Befektetői profit és szociális érzékenység

Tõkéczki László
2003. 06. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg a fenti cím a neoliberális/neokonzervatív közgazdaság nagy bölcsességeinek lényege. Ez az életellenes ostobaság ma olyan „trendi”, s annyira tudományos, hogy még Nobel-díjat is lehet érte kapni. A hazai „szociáldemokraták” és „liberálisok” persze – mint minden nyugati bóvlin – kapva kapnak az új megváltási tanon, amely – mint egykor az államosításnak nevezett szabadrablás – az ő újabb örökös, most éppen privát hatalmukat alapozza meg. Egykor egy szatócsüzlet sem maradhatott a nép birtokán kívül, ma mindent privatizálni kell, hogy néhány érdekcsoport megfeleljen a tudományos liberalizmusnak.

Szögezzük le: az élet tényleg gazdaságtalan és ráfizetéses, mivel az emberek csak igen korlátozottan használhatók nyereségtermelésre. 24 órából manapság mifelénk csak 8 órát lehet törvényesen hasznosítani, s 24 órát kell kifizetni. Nem is szólva a hétvégék ügyéről. Bár ott – elvileg – 48 órán át fogyasztva profitot is növelnek, valójában sok a gyenge munkaerő és a keveset fogyasztó népség is. S aztán a sokba kerülő betegek, öregek, gyerekek, improduktív értelmiségiek s a buták óriási tömegei igen lecsökkentik a maximális profit kilátásait. Hogy miért nem mindenki felnőtt, sokoldalú zseni munkaerőként születik egy Übermensch fizikumával? Elbaltázta a Teremtő ezt a világot s így azt a csúcsmenedzsereknek kell helyrezökkenteniük. Elvégre a milliárdosok pénzét nem szabad szánalmas, párszázalékos profitért használni. Nem holmi elavult krisztusi jótékonykodásról van itt szó.

Hanem piaci hatékonyságról, amely a gyengén teremtő isten helyett rendbe teszi a világot. A magántulajdon – amelyet egykor ugyanazok démonizáltak –, tehát megistenül, s csúcsfizetésekkel jutalmazza azokat, akik a felesleges költséget okozó embertől megszabadítják a termelést. Igaz, hogy ezek a nyomorultak így az értékesítési/eladási profitrealizálásból nagyrészt kiesnek, de velük törődjék az állam – persze lehetőleg olcsón, nem adóztatva meg a nagy jövedelmeket és vagyonokat. Elvégre is a legegyenlőbb emberi jogok sem jelenthetik a kiegyenlítettebb jövedelmeket. A magántulajdon korlátlan szentség egy Isten nélküli világban, hogy a nép így is tudja, kinek kell engedelmeskedni.

A hazai „haladó” koalíció legtöbb híve mindig is Mammon-hívő volt vagy a hatalom/erőszak/ diktatúra istene után tért át a zsozsó vallására, s neofita buzgósággal fordul a teljesítménnyel alá nem támasztott jövedelmek ellen. Önmagában persze helyes az, ha egy gazdasági tevékenység nem ráfizetéses. Csakhogy manapság már arról van szó, hogy a kis nyereség már nem elég, s pár- százalékos, jórészt virtuális többletért a maximális profitvadászok a fél világot hajlandók felbolydítani s egyben szinte holtbiztosan tönkretenni. Az adózás elkerüléséért összevissza szállítgatnak, mozgatnak mindent, környezetszennyezéssel megtetézve a gazdasági racionalitás megcsúfolását.

A mostani régi modernizációs kormány – ne feledjük, zömük kommunistaként is modernizált (!) – el akarja adni a még meglévő nemzeti vagyont, mert az nagyon jó klientúrájának. S nagyon rossz a magyar társadalomnak. S teszi mindezt állandó kompenzációs ígéretekkel, amelyeket a jövendő adócsökkentésekkel megrokkantott költségvetéséből kellene majd teljesíteni. Vagyis a nép – adóbefizetéseiből – majd saját magát kompenzálja, míg nagy vagyonok és jövedelmek, maximális profitérdekből, egyre nagyobb tömeg munkajövedelmeit számolják fel, módszeresen. A valutaalap erkölcsileg mélyre süllyedt képviselői már nem is szégyellik kimondani: tessék kevesebbet költeni egészségügyre, oktatásra, szociális kiadásokra, vagyis költsünk kevesebbet a többség életére, esélyeire.

Érkezik a kommunista mennyország reálkapitalista helyettese, az éljen mindenki úgy, ahogy tud csodálatos szabadságával. Az élelmiszerjegyek holtbiztos szolgasága bizony sokaknak megszépül, ha e nincstelen szabadságra gondolnak. Mert hát – sajnos – az elfuserált teremtés és az emberi gyarlóságok miatt egyre kisebb a kifogástalan termelőerőt jelentő népesség a technikai-kommunikációs forradalom termelési viszonyai között. Igaz, egyre kevesebb is elég óriási szériaszámokhoz. Piacisten igazságai kibontakoznak, s a teljesíteni nem tudók a külső sötétségre (= feleslegesség) vettetnek. Egyetlen felesleges fillért se a hasznot nem hozóknak! A tőketulajdonos/befektető joggal várja el a maximális hasznot.

Hogy a befektetőknek sincs tíz gyomruk és száz életük? Hogy az élet még számukra is korlátos, hiába van mérhetetlenül többjük mindenből, mint a nyomorultaknak? Az istentelen materialista világ bölcsességének céltalan mohósága megteremti a halál civilizációját. Azt a világot, ahol a legfőbb ajándék, az élet tömegesen elértéktelenedik, mert a hazátlan („hajléktalan”) tőkekoncentrációk szempontjából nem használható. Jobb is tehát, ha nem születnek, még jobb, ha gyorsan halnak (például drog által) a feleslegesek, hiszen létüknek nincs profitos súlya, de van eltartási terhe. Ezt a terhet a gazdaság nem vállalhatja, hiszen ez nem jótékonysági intézmény. Hogy mi legyen a feleslegesekkel? Nos, arról gondolkodjanak mások, elvégre egy csúcsmenedzsernek a profitok emelése a feladata, mint mindenkinek, aki még benne van a pénzt fialó mókuskerékben.
Hogy a gazdaság volna az emberekért és az életért? Nos, ez tévedés, régimódi irracionális (keresztyén) gondolkodás. A tudományos gazdaság liberális elmélete szerint minden a nagyobb profitért van. Aki nem tudja megfizetni a vasutat, postát, iskolát, kórházat, az gondolkodjon el élete értelme felől. A befektetők nem engedhetik meg maguknak a kisebb nyereséget, s arra politikailag s jogilag sem kényszeríthetők. Elvégre szabadság van, s így mindenki befektető lehet. Egyébként is elég a népnek, ha tv-n élvezheti a gazdagok életének a látványát. Ezt a demokrácia elmélyültével néhány csatornán még előfizetési díj nélkül is biztosítják humanista politikai pártok és kormányok.

A látszat is privatizált persze, olyanok döntenek róla – még közszolgálatiságban is –, akiknek reklámra van pénzük. A népnek elég annyit tudnia, amennyire mély demokrata és csúcsliberális urainak szüksége van. Régen az aranytojást tojó tyúkot nem lehetett levágni, ma a befektetők profitját nem lehet csökkenteni. Az életet lehetett és lehet – legalábbis mindig a másokét (!) – szegényíteni, a veszteseket feleslegessé nyilvánítani. Privát vagyont el lehetett rabolni, majd a közvagyont is el lehetett lopni (privatizálni), hiszen nincs örök törvény, s erkölcsös az, ami valakiknek jó. S miután mindenkinek nem lehet jó, kár pazarolni az élhetetlenekre, bárha annyira érzékenyek vagyunk is szociálisan. Minek akar utazni, levelet feladni, kórházban gyógyulni az, akinek nincs ezekre érdemesítő költsége?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.