A kórház-privatizáció profitorientált zsákutcája

–
2003. 09. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési többség által nemrégiben elfogadott kórház-privatizációs törvény célja az ellátás minőségének javítása. A minőség a kormány elvárása értelmében a tőkeinjekció és a hatékonyabb működtetés következtében fog javulni, hiszen a profitorientált magánszektor hatékonyabb, mint az állami (közterületi) szektor.

Nos, a kórházak működtetése egy forinttal sem fog kevesebbe kerülni, mint eddig, hiszen a privatizált kórházak működési költségeit továbbra is az egészségbiztosítási pénztár fogja folyósítani a begyűjtött pontszámok arányában. (Minden kórházi szolgáltatás bizonyos pontszámot ér.) Azzal pedig, hogy a kórház magánkézbe kerül, nem lesz kevesebb sem a beteg, sem a szolgáltatás.

Szabad piac tehát nem lesz, hiszen a szolgáltatás árát (a pontszámok értékét) nem a piaci kereslet és kínálat egymásra hatása alakítja, hanem a hatóság szabja meg és nem az fizeti, aki kapja. Nem közgazdászi szaktudásra, csupán józan paraszti észre, no meg egy kis logikára van szükségünk annak felmérésére, hogyan fogja ilyen körülmények közt a profitorientált magánbefektető a jelenleg veszteséges kórházak működését profittermelővé változtatni. Ennek három módja lehetséges.
Csökkenti a kiadásokat. Ez elérhető átszervezéssel, racionalizálással, fölösleges kiadások megszüntetésével, szigorú takarékossággal. E módon kétségkívül sok helyütt nyílik lehetőség költségcsökkentésre, de ezzel a legjobb esetben csak azt lehet elérni, hogy a kórház ne legyen többé veszteséges.
Nagyobb, immár profitot eredményező megtakarítási lehetőség a személyzet fizetésének csökkentése. Ez az orvosokat arra fogja kényszeríteni, hogy még több kórházon kívüli kereseti lehetőséget használjanak ki: magánrendelést, egyetemi-főiskolai előadásokat, másodállásokat, s ezzel kórházi teljesítményük minősége szükségszerűen csökkenni fog. Az ügyintézői személyzet fizetése olyan alacsony lesz, hogy arra csak a legrosszabb minőségű munkaerő fog vállalkozni. Betegápolásra és takarításra viszont már magyar munkaerő sem, azon az alapon, hogy „ezért a pénzért nem érdemes dolgozni”. A tőkés tehát színes bőrűeket fog importálni Bangladesből, Afrikából, Pakisztánból, a Fülöp-szigetekről. A helyzet olyan lesz, mint Nyugaton: a kórházak ápolói és takarítószemélyzete többségében színes bőrű lesz. A magyar krónikus munkanélküliek száma (azoké, akik már nem is keresnek munkát) pedig felszökik. A kórházi ellátás színvonala viszont csökkenni fog, már csak azért is, mert a színes bőrűeknek időre lesz szükségük ahhoz, hogy megtanuljanak magyarul.

A második profittermelő módszer a csalás. A kórházak például elszámolnak az egészségbiztosítási pénztárnak meg nem történt szolgáltatásokat. Ez otromba csalás, amelyen rajta lehet veszteni. Van azonban a csalásnak egy másik módja, amely felderíthetetlen. A kórház végigcsinál a betegen egy sereg drága (sok pontot érő) vizsgálatot, amelyre semmi szükség nincsen. Az egészségbiztosítási pénztár nem fogja keresni, szükség volt-e rá, hiszen erre nincs személyzete. És ha mégis keresné, sose fogja tudni bíróság előtt bebizonyítani, hogy valamely vizsgálatra nem volt szükség. Ebben az esetben a privatizáció következtében jelentősen megnövekednek az egészségügyi kiadások és növekszik majd a deficit is.

Végül a harmadik profittermelő módszer az, hogy a kórház begyűjti az egészségbiztosítási pénztártól a pontok alapján neki járó pénzt, s ezenfelül díjazást számol fel a betegnek: „Ha ön a mi kórházunkban akarja kezeltetni magát, akkor a kezelésért ennyit és ennyit kell fizetni.” Nem kell hozzá más, mint a hálapénzrendszert kötelezővé tenni és tarifásítani: szülés ennyi, vakbélműtét ennyi, egynapi ellátás ennyi.

Valószínű, hogy ez lesz a legelterjedtebb profittermelési módszer. A kormány által remélt tőkeinjekció is ott fog megtörténni, ahol profittermelésre a legnagyobb lehetőség van. Kialakul tehát egy kettős kórházi rendszer. Egy a gazdagok számára, akik a különdíjat meg tudják fizetni. Itt a pénzes beteget magas színvonalú – netán elegáns – környezetben kitűnően fizetett orvosok és ápolónők kitűnően el fogják látni. Egy másik a pénztelen köznép számára: túlzsúfolt, lerobbant kórházak, rosszul fizetett, másodvonalbeli orvosokkal és ápolókkal (hiszen a legjobbakat felszívják a magánkórházak), gyenge koszttal, ahol hovatovább – a kosztpótlékon kívül – a kötszert, a pelenkát és az orvosságot is a betegnek kell szolgáltatni…

Egy amerikai egyszer levelet írt az International Herald Tribunhöz (Párizsban szerkesztett nagy tekintélyű amerikai lap). Elmondta: húsz éve él és dolgozik Franciaországban, és havonta bosszankodott azért, mert egészségbiztosítási járulék címén néhány százalékot levontak a fizetéséből. Aztán valami súlyos nyavalyába esett, amiből a francia egészségszolgálat többévi kezelés után teljesen ingyen kigyógyította. Kiszámította, hogy a kezelés és a rajta elvégzett vizsgálatok Amerikában nyolcszázezer dollárjába kerültek volna. (Nem tette hozzá: Amerikában régen halott lenne, hisz nem volt nyolcszázezer dollárja.)

Sajnálatos, hogy az Amerika-majmoló, piacfundamentalista (szocialista) kormányunk nem veszi figyelembe az olyan tekintélyeket, mint a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, aki szerint a piac nem teremt optimális állapotokat, a kormánynak tehát jelentős szerepe van a gazdaságban.

A parancsgazdaságról a piacgazdaságra való átállás során tönkrement a magyar könnyűipar, szétzilálódott a mezőgazdaság, külföldiek kezére került a magyar termelőerők jelentős része, beleértve az olyan kulcságazatokat, mint a bank- és energiaszektor. A jövedelemolló szétnyílása, a sötét nyomor és a mesés gazdagság egymásmellettisége és a bűnözés terén már megközelítettük Amerikát. Folyamatban van a felzárkózás az egyre inkább piacosodó kultúra terén is. Jelenleg az egészségügy amerikanizálása van soron, az oktatásügyé pedig előkészületben.

Nagy Pongrác, közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.