A szocialisták werberi kommunikációja

Mádi László
2003. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még másfél év után sem a kormányzással foglalkoznak a szocialisták. Ennek oka lehetne akár az is, hogy a baloldal még mindig a werberi árokásó, mindenben az ellentéteket kereső s azt szító politika foglya, amit egyszerűen nem tud abbahagyni. Ám szerintem nem ez a helyzet. Az ellenzék ellenzéke szerep, az Újhelyi-féle utcai politizálás tudatosan választott szocialista harcmodor. Nem véletlenül használok militarista kifejezést, hiszen látni való, hogy a szocialisták idejét és energiáját nem a kormányzás, hanem az indulatszítás, nem az építkezés, hanem finomabban szólva a leépítés, durvábban fogalmazva a rombolás köti le.
Ha tudatos ez a stratégia – márpedig a jelekből, az eltelt bő év történéseiből ez olvasható ki –, akkor mi van ennek a hátterében? Egyrészt az a nyilvánvaló probléma, hogy az elherdált költségvetési tartalék és az állami beruházásokat leépítő gazdaságpolitika (lásd: az otthonteremtési politika több lépésben való tönkretételét, a turizmus támogatásának drámai visszaszorítását megfejelve az áfaterhekkel, az autópálya-program leállítását és elodázását, valamint a gazdahitelek és a Széchenyi-terv tudatos elsorvasztását) válságjelenségeket produkált, s a magyar gazdaság szekerét az európai gazdasági növekedés sem tudta kirántani a kátyúból. Márpedig reálisan azzal kell számolni, hogy az európai gazdaság liftje még a közeljövőben sem indul el látványosan felfelé. A szerelők dolgoznak, s az indulás ideje bizonytalan.
A beruházások drasztikusan csökkentek, az európai gazdasági fejlődés leállt, a szétosztott százmilliárdok pedig nem a gazdaság versenyképességét javították. A nehézségek fokozódnak, s a szocialisták mindent ígérő kampánya most visszaüt. Az adótörvények és a költségvetés benyújtásával a Medgyessy-kormány felrúgta a családok millióival kötött megállapodását – elég csak a lakáshitelek adókedvezményére gondolni. A gazdaság problémái nem kommunikációs eredetűek – ellentétben azzal, amit a szocialisták állítanak. A megoldás sem Medgyessy beszédkészségének javítása, hanem az uniós felzárkózást segítő hatékony kormányzati lépések következetes végigvitele.
Ebben viszont a szocialisták nem jók. Ezt ők is tudják, ezért a velük szimpatizáló média segítségével kormányzás helyett folytatják a negatív kampányt. Elterelni a figyelmet, s egybekovácsolni az egyre inkább kedveszegett és csalódott választói csapatot: ehhez kell az ellenségkép fenntartása, a sikertelen és eredménytelen kellerizmus újjáélesztése, a polgári kormány befeketítése.
Rájöttek ugyanis a szocialisták, hogy ha nem tudnak eredményesen és sikeresen kormányozni – márpedig a többség véleménye az, hogy rossz irányba megy az ország –, akkor a polgári kormány politikáját kell belerántani a sárba. A megkérdőjelezhetetlen eredményekről el kell terelni a figyelmet, a botrányokat, a félelmet rá kell erőszakolni a polgári kormányzás éveire. Tisztában vannak azzal, hogy máskülönben a „két éve jobb volt”, vagy a „két éve még jó irányba ment az ország” kezdetű megjegyzéseket csak így tudják kivédeni, s azokat a kedvükre átalakítani.
Elterelni a figyelmet a problémákról, összetartani a csapatot, megelőzni a nosztalgiát – ez a hármas cél vezeti ma a szocialisták werberi kommunikációját és a szocialista kormány cselekedeteit. S ha ennek az az ára, hogy ahelyett, hogy a nemzeti tudatot, az önbecsülést és a pozitív gondolkodást erősítenék a vészesen közelgő uniós csatlakozások előtt (s nem mellékesen persze ezt anyagilag is ösztönöznék – hiszen ők kormányoznak), ahelyett a negatív gondolkodást, az ellenségeskedést, a visszafelé mutogatást folytatják. Sajnos az emberek rosszabbik énjét is lehet erősíteni. Ennek következményeit számos nemzetközi és hazai történelmi példa mutatná be drámaian. S bizonyos értelemben ez is a könnyebb. Mindig egyszerűbb másokra vagy visszafelé mutogatni, s elhárítani magunkról a felelősséget. A tények, az eredmények nem kedvezők. Olyannyira nem, hogy azokat képtelen bármilyen média, méganynyira kormánypárti is, pozitívnak beállítani. A szocialista párti kormánymédia abban tud segédkezet nyújtani – s ezt meg is teszi –, hogy látványosan leveszi a napirendről a Kulcsár-ügyet, a K&H Bank kormánytagokig elérő sikkasztási, pénzmosási botrányát, a megmagyarázhatatlan és következmények nélkül maradó Teller-ügyet, az újságírópályát elhagyni kényszerülő Forró Tamás gyanús brókerügyleteit vagy a sorozatos paksi mulasztásokat. Ehelyett az állítólagos Kondor-ügyet sulykolja (a szintén következmények nélkül maradó D–209-es incidens után!), a korábbi Miniszterelnöki Hivatal vélt gazdasági ügyeit boncolgatja, s tízszer annyi teret ad a Millenáris Kht. ma már a bíróságon is megalapozatlanul támadott működésének, mint a Berkecz Máriát érő, a diktatúrákat megszégyenítő zaklatásnak.
Az emberek csalódtak. Sokan hallgattak a szocialisták szirénhangjaira, de jó részük ma már tisztán lát. Ezt a tisztánlátást kell mindannyiunknak segíteni. Leginkább azért, hogy az ország hajója jó irányba forduljon, s a jövő évi uniós választáson a meggyőző többség üzenje: ami most megy, azon változtatni akarunk.
A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.