Tábor a Küküllő mellett

Modor Ádám
2003. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén augusztusban Erdélyben, a Küküllő mellett vertünk sátrat kamasz fiammal. Egy Székelyvarság határában lévő táborban, ahol az a baráti-rokoni társaság gyűlt össze ismét, amely némileg változó személyi összetétellel 1982 óta minden év augusztus első hetében összejön körülbelül tíz napra. Székelyudvarhely után a zetelaki víztározót elhagyva a kátyús út mellett található az a hegyektől övezett terület, amelyet a társaság tavaly megvásárolt nyári táborozásra. Idén már száznál többen jöttünk össze, hogy a nagyvilágban szerteszóródott magyarság svédországi, hollandiai, valamint az erdélyi, délvidéki és anyaországi lakosokból összeverődött társasága immár állandó táborhelyével váltsuk fel a huszonegy éve vándorló nyári tábort. (A táborban komolyan felvetődött az egyesület alapításának ötlete is.)
Mi magunk sem gondoltuk 1982 nyarán, a romániai kommunista diktatúra dühöngése közepette, hogy hagyományteremtő, évtizedeken átívelő emberi közösséget alapítunk, amikor először táboroztunk együtt Kirulysarkán, hosszú és elcsigázó utazás után. (Hiszen akkor még mindent a hátunkon vittünk.)
Az addigi alkalmi könyv-, folyóirat- és lemezcsempészéssel egybekötött kolozsvári és feketetói hátizsákos látogatásokból e táborozások hatására szoros emberi kapcsolatok, barátságok, szerelmek és házasságok szövődtek. A diktatúra fojtogató légköre és a nemzeti identitás gyökereinek közös keresése és táplálása egyaránt meghatározta az 1990-ig tartó első periódus találkozásait. Ekkoriban barátaink közül sokan hagyták el külföldi letelepülés szándékával Romániát, de amint lehetőségeik engedték, visszatértek a nyári táborokba.
Ezek a nyári együttlétek alapozták meg a Transcar (Transsylvanian Caritas) nyolcvanas években induló, gyógyszert és közszükségleti cikkeket Romániába juttató, önkéntes segélyakcióit, és ez a baráti társaság tekinthető a Határ/idő/napló című, Budapesten 1987–89 között megjelenő alkalmi szamizdatperiodika kiindulási pontjának is. Ez utóbb említett kezdeményezéseknek és a nyári táboroknak is elmaradhatatlan szervezője volt a Homoródalmásról Budapestre került matematikatanár, Tódor Albert, aki a szülőföld és a haza iránti elkötelezettségből, 2000-ben bekövetkezett haláláig, önzetlenül szervezte és építgette a kapcsolatokat az anyaország és Erdély között.
Az idők változását jelezte, hogy 1990-ben a Balaton mellett, Vászolyban találkoztunk immár szabadon utazó erdélyi barátainkkal. A kilencvenes évektől egyre inkább szaporodó gyereksereg, majd a belőlük felnövekvő fiatalok számos élménnyel megrakodva térnek meg évről évre szüleikkel a nyári táborokból. A málnászással, gombászással, rákászással egybekötött kirándulások, az esti tábortűz melletti közös éneklések, a kondérban főzött ételek íze, a hegyi patakok, folyók és tavak tiszta vize a városi emberek számára is felejthetetlenné teszik ezeket a természetben eltöltött napokat. Ilyenkor mindig számba vesszük a jelenlévők mellett a távolmaradókat, látjuk cseperedő gyerekeinket régi fényképeken, amelyek napközben kézről kézre járnak, és szembesülünk deresedő fejjel egykori önmagunkkal, amint a közös kondér körül vagy a tűz mellett éltük szokásos tábori életünket.
Tavaly a letelepedés igényéből született meg az állandó táborhely ötlete. Varság határában, a Küküllő partján találtak rá néhányan arra a fenyvesekkel körülölelt helyszínre, amely terveink szerint az eljövendő táboroknak nyújt majd otthont. A közelben hűvös forrásvizek fakadnak. A Küküllő zúgása pedig nyugtatóan hat mindanynyiunk a zaj miatt próbára tett idegeire. A közeli zetelaki víztározóban úszni és evezni is lehet, de itt nem tapasztalható a nagyvárosi strandok és felkapott fürdőhelyek túlzsúfoltsága.
A gyerekeinknek számos új, bimbózó kapcsolat, barátság kezdetét jelenti ez az együttlét. A foci- és röplabdameccsek, a harci színeket eredményező testfestés, az ékszerkészítés, az esti számháborúk vagy a nagy melegben népszerű locsolkodás mind emlékezetessé teszik a táborozást, és többen mesélik, hogy a családokban egész évben folyik a visszaszámlálás a következő táborig.
A napfelkelte látványáért fennmaradóknak vagy felkelőknek pedig örökre felejthetetlen gyönyörűség jut, a tiszta levegőben csillogó hajnali fény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.