Már megint baj van a mezőgazdasággal

Tunyogi András
2003. 07. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyesebben: még mindig. A helyzet rendkívüli. Az agrárium súlyos válsága napjainkra, különösen, hogy az EU kapujában állunk, odáig jutott, hogy már nem csak gazdasági kérdés – következményei alapvető nemzeti érdekeinket veszélyeztetik.

A tönkremenő mezőgazdasági üzemek rövidesen bekövetkező tömeges felvásárlása kitűnő lehetőséget biztosíthat a külföldi befektetőknek kiváló minőségű hazai termőföldek nagyarányú megszerzésére. Az EU-csatlakozással országunk kötelezettséget vállalt arra is, hogy a külföldiek földvásárlását hét év múlva lehetővé teszi. Mivel pedig a földtörvény értelmében a termőföld bérlője, illetve jogi személy esetén a tulajdonosok elsőbbséggel bírnak a földvásárlásnál, a megoldás kézenfekvő. Ha egy külföldi részben vagy egészben megvásárol egy magyar agrárüzemet, az EU-csatlakozás révén jogot fog szerezni arra is, hogy a bérelt földet belátható időn belül mindenkit megelőzve meg is vásárolhassa, és később busás profittal forgalmazhassa.
Nemzeti érdekeink végiggondolásával képtelenség értelmezni a mostani kormányzati filozófiát, amely mindig csak az éppen aktuális tűzoltásra koncentrál. Az óriási méretű aszálykár csak egy a magyar mezőgazdaságot sújtó bajok közül. Mert a magyar mezőgazdaság jelenleg olyan, mint egy sok betegségtől szenvedő ember, akit a bajok legyengítenek, kimerítenek, mivel egymás hatását is felerősítik, és ezért egyre újabb és újabb bajok jönnek elő. Ráadásul, hogy a képnél maradjunk, ilyen állapotban kell/ kellene rövidesen helytállnia egy nemzetközi versenyen is. A jó orvos ilyenkor nemcsak külön-külön kezeli a bajokat, hanem egységesen is gyógyítja, erősíti a szervezetet, mivel tisztában van vele, hogy az általános kondicionálás nélkül a munkája nem lehet eredményes.

Nos ez az, aminek a nagybeteg mezőgazdaságnál nemigen látni nyomait. A tüneti kezelések alighanem csak átmeneti megnyugvást jelentenek, a teljes gyógyuláshoz azonban elégtelenek. A megfelelő versenyállapotba hozásról már nem is beszélve. A mezőgazdaság rendbetétele, felemelése elképzelhetetlen az agrárium döntő része által elfogadott agrárkoncepció, továbbá a társadalom teljes körű támogatása nélkül. Ezek alapfeltételek.
Konszenzuson alapuló agrárkoncepció ellenben nincs. A kormányzat által követett jövőkép nem ismert. Igaz viszont, hogy jó néhány vázolmány megjelent a választási, majd a jelen kormányzati időszakban, ám rövidesen újabbak és még újabbak bukkantak elő, s az előzők csendesen elenyésztek. Volt ugyan remény az egyeztetésre, a konszenzus megteremtésére, de ezekből érdemben nem lett semmi. Úgy látszik, mintha időhúzás és ködösítés folyna, és a magyar agrárium kormányosai nemigen kívánnák az utasok orrára kötni, hogy tulajdonképpen merre vezetik a hajót – sőt azt se, hányan fognak a végállomásra megérkezni. Már megint a mezőgazdaság! – hallani, ide a világ pénze se elég, mert rosszul szervezik meg, másra költik stb., üzenik a tévéadásokban megjelenő sms-ek. Figyelemre méltó, hogy az igencsak harsány kormánypárti sajtó mennyire hallgatag, illetve periférián mozog az agrárium dolgaiban.

A következő időszak sok mindenre választ fog adni. Mindenekelőtt arra, van-e valamilyen nem nyilvános agrárkoncepció, és mi a lényege, avagy csak sodródás jellemzi a kormányzati agrárirányítást? Arra is, hogy vállalja-e a kormányzat a magyar mezőgazdaság felkészítését, helyzetbe hozását, ha igen, mindenkinek esélyt teremtve, vagy csak egyes általuk kedvezményezett szektoroknak. Az is lehet, hogy a jelenlegi gyakorlat folytatódik, és végleg bebizonyosodik, hogy érdemi segítségről szó sem lehet, mivel valamilyen nehezen magyarázható okból a várható EU-s támogatásoktól remélik a válságokat túlélő termelők helyzetbe hozását. Avagy mindezek valamilyen kombinációja a vezérelv? Vagy valami más? A kormányzatot a tettei minősítik. Az idő rendkívül rövid, a felelősség pedig egyértelmű. Kora ősszel a magyar gazdálkodóknak már mindenképpen lépniük kell, ha talpon akarnak maradni, és ha versenyképesen szeretnének az Európai Unióba lépni jövőre. Egy biztos: a szeptemberig hátralévő idő nem a tétlen várakozás, hanem az önszervezés és az előkészület időszaka lesz. Azt, hogy mi lesz a folytatás, a hatalom hozzáállása dönti majd el. A megoldás nemcsak „forráskérdés”, hanem akarat, hozzáállás függvénye is.

a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács (Maét) főtitkára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.