Saját kapujára játszik a csapat

Löffler Tibor
2003. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újhelyi István és hasonkorú társai a Horn-kormány idején üstökösként, a generációs és ideológiai megújulás reményeként és zálogaként tűntek fel az MSZP égboltján. Ők lettek volna hivatottak reprezentálni a szocialisták új nemzedékét, amelyre nem (lennének) jellemzők az öregek ideológiai beidegződései, hatalmi technikái és reflexei. Közülük Tóbiás József, az MSZP jelenlegi pártigazgatója azzal írta be nevét a párt szociáldemokratizálódásának történetébe, hogy az 1998-as vereség után egy belső tanulmányában leírta: szórjunk üveggyöngyöt és mazsolát a sajtó elé, és mondjuk azt, hogy a Fidesz diktatúrát épít. Újhelyi István most azzal a mazsolával állt a mindenre éhes sajtó elé, hogy logikus gondolkodással arra a következtetésre jutott, hogy Kövér László és Szadai Károly együttesen zsarolja Kondor Katalint. Az így megetetett sajtónak aztán a még nagyobb logikával csiszolt üveggyöngyök után kellene iramodnia: az ő utcai sajtótájékoztatóját megzavaró polgárok a Fidesz hívására gyűltek egybe, egyébként meg Csurka István gyűléseire járnak és fasisztoid nézeteket vallanak. Csak emlékeztetőül: a baloldali sajtó, Mészáros Tamással az élen, azzal volt hangos tavaly nyáron, hogy Orbán Viktor „hidak elfoglalására uszít”, aminek „bizonyítékát” abban látták, hogy a volt kormányfővel egy polgári körben levő Makovecz Imre megjelent az Erzsébet híd elfoglalásakor. Az Orbán uszításáról mondottak csak azért sem sültek viszszájukra, merthogy Makovecz a választási kampányban a szocialista jelöltet támogatta az Újhelyiével éppen szomszédos makói választókerületben (a mandátumot végül a Fidesz jelöltje nyerte el). Tehát egy szocialistán logikus gondolkodással éppenséggel még arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a hídfoglalás mögött maguk a szocialisták állnak…
Medgyessy Péter retorikai bravúrjai mellett harakirivel egyenértékű volt Szili Katalin, Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc elszólása. A hamisított Teller-levélről Horn úgy szólt, hogy az olyan, mintha ők írták volna, Gyurcsány pedig arra emlékeztette szocialista bírálóit, hogy ő is a gyerekük. Állítólag az egyébként a nómenklatúra alsó szintjéről induló Szili Katalin szót tévesztett, és nem nómenklatúrát, hanem klientúrát akart mondani, amit már nem lehetett vagy nem mert visszaszívni, viszont elszólása belülről ásta alá a szocialisták jól megkonstruált identitását. A szocialisták kommunikációs válságnak mondott intellektuális mélyrepülése elérhetett egy kritikus ingerküszöböt, mert a Fidesz mószerolására szakosodó baloldali sajtóklubban (Magyar ATV) Mészáros Tamás már a kormányfő kommunikációs melléfogásait a kormányzati hibákkal együtt emlegette fel. (A kommunikációs válság egy másik tünete: Avar János leragadt, és még mindig Orbán Viktor „csacsiságaival” és „szamárságaival” volt elfoglalva. A brókerbotrány kellős közepén a Magyar Hírlap meg arról bírt írni egy vezércikkben, hogy a pártot nem választók nagy aránya a demokrácia válságának jele, aminek oka a Fidesz, mert az annak gátlástalanságára képtelen MSZP-től elfordult szavazókat nem képes magához vonzani.) A kormányoldal és Medgyessy Péter eddig legszilárdabb támasza, a kormánypárti sajtó tehát meginogni látszik. Egy része kétes kalandokba menekül (Teller-állevél, Kondor-ügy), másoknak egyre kényelmetlenebb követni a kormánypárti politikusokat a szellemi és morális kalandozásokban, megint mások meg szellemi és morális tartásukat akarják megőrizni a kormányoldal kalandjaitól.
Az MSZP realitásérzéke a válság jeleit mutatja. A propaganda polgárközeli kommunikációnak álcázott, de legrosszabb és kétes hatékonyságú válfaját mutatják be azzal, hogy az ellenfél „hazugságainak” leleplezésével próbálják meg megnyerni a kiábrándult szavazókat. Ez hatékony lehet, és volt ellenzékben, a kormányzó erőkkel szemben, de tragikomikus akkor, amikor a szocialisták önjelölt szellemi keresztapja, Medgyessy Péter meghirdeti a jóléti állam végét alig egy évvel azután, hogy a négyéves jóléti rendszerváltás ígéretével kampányoltak. Ígérték a demokrácia helyreállítását is, de a Fidesz „hazugságaival” nem lehet kellő magyarázatot adni az alkotmányos hatalmi egyensúly megbontására tett kísérletekre, a Járai Zsigmond, Polt Péter, Szász Károly és Kondor Katalin elleni támadásokra. Marad a kriminalizálás: Polt bűnpártoló, Szász önmegverető, Kondor ügynök. És Újhelyinek nem lehet úgy üveggyöngyöket szórni hatalmon, mint tette volt Tóbiás az ellenzékben: ha Kondor ügynök volt, és ezért mondjon le, akkor előbb Medgyessy Péternek példát kell mutatnia, ha meg alkalmatlan lenne a rádió vezetésére, akkor – s ez is politikai harakiri – természetes a diskurzus a kormányfő alkalmatlanságáról is.
Az MSZP morális tartalékai kimerülőben vannak. Akik kiutat mutathatnának a párt éppen aktuális válságából, túlságosan megkoptak a kormány és a kormányfő védelmében. A most szinte belső ellenzéket jelentő Jánosi György, Kovács László pártelnökségének ellenzője például ott került kényszerpályára, hogy Medgyessy Pétert azzal tudta megvédeni a Gresham-ügyben, hogy „miért baj az, ha valaki jót akar”. Majd miniszterként megpróbált eleget tenni a kormányzati normatívának a hivatali elődök ellen indítandó feljelentések tárgyában, pedig ez a neosztahanovista és kriminalista mozgalom intő jellel indult: Keller László, a mozgalom legnagyobb jogérzékkel rendelkező élharcosa még Mádl Ferenc köztársasági elnököt is volt bátor közokirat-hamisítással kriminalizálni az előző ciklusban. A lojalisták képesek emlékezetbe idézni a klasszikus mondást is: hiszem, mert hihetetlen. És hisznek abban, hogy Szász Károly megverése műbalhé volt. Az MSZP válságának biztos tünete az, hogy társaságban vagy közterületen eddig – jellemzően – nagy hangú hívei mostanság csendben vannak. Nagyjából olyan enerváltak, mint Keleti György volt Betlen János vendégeként. A Postabank VIP-listája miatti botrány során Keleti perrel fenyegette meg azokat, akik őt érintettnek tartják, majd Betlen – jellemzően – halk kérdésére még halkabb válaszban ismerte be: felesége rajta volt a listán…
Az MSZP szavazói támogatásának drasztikus visszaesése azonban kevésbé a nyilvánosságban zajló kommunikációs csatáknak, inkább az egyes közpolitikai területen mutatott teljesítménynek tudható be: kriminális helyzetben van a mezőgazdaság szinte minden ágazata, általános a félelem az uniós csatlakozás miatt; az egészségügy szemben áll a privatizációval; a közoktatás nem lelkesedik a nemzeti alaptantervért, ami már a Horn-kormány alatt is valóságos ellenállási mozgalmat váltott ki; az önkormányzatok fuldokolnak a források beszűkülése miatt; elbocsátások a közszférában; postabezárások és vasúti mellékvonalak megszüntetése stb. stb. Egytől egyig olyan problémák, amelyek a maguk nyers valóságában érintik az állampolgárokat, függetlenül attól, hogy a Fidesz hazudott-e vagy sem. Együtt az ország – mondja a központi propaganda, de az egyes közpolitikai területeken szó sincs konszenzusról. Az MSZP-nek a Fidesz hazugsága ellen indított kampánya lassan nem sokban különbözik a nyugati imperialista körök által a szocializmust építő magyar nép ellen elkövetett ideológiai diverzió leleplezésétől. És minden bizonnyal másodpercek alatt összeomlana, ha a nyilvánosságban kellő helyet kapna, ahogy az – ilyenkor vérszemet kapó – Munkáspárt darabokra szedi az MSZP szociális demagógiáját és népnyúzó politikáját. Az MSZP azonban balról védett, Thürmerék akkor érdekesek, amikor a választások közeledtével szükség van a széles baloldali összefogásra. Kapolyi László szociáldemokratái is hallgatnak, az SZDSZ támogatását meg Kuncze Gábor pragmatikus (hatalomorientált) és antifideszes politikája biztosítja a szabad demokraták morális mércéjével nehezen mérhető szocialista pártelitnek.
Az MSZP ebben a helyzetben csak jobbról sebezhető, amit a szocialisták a nyolcvanas évekből ismert ideológiai technikával védenek ki: nemzeti összefogást (közmegegyezést) hirdetnek minden becsületes magyar állampolgár részvételével, és kriminalizálják a „törvénytelenül szervezkedő” és közmegegyezéssel szemben álló ellenzéket.
Az, hogy az MSZP-nek hátat fordító szavazók nem csatlakoztak (még) a Fidesz szavazótáborához, a korábbi ciklusok tapasztalatai alapján nem meglepő. De a Fidesz mintha még nem lelte volna meg a megoldást arra, hogy az MSZP a vártnál jóval nagyobb mértékben tudott támogatást szerezni a választásokra azzal, hogy meglepően nagy arányban voltak proteszt (ellen-) szavazók a politikai piacon. A Fidesz igazából most issza meg a levét annak, hogy az 1998 előtt hangoztatott elvei gyakran sérültek az előző ciklusban. A pártépítés (Szövetség, tagozatok) hozadéka legközelebb az uniós parlamenti választáson mérhető, de megtévesztő lehet a Medgyessy-kormány proteszt szavazóinak támogatása, mert nehezen lesz követhető, hogy hol tart a párt a morális tőkefelhalmozás és a támogatható közpolitikai alternatívák kidolgozása terén. A kínált szakmai alternatívák hitelét rontja azzal, hogy hajlamos egyes közpolitikai területeken vitatható követeléseket megfogalmazni, amit a polgárok nadrágszíjának összehúzására berendezkedő kormányoldal könyörtelenül kihasznál, hogy a maga felelőtlen jóléti ígérgetését és osztogatását leplezze.
Török Gábornak maximálisan igaza van abban, hogy Orbán Viktor kitűnő a tábor megszervezésében és egyben tartásában, de nem erőssége a szavazótábor növelése. Új szavazókat a másik oldalról lehet szerezni, más erényekkel, képességekkel és kommunikációval. De Orbán mintha érzékelné a váltás szükségességét azzal, hogy egyre inkább állást foglal az átlagszavazókat leginkább érintő közpolitikai kérdésekben. A Fidesz köznapi kommunikációjának gyengéje inkább az, hogy bár egyre sikeresebb csatákat vív a kormányoldallal, fontos kérdésekben adós marad a meggyőző magyarázatokkal. Nem meggyőzni akarja észérvekkel a bizonytalan vagy el nem kötelezett, de a kormányoldal racionalizációjának kitett polgárokat, hanem legyőzni előttük az ellenfelet, ami talán elég, hogy kiábránduljanak a kormányból, de kevés, hogy a Fideszhez pártoljanak át. A Fideszt támogató, de azzal lassacskán szembeforduló nemzeti (jobboldali) radikálisok ezt a szemléletbeli korlátot az 1993-as MDF-re emlékeztető korlátoltsággal látszanak überelni: mintha nem bizonytalan vagy el nem kötelezett polgárokat kellene a választási győzelem érdekében megnyerni vagy egyenesen átcsábítani, hanem több százezer radikális szavazót, akik csakis erre várnak.
A radikálisok látászavarait csak az magyarázza, hogy az MSZP az 1993-as MDF-re emlékeztető korlátoltsággal látszik überelni saját közpolitikai programjának látványos összeomlását: agresszív ellenzékellenességgel elegy öncélú sikerpropagandát folytat.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.