Szoborcsonkítás

Kő András
2003. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorsunkat a szavak rendezik – mondja Arabella Káinnak Sütő András Káin és Ábel című drámájában. Hát ilyen erejük van a szavaknak? Most, hogy a haza bölcse születésének 200. évfordulójához közelítünk, és a múlt héten az emléktábláját is felavatták a Magyar Tudományos Akadémián, no meg egy szegedi kiruccanás során újfent megcsodálhattam a nap városában Zala György monumentális Deák-szobrát, a képzelet nyomán felidéztük az 1985-ös szegedi csalafintaságot.
A Széchenyi téren található szoborról illik tudni: Deák Ferenc születésének centenáriumán határozták el a szegediek, hogy szobrot állítanak a nagy államférfinak, de a művész késlekedése, továbbá a háború kitörése miatt csak 1914 szilveszter éjjelén vették le róla a védőponyvát. Ez volt az avatása… Talapzatára Deák-idézetet véstek: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják, de miről a nemzet félve a szenvedésektől önmaga lemondott, annak visszaszerzése nehéz és mindig kétséges.”
A meglepő az, hogy amit nem tett meg az ötvenes években a Rákosi-diktatúra, azt öt évvel a rendszerváltozás előtt, 1985-ben meglépte a város pártvezetése. A párttitkár szillogizmusa ez lehetett: első lépés: Tennünk kell valamit. Második lépés: Ez itt valami. Harmadik lépés: Akkor rajta! Csináljunk valamit. Hogy mi késztette a város kommunista vezetőit erre a lépésre, nem tudhatjuk. Az is elképzelhető, hogy egyéni ambícióról volt szó. Vagy közösen jutottak arra az elhatározásra, hogy veszedelmesek a város főterén Deák szavai. Esetleg provokációnak szánták? A mai krónikás valahogy így képzeli: hívatták a szakembert, aki meg is jelent a városi pártbizottság titkára előtt. – X. elvtárs, volna egy kis tennivaló – mondhatta a párttitkár. – Igenis, Y. elvtárs – válaszolhatta a mesterember. – Miről lenne szó? – Egy kis csiszolásról… Idejét múlta egy mondat a Deák-szobor talapzatán. El kellene távolítani… – Igenis, párttitkár elvtárs. Mikor parancsolja? – Amint besötétedik… – És még hozzátette: – X. elvtárs, ez pártfeladat!
A mester megvakarta a feje búbját, és kifelé menet megismételte magában: „Ez pártfeladat.” És elvégezte, amit a párt megkövetelt…
Másnap kora reggel a városi pártbizottság titkára a Széchenyi tér felé vehette első útját, és elégedetten állapíthatta meg, hogy Deák Ferenc váteszi mondata nincs többé. Bátortalanul felpillantott a szobor arcára, és úgy látta, mintha a haza bölcse összevonná a szemöldökét. Nyugalmat csak Lev Davidovics Trockij szavai adhattak neki: „Ha valaki nem hisz az erőszakban, ugyanolyan, mintha nem hinne a gravitációban.” És köpött egyet.
A párttitkár még a délelőtt folyamán telefonon értesíthette kebelbarátait a Deák-idézet eltávolításáról, és ebből az alkalomból egy kis esti kvaterkázásra invitálhatta őket. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a város polgárai felfedezzék a csonkítást, és megpróbáljanak a jog tengerében úszni. Múltak a hetek, mígnem az egyik nap a párttitkár ismét hívatta a mesterembert, és azt mondta neki: – X. elvtárs, volna egy kis pártfeladat. Vissza kellene vésni.
Apró Ferenc írja a Szegedi képeslapok – a képeslapok Szegedje című kötetében: „A nem várt, erős fölzúdulás hatására Deák sorait újra felvésették.” Álltam a szobor alatt a napfény városában, és az jutott eszembe: a legsértőbb, amit a város egykori párttitkáráról elmondhatunk, hogy megtett minden tőle telhetőt…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.