A rágalmazás mint politikai eszköz

–
2003. 10. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyok olvasója a Népszavának, a Népszabadságnak, a Magyar Hírlapnak és hasonló újságoknak, de a Kondor Katalint érő támadás arra ösztökélt, hogy megvegyem a Népszavát. Amiért vettem egy példányt a lapból, az a benne publikált, Kondor Katalin: Vári című iromány volt. Ebből az épületes olvasmányból csak egy gondolatot ragadok ki: „Kondort egy budapesti rendőr százados szervezte be. Az illető nevét, hogy személyiségi jogai ne sérüljenek, lapunk kitakarta – de a Népszava megbízható forrásból tudja: a százados ekkor valóban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) állományában szolgált”. Hát ide jutottunk a rendszerváltozás tizenharmadik esztendejében, hogy a személyiségi jogok a kommunista diktatúra III/II-es, III/III-as ügyosztályok annyi szerencsétlen áldozat beszervezéséért felelős, szigorúan titkos ügynökeinek kijárnak, de a Magyar Rádió elnökének nem, sőt neki a hazug rágalom dukál. Kijárt ez Medgyessynek is, hiszen a kormánysajtó tavaly nyáron is azzal foglalkozott, miként jutott a Magyar Nemzet birtokába a leleplező dokumentum, és távolról sem az érdekelte, hogyan lehet jelenleg a Magyar Köztársaság miniszterelnöke egy volt D–209-es szt-tiszt. Ezt a sajtót az sem érdekelte, ki volt a beszervezője és börtönnel zsarolója Pokorni Zoltán édesapjának, amikor szerették volna meggyalázni a fiát. És ezt a sajtót a halottak tisztelete sem tartja viszsza a gátlástalan hazudozástól. Még nem hallottam soha, hogy egy nem közéjük való, egy jobboldali személyiségi jogaiért törtek volna pálcát.

Az MSZP kegyeiért való tülekedésben a Népszava sem akar lemaradni a kormányt dicsőítő, az ellenzéket lejárató Népszabadság mögött. A koholt Teller-levél után lihegve igyekszik ez a kormányszócső is szolgálatot tenni. Így született Kondor Katalinról az a bizonyítatlan anekdota, hogy ügynök volt. Miért is ne; a hamisított Teller-levél tengerentúli hivatalos cáfolata után sem mondott le posztjáról senki a Népszabadságnál. A kóros következménynélküliségben, az erkölcshiány nevű betegségben szenvedő szocialista pártsajtóról nem hihető el, hogy ne tudta volna azt: hazudik, amikor ellenőrizetlen okmányokat hoz nyilvánosságra. És azt sem hiszem el, hogy bíztak volna abban, hogy nem lepleződnek le. És itt van a werberi manipuláció ördögi titka: az igazság nem számít, be kell dobni a nép tudatába valami gyalázatos rágalmat, s mint a vízbe vetett kő után a hullámok, a gaz hírek is tovább hullámoznak. A cáfolat pedig süket fülekre talál. Elég csak a Bolgár-féle rádióműsor betelefonálóit hallgatni, akik a Teller-levél hamissá nyilvánítása után is a Zeley-szöveget szajkózták tovább.

A Kondor-ügy időzítése is jellemző: a szélsőségesen baloldali napilap „leleplezései” összecsengenek a koalíció utcai röpiratával; vagyis egymást támogatva hazudoznak és robognak a cél, a hatalom megtartása felé.
Meddig manipulálható a magyar nép?

Dr. Járay István
ny. osztályvezető főorvos, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.