Mikor szabadulunk meg félelmeinktől?

Solymosi Frigyes
2003. 04. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokratikus átalakulásunk sajátos jellemvonása, hogy meglehetősen sokat beszélünk régi és új félelmeinkről. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az előző 50-80 évet hazánkban átélő emberek majd mindegyikének voltak szörnyű, szomorú vagy legalábbis kellemetlen tapasztalatai. Ezek a fájó élmények különösen előtérbe kerülnek, amikor nem az általunk támogatott pártok kerülnek a hatalomba, amikor a politikusok nyilatkozataiban olyan állítások hangzanak el, amelyekkel nem értünk egyet, vagy régi rossz érzéseket támasztanak fel bennünk. Ilyenkor hangzanak el az ijesztgetések, hogy „már bepakoltunk bőröndjeinkbe”, „készen állunk a kivándorlásra”, „ilyen szélsőséges országban nem lehet élni” stb., stb. Ezeknek a félelemérzéseknek elsősorban baloldali szellemiségű közírók adnak hangot, ami nem jelenti azt, hogy a másik oldalon nincsenek vélt vagy valós félelmek. A teljesség kedvéért érdemesnek látszik a múltat és a jelenlegi közállapotunkat némiképp másképpen megítélő értelmiségi véleményét is közzétenni.
1. Azt, hogy féltünk a Rákosi-diktatúra alatt, nem kell különösebben bizonygatnunk. Ebből a félelemből nemcsak a kommunizmus üldözöttei, a két szabad választáson a polgári pártokat támogatók, hanem a diktatúra gyakorlói is részesültek. Nem szabadulhattunk meg szorongásainktól az ’56-os forradalom leverését követő számonkérés, bosszúhadjárat alatt sem. Sőt egyeseknek minden okuk megvolt a rettegésre is. Félelmünk a lassan puhuló Kádár-diktatúra idején is megmaradt, hiszen jól tudtuk, hogy a legcsekélyebb kritikával is kiválthatjuk a hatalom birtokosainak rosszallását, ami veszélyezteti állásunkat, előmenetelünket, családunk életkörülményeit. Szakmailag nagyon erősnek kellett lenni ahhoz, hogy a Kádár-korszak utolsó évtizedében hangot adjunk véleményünknek, azt is olyan közegbe kellett ágyaznunk, hogy az – támadás helyett – „építő kritikának” tűnjék. Az, hogy a kinyílt kapuk ellenére a szabadságra érzékenyebb, tudását, szakértelmét külföldön könnyen kamatoztatni tudó alkotó értelmiség túlnyomó része mégis itthon maradt, bizonyítja a szülőföld megtartó erejét és talán azt az emberben meglévő optimizmust, hogy egy ellentmondásos rendszernek egyszer mindenképpen össze kell omolnia.
2. Nyilvánvaló, hogy mint minden rendszerváltozás, a miénk is bizonytalansággal, új félelmekkel járt. Hiszen azok közül sokan itt éltek közöttünk, akik a Rákosi-diktatúra alatt élet-halál urai voltak, akik az ’56-ot követő időszakban megtisztították az intézményeket a „veszedelmes elemektől”, és a „helyes” útra terelték az országot. Itt éltek és élnek közöttünk azok a pártfunkcionáriusok, ideológusok is, akik a párt szűnni nem akaró „reformjai” során mindig az élen maradtak. És azok is, akik már a konszolidáltabb körülmények között nőttek fel, illetve lettek az MSZMP (és a KISZ) tevékeny funkcionáriusai. Nyilvánvaló, hogy egy részük aggódva figyelte a többpártrendszer, a demokrácia megszületését. Féltek, hogy számon kérik tőlük korábbi ténykedésüket, az intézményeikben általuk érvényesített hatalmaskodást, a szocializmus magasabbrendűségéről szóló kezdetleges agitációjukat, szakmai teljesítményükkel diszharmóniában álló előrehaladásukat, s felelőssé teszik őket gazdasági lemaradásunkért, a korábbi évtizedek történéseiért.
Ezek a félelmek azonban megalapozatlanok voltak: a magyar nép – minden vélt vagy valós rossz tulajdonsága ellenére – nem bosszúálló. A kemény diktatúra időszaka is túlságosan messze volt: a viszontagságok, az üldöztetések, a megalázó emlékek már elhalványultak. Számonkérés még azoknál sem következett be, akikről bebizonyosodott, hogy felelősek voltak emberéletek kioltásáért.
3. Megszabadította-e a rendszerváltozás a félelmeiktől azokat, akiknek az előző rendszerben üldöztetésben volt részük, akik megtűrt polgárokként éltek saját hazájukban, akik – Ungváry Rudolfhoz hasonlóan – tartottak a házmestertől, a kollégáktól, a párttagoktól és még a barátoktól is? Aligha válaszolhatunk erre igennel, hiszen az évtizedeken át a génjeikbe beépült félelemgócokat nem lehet egyik napról a másikra kioperálni belőlük. Nehezítette a belső felszabadulási folyamatot, hogy ’94-ben visszatért a hatalomba a nevét és politikai célkitűzéseit megváltoztató MSZMP, a még jó korban lévő vezetőivel együtt. Lehet-e csodálkozni azon, hogy sokakban felerősödött a lelkük mélyén lappangó félelem, felszínre kerültek a kellemetlen élmények, és – demokrácia ide, demokrácia oda – még mindig tartottak a régóta ismert káderektől?
Mindez tükröződött a közéletben, az írott médiában is. Érdemes megnézni, hogy a keresztény, konzervatív, nemzeti liberális nézeteket valló értelmiségiek, egyetemi tanárok, akadémikusok, jeles művészek közül ’98 előtt hányan merészkedtek ki a csatamezőre, és nyilvánosan hangoztatott álláspontjukkal, írásaikkal, publicisztikáikkal hányan kritizálták az MSZP politikáját, segítették elő a ’98-as kormányváltást. Összehasonlítva a két értelmiségi tábor megszólalásait, óriási különbséget találunk. Ezt nem lehet azzal a – szerintem téves – nézettel magyarázni, hogy a jeles tudósok, gondolkodók mind baloldaliak lennének. Kétségkívül megnyugvást, bátorságot hozott nekik a polgári koalíció ’98-as választási győzelme. Sokan előbújtak az „egérlyukból”, és feltárták korábban némiképp titkolt elkötelezettségüket. Ugyanakkor az új kormány politikája, elsősorban a Fidesz vezetőinek nyilatkozatai, különösen a választási kampányban elhangzó, kevésbé átgondolt kijelentései sokakban új aggodalmakat gerjesztettek.
Érdemes külön is figyelmet szentelni az Ungváry Rudolf félelmeit kiváltó megfontolásoknak, amelyeknek a közelmúltban adott hangot (Népszabadság, 2003. március 21.). Régi üldöztetése, szorongásai ellenére, mint írja: „A jelenlegi kormánypártokat s ezzel közvetve Medgyessy miniszterelnököt támogatom, holott azt tartottam volna tisztességesnek, ha titkosszolgálati múltja miatt lemondott volna.” Ma azoktól tart, „akik magukat, politikai mozgalmukat nemzetinek, a nemzeti érdek igazi letéteményeseinek tekintik”. „Félelmetes az az érzéktelenségük, amellyel politikailag semmibe vesznek.” Tagadja azt, hogy léteznek „nemzetibb” meg „hazább” polgárok. Bevallom, kissé meglepődve olvastam ezeket a mondatokat, hiszen a rég- és a közelmúlt történelméből jól tudjuk, hogy voltak olyanok, akik „nagyobb hazafiak” voltak, akik még az életüket is készek voltak a hazáért feláldozni, akikre a lakosság büszke, akiket a legnagyobb patriótáknak tekint. És bizony éltek közöttünk olyanok is, akiket a nép hazaárulónak tartott. Azokat, akik a nácizmus szolgálatában álltak, akik kollaboráltak a megszálló hitleri hadsereggel, bizony mindenütt hazaárulóknak tekintették, és ők sok helyen el is nyerték méltó büntetésüket. Aligha kétséges, hogy az a politikus és párt, aki és amelyik ’56 után hazánkban kivégeztette és bebörtönözte a forradalom vezetőit, számos résztvevőjét, milyen minősítést kaphat. Nem lehet egyenlőségjelet tenni Nagy Imre és Kádár János között. Nem meglepő, hogy sokakban kétségek merülnek fel azoknak a hazafiasságával kapcsolatban is, akik a megtorlásokat követő években a megszálló és a diktatúra fenntartását biztosító hatalomról dicshimnuszokat zengtek, a forradalmárokat pedig söpredéknek, csőcseléknek nevezték. Akik megszervezték és működtették az Ungváry Rudolf által is említett besúgórendszert, és – túlzás nélkül – egy idegen hatalom szolgálatában álltak. Hogy mikortól változtatható meg minősítésük, ebbe a kérdésbe nem kívánok belebonyolódni. Azon azonban aligha lehet meglepődni, hogy az emberek jelentős része – anélkül, hogy rasszisták, szélsőségesek, kirekesztők lennének – nem tudja megbocsátani a jelenlegi MSZP egyes vezetőinek, politikusainak a múltban játszott szerepüket, és – hazafiasságukat tekintve – nem tartják őket követendő példaképnek.
Nyilvánvaló, hogy ebből a szempontból más besorolás alá esnek azok a fiatal bal- és jobboldali politikusok, akik a rendszerváltozás után nőttek fel, még akkor is, ha megszólalásaik nem egy esetben kifogásolhatók. Az, hogy a Fidesz egyes vezetői a politikai csatározás során felróják az MSZP vezetőinek múltjukat, korábbi elkötelezettségüket, egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a választók számára mégsem lehet teljesen közömbös. Az európai demokráciákban a versengésben nemhogy a politikusok múltját, hanem még betegségeiket, magánéletük rejtelmeit is kiteregetik. Az a tény, hogy a régi pártállam közkatonái, de nem élharcosai, vezetői (!) közül többen csatlakoztak a polgári pártokhoz, mégiscsak más megítélés alá esik. Az lenne a kirekesztés, ha nem fogadnák el „megtérésüket” azért, mert annak idején – legyünk jóhiszeműek – külső vagy belső kényszer hatására, avagy önként, pusztán a megélhetés biztonsága miatt az állampárt egyszerű tagjaivá váltak.
Tagadhatatlan, hogy a Fidesz politikusainak erősebb, nézetem szerint fiatalságukból, túlzott tenni akarásukból, az átlagosnál nagyobb magabiztosságukból eredő szóhasználata sokakban ellenérzéseket váltott ki. Elgondolkodtató viszont, hogy az 1990–94-es időszakban a baloldalról semmiféle kifogás nem merült fel ellenük, sőt ezekben az években hitették el a közvéleménnyel tehetségüket, kiemelkedő politikai érzéküket, és tartották őket a jövő nagy reménységeinek. Csak amikor megváltoztatták filozófiájukat, és a baloldal ellenzékévé váltak, akkor szúrt szemet stílusuk és vezetési hajlamuk. Természetesen ők sem emberfeletti lények, ők is tévednek, erre a kormányzati pozícióban bőven volt lehetőségük. Holdudvaruk tagjai közül a jelen írás szerzője egyike volt azon keveseknek, aki számos esetben rámutattak a hibásnak tartott jelenségekre, döntésekre. Tisztelem Ungváry Rudolf véleményét, aki – a jelzett szempontok miatt – a baloldalra adta szavazatát. Számomra azonban ezeknél sokkal nagyobb súllyal esik latba, hogy a Fidesz politikusai – minden tévedésük, időnként kifogásolt viselkedésük ellenére – soha nem voltak egy önkényuralom különböző szintű vezetői, és semmilyen vonatkozásban nem tehetők felelőssé a régmúlt történéseiért.
4. Megválaszolandó kérdés: változott-e a helyzet a 2002. évi választás után, midőn az MSZP újra visszakerült a hatalomba? A régi arcok láttán a polgári oldal híveiben felidéződnek-e a korábbi félelmek? Az új kormány tagjai szakítottak-e régi szokásaikkal, és elő kívánják-e segíteni a megnyugvást, a társadalmi békét? A különféle intézményekben befolyásukat megőrző régi káderek túl tudják-e magukat tenni a másik tábor (aktív) tagjai iránt táplált ellenérzéseiken? Vagy ehelyett szervezkednek, összefognak a nekik nem tetszők háttérbe szorításáért? A kormány személyi politikája, eddigi intézkedései alapján ezekre a kérdésekre a legnagyobb jóindulattal sem lehet pozitív választ adni. Az új vezetők még a polgári kormánynál is lényegesen jobban honorálják a hűséget, és nem sok kegyelemben részesítik a másik oldal híveit. Csaknem minden területen nagyszabású politikai tisztogatást végeztek.
A jelen írás szerzőjét négy, tisztán szakmai bizottságból távolították el.
Ez a takarítás intő jel az értelmiség számára. Nem meglepő, hogy a félelemérzések – akarva-akaratlanul – újra előtörnek. A kevésbé bátrak, a saját érdekeiket, előmenetelüket túlságosan előtérbe helyezők visszahúzódnak. Ugyanakkor az állampárt régi politikusai iránt táplált ellenérzések sokakban erősödnek, és még inkább késztetést éreznek, hogy ennek – még az eddigieknél is keményebb módon – hangot adjanak.
Nézetem szerint az MSZP–SZDSZ-kormány politikai hibát vétett. Itt volt nekik egy jó lehetőség, hogy bizonyítsák: szakítottak a régi beidegződésekkel, számítanak a másik oldal híveinek tapasztalatára, tudására, szakmai tanácsaira is, és mindent megtesznek az árkok betemetéséért.
A szerző akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.