látszik, nemigen képesek az ellenőrizni vágyók belátni.) Amikor Péterfalvi Attila 2001. december 12-én hivatalba lépett, az épület felújítását követő műszaki átadás már folyt. Az akkor hivatalban lévő országgyűlési biztosok (az állampolgári jogok védelmezői) és a hivatalvezető tudtával készült a megfigyelőrendszer. A hivatalba lépő Péterfalvinak tehát sem tudomása nem volt a rendszerről, sem módjában nem állt azt megakadályozni. Szomorú bölcsesség az is, hogy senki sem próféta a saját hazájában: saját ombudsman kollégáival, Lenkovics Barnabással, Kaltenbach Jenővel ésTakács Alberttel szemben nem sikerült elérni az épület kukkoló gépezetének felszámolását.
Az már nem is meglepő, hogy a HÁLÓZAT egykori tisztjeiből jutott az Országgyűlési Biztosok Hivatalába is. A szolgálat erős kapocs. A Nagy Testvér-díj magyarországi támogatója az a Soros Alapítvány, amelynek kinyilvánított célja a közpolitika befolyásolása és megváltoztatása. Innen nézve lesz érthető, hogyan lett hír a kamerából és miért próbálják meg szakmailag hiteltelenné tenni az adatvédelmi biztost.
Csak a mozaikkockák kicsik, a veszély óriási.

A szerző szociológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.